Háború Ukrajnában: ma éjjel történt

NAÜ: Romlik a helyzet az egykori csernobili atomerőműben · Izrael huszonötezer ember ideiglenes befogadását tervezi Ukrajnából · A Pentagon szerint nem járható Lengyelország javaslata a harci gépek átadásáról · Oroszország kész szerda délelőtt humanitárius folyosókat nyitni öt ukrán városban · A Shell kivonul az oroszországi olaj- és gázüzletből · Kubai elnök: a gazdasági nyomás Oroszország ellen nem fog hozzájárulni a rendezéshez.

Forrás: MTI2022. 03. 09. 6:48
PUTYIN, Vlagyimir
Harkiv, 2022. március 8. Ukrán katona segít egy idõs nõnek, aki távozik egy tüzérségi támadás miatt megrongálódott lakóházból Harkivban 2022. március 8-án. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai mûvelet végrehajtását Ukrajnában. MTI/EPA/Vaszil Zslobszki Fotó: Vaszil Zslobszki
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

NAÜ: Romlik a helyzet az egykori csernobili atomerőműben

Az egykori ukrán atomerőmű, Csernobil egyre inkább elszigetelődik a külvilágtól, mióta az orosz egységek elfoglalták – közölte kedden a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ).

A tájékoztatás szerint a létesítmény mintegy 210 technikusa és helyi biztonsági személyzete csaknem két hete folyamatosan szolgálatban van az atomerőműben, mert az orosz irányítás alatt nem történt műszakváltás. Van vizük és élelmük, de a helyzetük egyre romlik.

Ráadásul a NAÜ már nincs kapcsolatban a létesítmény megfigyelőberendezéseivel, amelyek biztosítják, hogy minden nukleáris anyag a helyén van Csernobilban.

Mélységesen aggaszt a csernobili atomerőmű személyzetének nehéz és stresszes helyzete, valamint az ezzel járó potenciális kockázatok a nukleáris biztonságra nézve– mondta Rafael Grossi, a NAÜ főigazgatója.

Csernobilban, az 1986-os, a világot megrázó leolvadás helyszínén még mindig tárolnak radioaktív hulladékot.A bécsi bejelentéssel egy időben a genfi székhelyű Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) úgy döntött, hogy az ukrajnai invázió miatt további értesítésig felfüggeszti Oroszország megfigyelői státusát.

A CERN 23 nemzetet tömörítő tanácsa kedden külön erre a célra összehívott ülésén hozta meg a döntést.

A CERN további intézkedésig nem kezd új együttműködést Oroszországgal és orosz intézményekkel –  jelentette be a szervezet. A tanács mindazonáltal támogatásáról biztosította az orosz tudósokat, akik elítélték az ukrajnai orosz háborút.

A CERN-nek a 23 tagállamon kívül társult tagjai is vannak, ebbe a csoportba tartozik Ukrajna is. A társult tagok tagdíjat fizetnek, részben használhatják a CERN infrastruktúráját és képviseltetik magukat a bizottságokban, de nincs szavazati joguk.

A társult tagok egy szinttel vannak az olyan országok alatt, mint Oroszország, az Egyesült Államok és Japán, amelyek megfigyelői státust élveznek, ami lehetővé teszi számukra a CERN-nel való tudományos együttműködést.

A csernobili atomerőmű negyedik blokkjának belseje 2021. április 15-én Fotó: MTI/EPA/Oleg Petraszjuk

 

Izrael huszonötezer ember ideiglenes befogadását tervezi Ukrajnából

Az ország kezdetben húszezer ukrán állampolgárnak nyújt védelmet, akik már a háború kitörése előtt Izraelben tartózkodtak – közölte kedd este Ajelet Saked belügyminiszter.

A politikus szerint ötezer háborús menekült vízumot is kap. Ezzel addig maradhatnak Izraelben, amíg hazájukban folynak a harcok.

Az ukránok az izraeli külügyminisztérium honlapján kérvényezhetik a beutazást. Saked szerint az izraeliek is javasolhatnak ukrán családokat, hogy elsőbbséget kapjanak a befogadási eljárásban.

