Mi az a Taurus cirkálórakéta, amit újabban követelnek az ukránok? + videó

Ukrajna új modern fegyver szállítását követeli Németországtól, a szövetségi kormányon belül azonban nincs egyetértés arról, hogy jó ötlet-e ilyen technológiát bevonni az ukrajnai háborúba. Megmutatjuk, mi az a Taurus KEPD–350 cirkálórakéta és hogyan működik.

2023. 08. 13. 17:47
SPAIN-MILITARY-WEAPONS-FAIR A visitor walks past a guide missile ground target KEPD 350 manufactured by the Swedish-German company Taurus at the International Defence and Security fair of Madrid, on May 17, 2023. (Photo by Thomas COEX / AFP) Fotó: Europress/AFP/Thomas Codex
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A német szövetségi kormány fontolgatja, hogy Taurus KEPD–350 cirkálórakétákat szállít a Bundeswehr készleteiből Ukrajnának. Erről titkos tárgyalások folynak a fegyveriparral – jelentette még pénteken a Der Spiegel című német lap. Olaf Scholz szociáldemokrata kancellár azonban technikai módosításokat akar eszközölni, hogy kizárják annak lehetőségét, hogy Kijev a bunkerromboló lövedékekkel támadja Oroszországot.

A gyártónak például korlátoznia kellene a légi úton indított lövedékek célprogramozását. Scholz csak ezzel a feltétellel akarja leszállítani a rakétákat. Ezt a kancellár egy vasárnapi interjúban is megerősítette. A német kormány nem tenné többé függővé a Taurus szállítását az USA fegyversegélyétől.

A Taurus cirkálórakéták, amelyek mintegy öt méter hosszúak és 1,3 tonna súlyúak, a gyártó szerint nagy, több mint 500 kilométeres hatótávolsággal rendelkeznek. Álló célpontok ellen használják őket. Mivel a lövedékek alacsonyan, 50 méternél is alacsonyabban repülnek, radarral alig észlelhetők. A becsapódáskor alkalmazott speciális robbantási technika lehetővé teszi, hogy a Taurus akár a bunker több szintjén is áthatoljon, ahogy az alábbi animáció is szemlélteti.

Mint arról a  T-online hírportál beszámolt, a tárgyalt rakétaszállítás hátterében a csalódást keltő ukrán ellentámadás állhat. 

Valami mást akartunk, különösen Ukrajnának. Ezért fontos, hogy Kijevet olyan kulcsfontosságú eszközökkel lássuk el, mint a Taurus cirkálórakéták 

– jelentette ki Adis Ahmetovic, a szociáldemokraták külpolitikai szakértője. Teljesen más véleményen volt párttársa, Johannes Arlt, aki hivatásos tiszt volt, és aki a következőképpen fogalmazott a Der Spiegelnek:

Középtávon sem észszerűnek, sem mérsékeltnek nem tartom a Taurus átadását. Jó okkal döntöttünk eddig úgy, hogy mérlegeljük a kockázatokat, és nem adunk oda egy olyan rendszert, amelynek ilyen nagy a hatótávolsága.

 

Ukrajna mindenesetre foggal-körömmel ragaszkodik a németek cirkálórakétáihoz, Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter a Bild am Sonntag című újságnak nyilatkozva azt mondta, hogy gyorsabban véget lehet vetni Oroszország Ukrajna elleni háborújának. Emlékezetes, az ukránok szinte az összes modern fegyver esetében ezzel indokolták a követeléseiket.

Kuleba szerint a németeknek nem kell attól tartaniuk, hogy a Taurus használata miatt még jobban elmérgesedik a fegyveres konfliktus Ukrajnában, és azt is tagadta a külügy vezetője, hogy az ukrán erők oroszországi célpontok ellen is bevetnék a német–svéd fejlesztésű precíziós eszközöket. 

Az ukrán hadsereg kizárólag arra használja a partnerektől kapott rakétákat, hogy felszabadítsuk mindazt, ami az ENSZ alapokmánya és a nemzetközi jog szerint jogosan a miénk

– szögezte le a lapnak az ukrán külügyminiszter. 

A Bundeswehr 600 Taurus rakétájából akár 150-300 is gyorsan bevethetővé válhat. Egységáruk egymillió euró körül van. A Tornado vagy Eurofighter repülőgépekkel való használatra tervezték, az MBDA európai rakétavállalat által kifejlesztett rakétát pedig először az ukrán légierő által használt vadászgépekhez kellene igazítani.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Europress/AFP/Thomas Codex)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.