Háború Ukrajnában: ma éjjel történt

Az ukrán külügyminiszter elutasította Macron érvelését, miszerint „nem szabad megalázni Oroszországot” · Brit katonai hírszerzés: az orosz légi tevékenységnek korlátozott hatása van a hadműveletekre.

2022. 06. 05. 7:21
null
Doneck, 2022. június 4. Nõ menekül egy tüzérségi támadás során kigyulladt házból az önhatalmúlag kikiáltott "Donyecki Népköztársaság" ellenõrzése alatt álló kelet-ukrajnai Doneckben 2022. június 3-án. MTI/AP/Alexei Alexandrov Fotó: Alexei Alexandrov
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ukrán külügyminiszter elutasította Macron érvelését, miszerint „nem szabad megalázni Oroszországot”

Emmanuel Macron francia elnök egy péntek esti interjúban úgy fogalmazott: „Mégpedig azért nem, hogy azon a napon, amikor a harcoknak vége lesz, tudjunk majd egy megoldási utat kiépíteni a diplomácia eszközeivel.” Macron hozzátette, hogy Putyin orosz elnök történelmi és alapvető hibát követett el Ukrajna lerohanásával.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter a Twitteren közzétett üzenetében elutasította Macron logikáját, mondván, hogy az ilyen felhívások „megalázhatják Franciaországot és minden más országot, aki ilyenre szólít fel”.

Oroszország saját magát alázza meg. Inkább arra kellene összpontosítanunk, hogyan tegyük helyre Oroszországot. Ez hozza el a békét és ment meg életeket

– írta Kuleba.

Mihajlo Podoljak, az ukrán elnök tanácsadója, aki az orosz féllel folytatott tárgyalásokon az ukrán küldöttség tagja volt, az ukrán állami televízióban a háborúban szembenálló felek közötti közvetítéssel kapcsolatos kérdésre válaszolva leszögezte: „amíg nagy mennyiségben kapunk fegyvereket, amíg erősítjük az állásainkat, amíg visszaszorítjuk az orosz erőket amennyire csak lehet, Ukrajna határáig, addig nincs szó tárgyalásokról”.

Ukrajna, amelynek állítása szerint Oroszország a területe 20 százalékát foglalta el, most hatékonyabb fegyvereket kap a Nyugattól. Az Egyesült Államok egyebek mellett HIMARS precíziós rakétarendszereket szállított Ukrajnának, amelyek nagyobb távolságról is elérhetik az orosz állásokat.

 

Brit katonai hírszerzés: az orosz légi tevékenységnek korlátozott hatása van a hadműveletekre

Az orosz légierő tevékenységének korlátozott hatása van az ukrajnai hadműveletek menetére – áll a brit katonai hírszerzés szombaton ismertetett friss helyzetértékelésében.

A londoni védelmi minisztérium által közzétett elemzés szerint továbbra is erőteljes az orosz légi tevékenység az ukrajnai Donyec-medencében, ahol az orosz harci gépek precíziós és nem precíziós fegyvereket egyaránt bevetnek a csapásmérő akciókban.

Az a tény azonban, hogy Oroszország az ukrajnai háború első napjaiban nem tudta működésképtelenné tenni vagy megsemmisíteni az ukrán stratégiai légvédelmi rendszereket, korlátozta azt a képességét, hogy hadszíntéri légi támogatást nyújtson a szárazföldi műveleti egységeknek, és ez is hozzájárult a Kijev elleni előrenyomulás kudarcához – áll a brit katonai hírszerzés szombati elemzésében.

A helyzetértékelés szerint ennek következtében 

az orosz légi tevékenység jórészt mélységi csapásmérésekre korlátozódik, 

amelyeket levegőből és földről indított manőverező robotrepülőgépekkel hajtanak végre az ukrán erősítések és utánpótlási szállítmányok mozgásának akadályozására.

A brit katonai hírszerzés szerint ezek a csapásmérések azonban önmagukban nem gyakoroltak érdemi hatást a háború menetére, ugyanakkor 

valószínűsíthető, hogy Oroszország precíziós vezérlésű rakétáinak állománya alaposan megcsappant e támadások következtében.

A műveleti hangsúly most átkerült a Donyec-medencére, ahol Oroszország erősíteni tudta az itt elért lassú előrenyomulás hadszíntéri légi támogatását, a légitámadásokat a tüzérség tömeges bevetésével kombinálva.

E kombináció az Oroszország által ebben a térségben mostanában elért hadszíntéri sikerek fő tényezője. A nem precíziós vezérlésű fegyverzet egyre nagyobb arányú bevetése ugyanakkor jelentős kiterjedésű rombolást okozott a Donyec-medence beépített térségeiben, és szinte biztos, hogy komoly járulékos károkkal járt, és veszteségeket okozott a civil lakosság körében is – áll a brit katonai hírszerzés szombaton ismertetett helyzetértékelésében.

 

Borítókép: Nő menekül egy tüzérségi támadás során kigyulladt házból az önhatalmúlag kikiáltott „Donyecki Népköztársaság” ellenőrzése alatt álló kelet-ukrajnai Doneckben 2022. június 3-án (Fotó: MTI/AP/Alexei Alexandrov)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.