Joe Biden meghívót küldene a migránsoknak

Keresetet nyújtott be Joe Biden amerikai elnök ellen húsz állam, azzal vádolva a demokrata politikust, hogy migránsokat utaztatna légi úton az Egyesült Államokba. Szerintük Biden elnök nyitott határok politikája egy olyan humanitárius krízist okozott, amely a bűnözést, az erőszakot és a droghasználatot növelte. Egy friss felmérés szerint a rekordszámú déli határra érkező bevándorlók ügyét az amerikaiak a három legégetőbb problémának tartják, míg többségük elégedetlen az elnök bevándorláspolitikájával.

2023. 01. 25. 21:05
President Joe Biden arrives at the White House
epa10389586 US President Joe Biden waves as he walks on the South Lawn of the White House as he arrives in Washington, DC, USA, on 04 January 2023. Biden traveled to Covington, Kentucky and talked about his economic plan and rebuilding infrastructure. EPA/Oliver Contreras / POOL Fotó: Oliver Contreras / POOL
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A belügyminisztérium azzal a hamis ürüggyel, hogy megakadályozza a bevándorlók jogellenes határátlépését, új vízumprogramot hozott létre – a kongresszus kihagyásával –, és bejelentette, hogy évente 360 ezer, Kubából, Haitiből, Nicaraguából és Venezuelából érkező migránst fogad, akiknek legalább kétéves munkavállalási engedélyt is biztosít” – olvasható abban a húsz állam által benyújtott keresetben, amiben a Biden-adminisztrációt azzal vádolják, hogy megsértette a bevándorlók feltételes bebocsátásának előírását.

A javaslat szerint a négy országból érkező jelentkezőknek át kell esniük egy átvilágításon, és rendelkezniük kell egy támogatóval az Egyesült Államokban – utóbbi lényegében kezesség vállalását jelenti.

A keresetet benyújtó főképp déli államok azt sérelmezik, hogy az adminisztráció olyan migránsokat utaztatna légi úton az Egyesült Államokba, akik egyébként nem kapnának beutazási vízumot.

 Szerintük továbbá a minisztérium programja törvénytelenül hozott létre egy kiskaput migránsok százezreinek, hogy állampolgárokká válhassanak, miközben nem teljesítik a szükséges kritériumokat.

Fotó: Jim Watson

Biden nyitott határok politikája egy olyan humanitárius krízist okozott, amely a bűnözést, az erőszakot és a droghasználatot növelte, mindezzel túlterhelve a helyi közösségeket és rájuk hárítva a felelősséget. Az elnök által benyújtott új program – amely százezreket invitál évente az országba – pedig csak tovább súlyosbítja a bevándorlási válságot 

– fogalmazott a minap Ken Paxton, Texas állam főügyésze.

Az amerikai határra nehezedő nyomást jelzi, hogy tavaly decemberben rekordszintű, háromszázezer migránst tartóztattak fel, míg 2,4 milliót az év egészében – két-háromszorosát a korábbi években tapasztaltaknak.

Az új programmal az adminisztráció a határon tapasztalható nyomás csökkenésére számít – noha a programban szereplő négy országból havonta háromszor többen érkeznek, mint a limit –, ellenzői szerint a krízis csak nőni fog, mert a migránsok invitálásnak vesznek minden hasonló kezdeményezést.

A Demokrata Párt bevándorláspárti, de más szereplők nyomást helyeznek az adminisztrációra, hogy fokozza a határvédelmet, ha őket nem szolgálják ki, az az ingadozó szavazókba kerülhet

 – fogalmazott Daniel Tichenor, az Oregoni Egyetem politológusa.

Úgy tűnik, az elnök eddig egyik tábort sem szolgálta ki – sőt a Donald Trump egykori elnök által bevezetett 42-es cikkelyt sem tudta kivezetni, amely lehetővé teszi a menedékkérelemért folyamodó illegális bevándorlók belépését és visszaküldésüket Mexikóba –, így bevándorlási politikáját sokan kudarcnak bélyegzik. Sikertelensége pedig pártja progresszív szárnyának a támogatásába is kerülhet a 2024-es elnöki ambíciói során.

Fotó: Europress/AFP/Herika Martinez 

A Harvard Egyetem egy friss felmérése rámutat: minden harmadik amerikai a bevándorlást tartja az ország legsúlyosabb problémájának, a válaszadók többsége pedig nem elégedett az elnök bevándorláspolitikájával.

Titkosított dokumentumok: Donald Trump és Joe Biden mellett a minap Mike Pence, Trump alatt szolgáló republikánus alelnök Indiana állambeli otthonában is minősített iratokra bukkantak. Pence ügyvédje hangsúlyozta: ügyfele nem tudta, hogy az iratokat otthonába szállították hivatali ideje végével; az egykori alelnök együttműködéséről biztosított a hatóságokat, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) időközben pedig már az országos levéltárba szállította az iratokat. Elemzők szerint a republikánus oldalon felbukkanó minősített dokumentumok komplikáltabbá teszik a konzervatívoknak a Biden ellen indított támadásukat, épp ahogy a demokratákét tette a Biden-iratok felbukkanása. Mások szerint a titkosított iratok ügye a politikai játszmák mellett komoly nemzetbiztonsági aggályokra mutat rá, miszerint az ország legfőbb vezetői nem tartanak be bizonyos törvényeket, és a minősített iratokat nem a levéltárba, hanem az otthonukba szállítják.

Borítókép: Joe Biden amerikai elnök integet a Fehér Ház gyepén, miközben beszáll az elnöki helikopterbe, 2023. január 4-én (Forrás: EPA/Oliver Contreras)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.