Nem valószínű, hogy újrakezdődik a világjárvány az omikron miatt

Egy brit oltóanyag-fejlesztő cég vezetője szerint a vakcinák továbbra is védenek a súlyos megbetegedés ellen.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 11. 27. 16:46
null
Johannesburg, 2021. november 26. A koronavrus-jrvny miatt vdmaszkot visel emberek egy johannesburgi zletkzpont mozglpcsjn 2021. november 26-n. A Dl-afrikai Kztrsasgban a koronavrus j varinst fedeztk fel, amely a B.1.1.529 nevet kapta. A BBC brit kzszolglati mdiatrsasg ltal idzett szakrtk szerint ez a vltozat mutatja az eddigi legnagyobb szm mutcit az eredeti koronavrus-varinshoz kpest. MTI/AP/Denis Farrell Fotó: Denis Farrell
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az átoltottság szintje miatt nem valószínű, hogy az omikron variáns újra berobbantja a koronavírus-világjárványt 

− mondta szombaton Andrew Pollard, az Oxfordi Egyetem vakcinafejlesztő részlegének vezetője, aki az egyetem és az AstraZeneca brit–svéd gyógyszergyár koronavírus elleni oltóanyagának kifejlesztését is irányította. A BBC brit műsorszolgáltatónak adott interjúban Pollard aláhúzta: néhány hetet még várni kell, míg biztosat tudnak mondani, de okuk van bízni abban, hogy a vakcinák továbbra is védenek a súlyos megbetegedés ellen.

Nagy-Britanniában tavaly röviddel karácsony előtt bukkant fel az alfa variáns, amely súlyos járványhullámot váltott ki. Éppen akkoriban kerültek piacra az első koronavírus elleni oltóanyagok. A Dél-afrikai Köztársaságban nemrégiben felfedezett omikron variáns egyesíti a korábbi, aggodalomra okot adó variánsok tulajdonságait, és 32 mutációja van a tüskefehérjén.

– A mutációk ellenére az oltóanyagok súlyos megbetegedéseket akadályoztak meg, miközben a világon átsöpört az alfa, a béta, a gamma és a delta variáns

– mutatott rá Pollard. A kutató megjegyezte: bízik abban, hogy az oltóanyagokat rövid idő alatt sikerül hozzáigazítani az új variánshoz. Eközben Sajid Javid egészségügyi miniszter szombaton bejelentette, hogy Nagy-Britanniában két esetben azonosították az omikront.

– Az új variáns valószínűleg Németországban is felbukkant, miután pozitív lett egy, a Dél-afrikai Köztársaságból visszatérő ember koronavírustesztje

– közölte Kai Klose, Hessen tartomány szociális ügyekért felelős minisztere. Az illetőnek teljes átoltottsága volt.

Az omikron elterjedésének megakadályozása érdekében számos ország felfüggesztette a dél-afrikai térségből érkező repülőjáratokat, és egyéb korlátozásokat vezetett be. A Dél-afrikai Köztársaság szombaton azt állította, azért büntetik, mert fejlett genomszekvenáló technológiájának köszönhetően gyorsan és idejében felfedezte az új variánst.

A tudományban a kiválóságot ünnepelni, nem pedig büntetni kellene

– írta közleményében az ország kormánya. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) pénteken aggodalomra okot adónak minősítette a koronavírus új változatát. A WHO szerint az előzetes bizonyítékok alapján az újrafertőződés fokozott kockázata áll fenn ennél a variánsnál a többi, szintén aggodalomra okot adó variánshoz képest. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) jelezte: aggódik amiatt, hogy az omikron esetében jelentősen csökkenhet a vakcinák hatásossága, és növekedhet az újrafertőződés kockázata.

Borítókép:  A koronavírus-járvány miatt védőmaszkot viselő emberek egy johannesburgi üzletközpont mozgólépcsőjén 2021. november 26-án (Fotó: MTI/AP/Denis Farrell)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.