Háború Ukrajnában: ma éjjel történt

Zelenszkij találkozna Putyinnal, hogy megvitassa a háború végét · Enerhoatom: orosz katonák otthonában lőtték meg a zaporizzsjai atomerőmű egyik dolgozóját · Európai egységet szorgalmazott Davosban a német alkancellár.

Forrás: MTI2022. 05. 24. 6:22
null
Dmitrivka, 2022. május 23. Megsemmisült orosz páncélozott harci jármûvek a Kijev közelében lévõ és az ukrán hadsereg által visszafoglalt Dmitrivkában 2022. április 23-án. MTI/AP/Efrem Lukackij Fotó: Efrem Lukackij
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Zelenszkij találkozna Putyinnal, hogy megvitassa a háború végét

Zelenszkij ezt hétfőn a davosi világgazdasági fórum részvevőihez intézett videóüzenetében jelentette ki.Beszédében ugyanakkor hangsúlyozta, hogy egyre nehezebbé válik bármilyen tárgyalás Oroszországgal, tekintettel a megszállt területeken civilek ellen elkövetett, orosz katonáknak tulajdonított cselekményekre.Beszélt arról is, hogy a 2014-ben elcsatolt Krím félsziget erővel történő visszaszerzése több százezer áldozattal járna.Zelenszkij egy korábbi felszólalásában maximális szankciókat követelt Oroszország ellen. Az államfő nehezményezte, hogy Oroszország ellen a legfájdalmasabb büntetőintézkedéseket még nem léptették életbe.

Enerhoatom: orosz katonák otthonában lőtték meg a zaporizzsjai atomerőmű egyik dolgozóját

Az Enerhoatom hozzáfűzte, hogy a szakembert számos lőtt sérüléssel szállították kórházba és életveszélyes állapotban van. Az Ukrajiszka Pravda hírportál emlékeztetett arra, hogy az ország keleti részében lévő atomerőművet március 4. óta tartják megszállva az orosz erők.Közben az ukrán gázszállító rendszert (HTSZ) fenntartó vállalat arról adott hírt, hogy az orosz hadsereg ágyúzása következtében megsérült a fő gázvezeték, amely Donyecket és Luhanszkot látja el. Emiatt helyi idő szerint 14 órakor leállt a gázszállítás a vezetéken. A vállalat kifejtette, hogy a károsodás helyét lokalizálták, de a hiba kijavítása és a gázszállítás újraindítása lehetetlen a térségben jelenleg zajló aktív harci cselekmények miatt.

Az orosz csapatok által megszállt területen a gázszállító rendszer működésébe való jogosulatlan beavatkozás miatt nincs lehetőség arra sem, hogy a földgázt alternatív útvonalon juttassák el a két régió településeire– mutatott rá a vállalat, amely emlékeztetett arra, hogy május 11-én szakembereik rögzítették a szelepek leállását a Donyeck és Luhanszk régió területére gázt szállító fő gázvezeték novopszkovi kompresszorállomásának területén. A vállalat azt is hozzátette, hogy szakembereik nem hagyják el a Donyec-medence területét, folyamatos kapcsolatban állnak a katonasággal és a katonai-polgári közigazgatás képviselőivel annak érdekében, hogy a megrongálódott gázszállítási infrastruktúra mielőbbi helyreállítása megkezdődhessen.
Valerij Zaluzsnij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka a Facebookon arról számolt be, hogy eddig 24 település fölött vette vissza Ukrajna az ellenőrzését a keleti országrészben lévő Harkiv megyében. Szavai szerint a május elején visszafoglalt Kutuzovka faluban mintegy 170 helyi lakos – köztük negyven, 12 évesnél fiatalabb gyermek – élt több mint két hónapig egy óvoda pincéjében.Az ukrán vezérkar arról adott hírt, hogy a dél-ukrajnai Herszon és a vele keletről szomszédos Zaporizzsja megye orosz megszállás alá került részein az oroszok már 19, úgynevezett parancsoki hivatalt hoztak létre.
Szerhij Hajdaj Luhanszk megyei kormányzó arról számolt be a Telegramon, hogy az orosz csapatok hétfőn is szünet nélkül lőtték Szeverodonecket, az eddigi információk alapján egy 58 éves nő megsérült.
Az ukrán határőrség arról tájékoztatott, hogy Kijev, Zsitomir és Rivne megyében a fehérorosz határmenti területeken megerősítették a korlátozásokat. Így az államhatárral közvetlenül szomszédos, egy kilométer széles terepsávban tilos a civilek bármilyen mozgása, kivéve az államhatárral közvetlenül szomszédos települések területét. A rendelkezés a hadiállapot végéig marad érvényben.
Az Ukrajinszka Pravda hírt adott arról, hogy a Kelet-Ukrajnában zajló heves harcok miatt leállította a munkát az Artemszil, Európa legnagyobb sókitermelő vállalata. Viktor Jurin, a vállalat igazgatója közölte, hogy a teljes késztermék készletet már áprilisban elszállították. Szavai szerint a vállalat leállása miatt nagy valószínűséggel Ukrajna külföldi behozatalra szorul majd sóból.

Európai egységet szorgalmazott Davosban a német alkancellár

Jelenleg Európa legrosszabb arcát láthatjuk– fogalmazott a politikus, külön kiemelve: tekintettel kell lenni arra, hogy minden ország helyzete egyedi és eltérő. Ennek ellenére Habeck minden országtól elvárja, hogy dolgozzanak a megoldáson, így Magyarországtól is.
A politikus davosi beszéde előtt, hétfő reggel a Deutschlandfunk német országos közszolgálati rádióban sugárzott interjúban kiemelte, hogy csalódott az orosz olajembargó ügyének elhúzódása miatt, és hajlandó lenne támogatni, hogy az Európai Unió tagországai Magyarország nélkül vezessenek be embargót az orosz kőolajra.Aláhúzta, hogy nem hallott ilyen javaslatot az Európai Bizottság elnökétől, ő maga pedig arra számít, hogy végül úgy lesz, ahogy mindig is szokott lenni az EU-ban, vagyis néhány ország kvázi különjogokat – könnyítést, haladékot – kap, de az EU egységesen, valamennyi tagország részvételével vezeti be az újabb büntetőintézkedéseket.
Habeck emellett arról beszélt Davosban, hogy négy, egymással összefüggő válságra kell egyszerre megoldást találni: a magas inflációra, az energiaválságra, az élelmiszer szűkösségére és a klímaválságra.
Nem tudjuk megoldani a problémát, ha csak az egyikre összpontosítunk, de ha egyiket sem sikerül megoldani, akkor attól tartok, hogy globális recesszió felé haladunk– mondta a német alkancellár.
Krisztalina Georgieva, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) ügyvezető igazgatója a davosi tanácskozás egyik panelbeszélgetésén arról beszélt, hogy bár az IMF nem számít recesszióra a világ vezető gazdaságaiban, de mégsem lehet kizárni a gazdasági visszaesés lehetőségét.
Az IMF egy hónapja ismertetett előrejelzése szerint jelentősen romlottak a globális gazdaság idei kilátásai az ukrajnai háború, a kínai gazdaság lassulása és különösen a megnövekedett élelmiszerárak miatt.Mint mondta, az IMF 3,6 százalékos növekedést prognosztizál, ami nagyon messze van egy globális recessziótól.

Borítókép: Megsemmisült orosz páncélozott harci járművek a Kijev közelében lévő és az ukrán hadsereg által visszafoglalt Dmitrivkában (Fotó: MTI/AP/Efrem Lukackij)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.