Háború Ukrajnában: ma éjjel történt

A lett parlament betiltotta az orosz gázimportot csütörtökön · Az ukrán főparancsnok szerint nem törhetnek ki hirtelen újabb harcok Kijev körül.

Forrás: MTI2022. 07. 15. 6:18
null
Harkiv, 2022. július 14. Ukrán tüzérek amerikai M777-es ágyúval készülnek lõni az orosz állásokat Harkiv térségében 2022. július 14-én. MTI/AP/Jevhen Maloletka Fotó: Jevhen Maloletka
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A lett parlament betiltotta az orosz gázimportot csütörtökön

Az energiatörvény módosításával a saeima elrendelte a földgázellátás diverzifikálását, és a stratégiai földgáztartalékok biztosítását. Az új szabályozás értelmében az ország nem importálhat földgázt Oroszországból. A rigai kormány még áprilisban úgy döntött, hogy 2023. január 1-jéig felfüggeszti az orosz gázimportot.

A jogszabály egyúttal kötelezte a lett földgázszolgáltatót, hogy képezzen stratégiai tartalékot az energiahordozóból.

A törvény értelmében a szolgáltatónak legkésőbb augusztus 31-ig fel kell töltenie az Incukalnsban található föld alatti gáztározót annyi földgázzal, amennyire a fogyasztóknak október 1-je és következő év április 30-a között szüksége lehet.

Eddig Oroszország volt Lettország legfontosabb földgázellátója. Azonban az ukrajnai háború miatt a balti ország felfüggesztette az orosz importot, és jelenleg főként a szomszédos Litvániából szerzi be az energiahordozót. Lettország egyúttal azt tervezi, hogy saját terminálokat épít cseppfolyósított földgáz (LNG) fogadásához.

Valerij Zaluzsnij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka csütörtökön biztosított afelől, hogy az ukrán főváros védelmére felállították a csapatokat, így nem törhetnek ki hirtelen újabb harcok Kijev körül

Erről a katonai vezető Bridget Brinkkel, az Egyesült Államok kijevi nagykövetével folytatott találkozóján beszélt, amelyen jelen volt Olekszij Reznyikov védelmi miniszter is – közölte a tárca sajtószolgálata.

Február–márciusban harcok folytak Kijev mellett. Sikerült azonban megszerveznünk a főváros megbízható védelmét és kiűzni az ellenséges csapatokat. Jelenleg még tovább erősítjük a védelmet. Megfelelő csapatokat állítottunk fel a város védelmére, ezért lehetetlen, hogy a harci cselekmények váratlanul áttevődjenek Kijev közelébe

– fogalmazott Zaluzsnij. A főparancsnok szerint most a fő veszélyt az orosz erők rakétacsapásai jelentik, bár az ukrán légvédelem jónéhány rakétájukat lelövi. Emlékeztetett továbbá arra is, hogy mostanra az intenzív harcok java része Donyeck és a Luhanszk megyébe tevődött át.
    Az ukrán katonai hírszerzés közben arról számolt be, hogy a déli országrészben lévő, orosz megszállás alá került Herszonban a drámaszínházban építettek ki tüzérségi lőszerraktárt az orosz erők.

„Július 11-ről 12-re virradóra teherautókat rakodtak ki a színház közelében. Jelenleg a színház helyiségeit szigorúan őrzik, a téren és a színház körüli utcákon járőröznek” – írta a hírszerzés a Telegram üzenetküldő alkalmazáson nyilvánosságra hozott közleményében. 

A titkosszolgálat információi szerint az orosz megszállók készülnek az úgynevezett „népszavazásra” is a régió hovatartozásáról. A megszállt Herszonba Oroszországból politikai stratégák egy csoportját várják, akiket a tervek szerint a Bordo Hotelben helyeznek el szigorú őrzés mellett.

Szerhij Hajdaj Luhanszk megyei kormányzó a Facebookon azt írta, hogy az oroszok újra akarják indítani az általuk elfoglalt Szjevjerodoneckben az Azot vegyiüzemet, ami azonban szerinte katasztrófához vezethet a gyártelepet ért károsodások miatt. Hajdaj szavai szerint az orosz propagandamédia a napokban adott hírt arról, hogy újraindítják az üzem működését. 

A megszállók szándékosan veszélyeztetik Szjevjerodoneck lakosságát, és arra kényszerítik őket, hogy menjenek az üzembe dolgozni

 – fűzte hozzá a kormányzó.

Hajdaj tájékoztatása szerint az üzemet magába foglaló DF Group vállalat közölte, hogy a gyárterületen bekövetkezett jelentős pusztítás és a megfelelő szakemberek hiánya miatt veszélyes az üzem újraindítása. Az üzem szinte teljes infrastruktúrája megsérült: a vízellátó és vízkezelő rendszerek, az energiaellátó rendszer, a logisztikai és vasúti létesítmények – beleértve a vasúti pályát, a raktárt, az átrakó csomópontokat –, két metanoltároló megsemmisült, négy karbamidot és ammónium-nitrátot tároló létesítmény pedig károsodott. Hajdaj szerint az Azot szennyvíztisztító rendszerének tönkretétele ezen felül jelentős károkat okozott Szjevjerodonecknek, mert a háború előtt a cég biztosította száz százalékban a város szennyvíztisztítását.

Eközben az ukrán katasztrófavédelmi szolgálat közölte, hogy a nyugat-ukrajnai Vinnicját ért csütörtöki orosz rakétacsapások halálos áldozatainak száma 23-ra nőtt, köztük három gyerek is van. Orvosi segítséget 115-en kértek, 64 sebesült szorult kórházi ellátásra, közülük 34 állapota súlyos, öté válságos. A hatóságok tovább kutatnak túlélők után. Több mint negyven embert keresnek, akik még nem adtak életjelet magukról.

Borítókép: Ukrán tüzérek amerikai M777-es ágyúval készülnek lőni az orosz állásokat Harkiv térségében 2022. július 14-én. (Fotó: MTI/AP/Jevhen Maloletka)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.