Az izraeli belügyminiszter arra is számít, hogy az elkövetkező hetekben és hónapokban százezer ukrán fog az országba bevándorolni és izraeli állampolgárságot felvenni a zsidó rokonok miatt.

Mintegy kétszázezer ember vándorolhat be Izraelbe zsidó rokonok miatt. A helyi hatóságok szerint a háború kezdetén több mint negyvenezer zsidó élt Ukrajnában.

A Pentagon szerint nem járható Lengyelország javaslata a harci gépek átadásáról

A Pentagon kedden elutasítani látszott Lengyelország javaslatát, hogy MiG–29-es típusú vadászrepülőgépeit az Egyesült Államok rendelkezésére bocsássa egy németországi bázison, válaszul Ukrajna vadászgépekre vonatkozó kérésére, mondván, hogy az „nem járható”.

John Kirby, a Pentagon szóvivője közleményében úgy fogalmazott, hogy az a kilátás, hogy a vadászgépek egy németországi amerikai és NATO-bázisról indulva 

olyan légtérbe repülnének, amely Oroszországgal Ukrajna miatt vitatott légtérben van, komoly aggodalmakat vet fel az egész NATO-szövetség számára”

Folytatjuk a konzultációt Lengyelországgal és más NATO-szövetségeseinkkel erről a kérdésről és az ezzel járó nehéz logisztikai kihívásokról, de nem hisszük, hogy Lengyelország javaslata tartható

– mondta Kirby.

Korábban Varsó közölte, készen áll arra, hogy áthelyezze az összes MiG–29-es típusú vadászgépeit a németországi Ramsteinben működő NATO-bázisra, és az Egyesült Államok rendelkezésére bocsássa őket –  derült ki a Zbigniew Rau lengyel külügyminiszter által jegyzett keddi közleményből.

A lengyel külügyi tárca honlapján elérhető dokumentum szerint a döntést a lengyel államfő és a kormány közötti konzultáció előzte meg.

Varsó egyúttal azt kéri az Egyesült Államoktól, hogy az átadandó vadászgépekhez hasonló képességű repülőket szállítsanak Lengyelországnak. Lengyelország kész azonnal egyeztetni e gépek beszerzésének feltételeiről – írták.

A lengyel kormány a közlemény szerint arra szólít fel más, MiG–29-es vadászrepülőgéppel rendelkező NATO-tagállamokat, hogy hozzá hasonló módon járjon el.

Oroszország kész szerda délelőtt humanitárius folyosókat nyitni öt ukrán városban

Az orosz erők moszkvai idő szerint szerda délelőtt 10 órától (közép-európai idő szerint 8 órától) készek humanitárius folyosókat biztosítani, hogy az emberek elhagyhassák Kijevet és négy másik várost – idézett a TASZSZ hírügynökség kedden egy magas rangú orosz tisztségviselőt.

A Kijev, Csernyihiv, Szumi, Harkiv és Mariupol humanitárius folyosóiról szóló információkat elküldik Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettesnek – mondta Mihail Mizincev orosz vezérezredes, a humanitárius reagálásért felelős tárcaközi koordinációs parancsnokság és az orosz Nemzeti Védelmi Irányítási Központ vezetője.

Tekintettel a romló humanitárius helyzetre […] és a civilek és a külföldi állampolgárok biztonságára, Oroszország március 9-én moszkvai idő szerint 10 órától tűzszünetet tart, és kész humanitárius folyosókat kialakítani– idézte Mizincevet az orosz hírügynökség.

Mizincev korábban azt mondta, hogy az ukrán hatóságok a harcok által érintett területekről csak egy polgári evakuálási útvonalat hagytak jóvá a javasolt tízből, köztük ötöt a Kijev által ellenőrzött terület felé.

Verescsuk kedden azt állította, hogy a hatóságok ismét nem tudták kimenekíteni a civileket a dél-ukrajnai Mariupolból.

