Zelenszkij az életét kockáztatja külföldi utazásaival?

„A lőszerhiány akár azt is eredményezheti, hogy Ukrajna nyugati szövetségesei azt mondják majd Kijevnek, hogy ha nem tudnak győzni egy meghatározott időn, mondjuk fél éven belül, akkor üljenek le tárgyalni az oroszokkal” – vetette fel a lehetőséget a lapunknak adott interjúban Georg Spöttle biztonságpolitikai szakértő. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök most azért látogat el szövetségeseihez, hogy a régóta tervezett ellentámadásához biztosítsa a fegyver- és lőszerutánpótlást.

2023. 05. 05. 20:02
null
Trosztyanec, 2023. március 28. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kitüntetést ad át egy katonának a Szumi régióban lévõ Trosztyanec településen 2023. március 28-án. MTI/AP/Efrem Lukackij Fotó: Efrem Lukackij
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ukrajna 14 hónapja – egyesek szerint 2014 óta – háborúban áll Oroszországgal, ám most Kijev egy régóta emlegetett ellentámadás küszöbén áll. Noha az offenzíva részleteiről keveset tudni, katonai szakértők egyetértenek abban, hogy a tét hatalmas.

A nagy elvárások miatt a jelenlegi patthelyzet az oroszoknak kedvez, így ha a frontvonalak ott maradnak, ahol ma vannak, az lényegében orosz győzelmet jelentene

– mondta a Business Insider  amerikai híroldalnak Mark Cancian, az amerikai tengerészgyalogság nyugalmazott ezredese, a Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok Központja biztonsági programjának vezető tanácsadója.

 

Közeleg vagy már itt is van az ellentámadás?

Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter a múlt héten azt mondta, hogy „az ország erői gyakorlatilag készen állnak” az ellentámadásra. Míg a Reuters hírügynökség Reznyikov szavait közölte, aki úgy fogalmazott: „Isten akaratán, az időjáráson és a parancsnoki döntésen múlik, hogy mikor indulunk meg, de készültségünk már majdnem teljes”.

Jevgenyij Prigozsin, a Wagner zsoldoscsoport vezetője szerint az ukrán ellentámadás „már folyamatban van”, szavait pedig azzal támasztotta alá, hogy a frontvonal mentén megnövekedett ukrán csapatmozgásokat és aktivitást tapasztalnak.

Ám Volodimir Zelenszkij ukrán elnök finnországi látogatása során még jövő időben beszélt a támadás megindításáról.

 

Zelenszkij a tartalékokra összpontosít

Szakértők szerint az ellenoffenzíva napok, de lehet, hogy csak hetek múlva indul meg, hiszen a felek harckészültsége, a tartalékok, a felszerelés állapota és az időjárási körülmények döntő tényezőnek számítanak. Egyes beszámolók szerint pedig Kijev nem áll jól a tartalékokkal, igaz, mások szerint épp az ellentámadásra „spórolt”. Mindenesetre Zelenszkij az elmúlt napokban több nyugati szövetségeséhez is ellátogatott, ahol fegyvereket és lőszereket kért, ezzel is biztosítva az ellenoffenzíva utánpótlását.

Az ukrán elnök Németországba most azért megy, mert átvesz egy állami kitüntetést, illetve vélhetően további fegyverszállításokról is szeretne majd tárgyalni, noha Berlin nem nagyon tudná ezeket teljesíteni, hiszen például a harckocsiállományának a tíz százalékát, de a lőszerkészletének a jelentős részét is odaadta már Kijevnek

– fogalmazott lapunk megkeresésére Georg Spöttle biztonságpolitikai szakértő.

– Teljesen ki van merülve a német hadsereg, ami miatt a védelmi minisztert folyamatosan a „szőnyeg szélére” állítják – mondta. Hozzátette: mások mellett a harckocsik pótlása sem olyan egyszerű Németországnak, mert az azokba kerülő Rolls-Royce-motorok előre le vannak kötve, és Berlinbe csak évi nyolc darabot küldenek.

A biztonságpolitikai szakértő szerint Zelenszkij mostani nyugati szövetségeseinél tett látogatásai, mint korábban Finnországban, Hollandiában vagy várhatóan Németországban, azt a célt szolgálják, hogy még több lőszert és fegyvert kérjen.

– A probléma az, hogy az európai lőszergyárak ezt nem tudják ilyen gyors ütemben előállítani. Így nagy kérdés, hogy az ígéretekből mikor lehet tényleges szállítás – tette hozzá.

Georg Spöttle azt sem vetette el, hogy a lőszerhiány oda is kifuthat, hogy Ukrajna nyugati szövetségesei azt mondják majd Kijevnek, hogy ha nem tudnak győzni egy meghatározott időn, mondjuk fél éven belül, akkor üljenek le tárgyalni az oroszokkal.


A nyugati utazások veszélyesek

Mivel az ukrán elnök – és stábja – akár napi szinten is egyeztet nyugati szövetségeseivel telefonon vagy más formában, felmerül a kérdés, hogy miért van szükség – a találkozókon született fotók okozta publicitás mellett – személyes találkozókra is.

Georg Spöttle szerint elképzelhető, hogy ilyenkor a háttérben olyan kulcsinformációkat is közölnek Kijevvel, mint a véges nyugati fegyverkészletekre való figyelmeztetés, például a 155 milliméteres tüzérségi lövegek esetében.

Ezek pótlása nem egyszerű, mert a lőszerhez szükséges egyik alapanyag, egy gyapotszármazék Kínából érkezik, s lehet, hogy Kína nem tudja vagy nem akarja majd nagyobb mennyiségben leszállítani ezeket

– tette hozzá.

Az ukrán elnök a háború kitörése óta már ellátogatott az Egyesült Államokba, Lengyelországba, az Egyesült Királyságba, Franciaországba, Belgiumba, Finnországba, Hollandiába és legutóbb Bahreinbe is. Eddigi útjai során – amennyire tudni lehet – először Lengyelországba érkezett vonattal, ahonnan továbbrepült.

Georg Spöttle szerint ezek az utazások különösen veszélyesek a háborúban álló ország elnökének, hiszen a potenciális likvidálásának a lehetősége megnő. – Ha ugyanis ellenfelei pontosan tudják lokalizálni a hollétét – például hogy a vonat mikor halad át egy adott ponton Ukrajnában –, akkor egy döntő csapást is mérhetnek rá – vélekedett a szakértő.

Azonban Georg Spöttle arra hívta fel a figyelmet, hogy az „oroszok eddig az ukrán katonai és infrastrukturális célpontokat vették célba és nem a politikusokat, a minisztériumokat vagy az elnöki palotát” – igaz, vélhetően éppen ezekhez telepítették a nyugati légvédelmirakéta-rendszereket.

Borítókép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kitüntetést ad át egy katonának a Szumi régióban lévő Trosztyanec településen 2023. március 28-án (Forrás: MTI/AP/Efrem Lukackij)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.