Joe Biden varsói beszéde megosztja az embereket

Egyesek történelmi jelentőségűnek tartják, mások szerint ez a retorika nem kedvez a konfliktus rendezésének.

2022. 03. 27. 18:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az isten szerelmére, ez az ember nem maradhat tovább hatalmon – zárta érzelmes beszédét Joe Biden amerikai elnök szombat este Varsóban, Vlagyimir Putyin orosz államfőnek címezve üzenetét. 

A kemény szavak világszerte vegyes reakciókat váltottak ki a vezetőkből és átlagemberekből egyaránt. Egyesek történelmi jelentőségűnek tartják, és olyan híres beszédekhez hasonlítják, mint például John F. Kennedy korábbi amerikai elnök 1963-as berlini szónoklata.

Mások elhatárolódnak tőle, leginkább azért, mert Vlagyimir Putyin megbuktatásának szándékát látják benne, ez pedig egyáltalán nem tesz jót a konfliktus rendezésének. A kijelentés egyébként eredetileg nem volt része a beszédnek, még az elnökhöz legközelebb álló tisztviselőket is meglepetésként érték az erős szavak. 

– Ezt nem Biden dönti el. Az orosz emberek választják meg az ország elnökét – kommentálta a kijelentést Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője. Mai izraeli látogatása során Antony Blinken amerikai külügyminiszter gyorsan elnöke segítségére sietett, elmondta, hogy Biden szavai nem jelentenek változást az amerikai külpolitika álláspontjában az ukrajnai háborúval kapcsolatban. 

Nem szerepel a terveink közt az orosz vezetés elmozdítása

– fogalmazott. Hozzátette, hogy az elnök szavainak lényege az volt, hogy Oroszországot nem lehet felhatalmazni arra, hogy háborút indítson, agressziót folytasson Ukrajna vagy bárki más ellen.

Több nyugati vezető, újságíró és közszereplő is úgy gondolja, hogy az amerikai elnök kijelentése egyáltalán nem tesz jót az amúgy is folyamatosan romló Nyugat–Oroszország-kapcsolatoknak. 

Emmanuel Macron francia államfő arra hívta fel a figyelmet, hogy amennyiben a párbeszéd és retorika ebbe az irányba halad, akkor felesleges abban reménykedni, hogy véget ér a háború.

A brit kormány is elhatárolódott Biden kijelentésétől. – Az orosz emberek döntik el, milyen vezetést akarnak – mondta Nadhim Zahawi oktatásügyi miniszter egy műsorban vasárnap. – Ahhoz képest, hogy az elnök folyton arról beszél, hogy nem akar harmadik világháborút, rendkívüli hanyagságával éppen efelé sodor minket – fogalmazott Twitter-bejegyzésében Katie Pavlich konzervatív amerikai újságíró.

Hasonlóan vélekedett Steve Cortes amerikai műsorvezető is, aki szerint nem lehet ilyen nyíltan egy másik ország vezetésének leváltására felszólítani, főleg nem abban az esetben, ha ez az ország a világ legnagyobb nukleáris arzenáljával rendelkezik.  

Ukrajnában sem fogadták egyöntetűen pozitívan Joe Biden beszédét, ugyanakkor a bírálatok ebben az esetben nem a Putyint bíráló szavak miatt érkeztek, sokkal inkább Washington Ukrajnának nyújtott támogatásának mértéke került a középpontba. 

Az amerikai elnök egyetlen szava sem biztosít minket arról, hogy a Nyugat többet fog tenni Ukrajna védelmének érdekében annál, mint amennyit most tesz (ami egyértelműen nem elég)

− írta a Twitteren Inna Sovsun, korábbi ukrán oktatási miniszterhelyettes.

Borítókép: Joe Biden amerikai elnök beszédet mond 2022. márvius 26-án, Varsóban (Fotó: AFP/Getty Images/Brendan Smialowski)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.