Emberek menekülnek a Kijev közelében lévő Irpinyből 2022. március 7-én Fotó: MTI/AP/Emilio Morenatti

 

A Shell kivonul az oroszországi olaj- és gázüzletből

A Shell fokozatosan kivonul az oroszországi kőolaj- és földgázüzletből, összhangban a brit kormány azon új irányelveivel, amelyeket az Ukrajnában indított orosz hadműveletre válaszként hozott – közölte kedden a brit olajpari konszern.

A közlemény szerint első lépésben a Shell azonnali hatállyal felhagy az orosz nyersolajvásárlásokkal, bezárja oroszországi benzinkútjait, illetve a repülőgép-üzemanyagok és -kenőanyagok árusításával foglalkozó üzletágát.

Ben van Beurden, a konszern elnöke ugyanakkor figyelmeztetett, hogy tekintettel az alternatív források földrajzi elhelyezkedésére és elérhetőségére, akár hetekig is eltarthat, míg a kieső orosz nyersolajat pótolni tudják.

Ez összetett feladat, amely kormányok, energiaszolgáltatók és fogyasztók tevékenységének összehangolását igényli majd– mondta.

Ezek a társadalmi változások világítják meg annak dilemmáját, hogy Ukrajnában elkövetett atrocitásai miatt nyomást gyakoroljanak az orosz kormányra, ugyanakkor szavatolják Európa stabil és biztonságos energiaellátását– közölte Van Beurden. 

Végtére is a kormányok feladata, hogy döntsenek ebben a rendkívül bonyolult helyzetben– tette hozzá.

Az Egyesült Királyság kedden bejelentette, hogy 2022 végéig fokozatosan leállítja az orosz olajimportot.

Oroszország a világ harmadik legnagyobb kőolajtermelője, az Egyesült Államok Energiainformációs Ügynöksége (EIA) szerint a globális kínálat több mint 10 százalékát adja. Exportja a világpiac 7 százalékát teszi ki, amelynek mintegy 60 százaléka Európába irányul, így a kontinens vonakodik csatlakozni az Egyesült Államokhoz és az Egyesült Királysághoz. Az Exxon Mobil Corp., a BP PLC és a Shell PLC a múlt héten jelentette be, hogy tervezi kivonulását az oroszországi tevékenységekből.

Kubai elnök: a gazdasági nyomás Oroszország ellen nem fog hozzájárulni a rendezéshez

Az Oroszország ellen hozott nyugati gazdasági szankciók nem járulnak hozzá az Ukrajna körül kibontakozott válság rendezéséhez  – jelentette ki kedden Miguel Díaz-Canel kubai államfő.

Idegen területen önt olajat a tűzre az imperializmus. Az egyes országok elleni gazdasági, kereskedelmi és pénzügyi szankciók nyomásgyakorló eszközként történő felhasználása nem oldja meg a válságot – hangsúlyozta a karibi szigetország vezetője a Twitteren tett bejegyzésében.

Kuba – Nicaragua és Venezuela mellett – Oroszország latin-amerikai szövetségese. Kormányzataikat az Egyesült Államok korábban szankciókkal sújtotta.

Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én hajnalban rendelte el katonai művelet végrehajtását a Donyec-medencében. A felek számos halálos áldozatról is beszámoltak. 

A NATO a háború megindulása után aktiválta többnemzetiségű gyorsreagálású haderejét. Az Európai Unió és a nyugati országok fegyvereket szállítanak Ukrajnának és komoly gazdasági szankciókat hoztak Oroszország ellen.

Joe Biden amerikai elnök kedden jelentette be, hogy újabb intézkedésként az Egyesült Államok megtiltja az orosz kőolaj-, földgáz- és szénimportot, további nyomást gyakorolva ezzel Moszkvára az ukrajnai fegyveres támadás miatt.

Borítókép: Ukrán katona segít egy idős nőnek, aki távozik egy tüzérségi támadás miatt megrongálódott lakóházból Harkivban 2022. március 8-án (Fotó: MTI/EPA/Vaszil Zslobszki)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.