Donald Tusk számára a jogállam semmit sem jelent

Szikra Levente, az Alapjogokért Központ vezető elemzője szerint Donald Tusk demokráciát ígért, de két lábbal tapossa a jogállamiságot.

2024. 01. 10. 15:19
DUDA, Andrzej; KAMINSKI, Mariusz; WASIK, Maciej
Varsó, 2024. január 10. Ellenzéki tüntetõk tiltakoznak a varsói elnöki palotánál, amelyben az este folyamán letartóztatták Mariusz Kaminski volt belügyminisztert és Maciej Wasik volt belügyminiszter-helyettest 2024. január 9-én. Kaminskit és Wasikot, az ellenzéki Jog és Igazságosság (PiS) párt képviselõit a jelenlegi házelnök egy büntetõügyben hozott bírósági ítéletre hivatkozva megfosztotta mandátumuktól, ami Andrzej Duda államfõ szerint jogellenes, mert a két politikust õ korábban elnöki kegyelemben részesítette. MTI/EPA-PAP/Radek Pietruszka Fotó: Radek Pietruszka
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jogállamiságot és európai demokráciát ígérő Donald Tusk és baloldali szövetségesei tavaly decemberben vették át Lengyelország kormányzását. Azóta sorra hoznak alkotmány-, illetve törvénysértő döntéseket, amelyek közül kiemelkedik a közmédia erőszakos elfoglalása – jelentette ki a közösségi oldalán Szikra Levente, az Alapjogokért Központ vezető elemzője a lengyelországi politikai tisztogatás kapcsán.

A leginkább talán mégis az a felháborító, hogy tegnap olyan ellenzéki képviselőket tartóztattak le, akiket Andrzej Duda köztársasági elnök már korábban kegyelemben részesített. Ezzel a kormány ráadásul az alkotmánybíróság azon döntését is semmibe vette, mely szerint az elnöki vétó jogszerű és érvényes

– tette hozzá a szakértő, aki szerint maga a letartóztatás módja is törvénybe ütközött, mert az elnöki hivatalból annak engedélye nélkül vitték el a képviselőket a rendőrök. Jogállamban az államfői hivatalban nem lehet csak úgy rendőri intézkedést foganatosítani. Ez biztosítja, hogy a kormány az általa irányított rendőrséggel ne fenyegethesse az elnököt. Tusk számára azonban a jogállam semmit sem jelent – vélekedett elemzésében Szikra Levente. Megjegyezte, hogy Magyarországon a baloldal szintén arra készült 2022-ben, hogy jogsértő módon változtatja meg az ország berendezkedését. Mint fogalmazott,

Lengyelországban sajnos meg is valósult, hogy a jogállamot hirdető baloldali és liberális politikusok hatalomra kerülve valójában lebontják a jogállamot. Az EU-ban példátlan, hogy ennyire látványosan, ilyen durva és erőszakos módszerekkel szegje meg a jogszabályokat egy kormány.

Az Alapjogokért Központ elemzője arra is felhívta a figyelmet, hogy Brüsszel sokatmondó hallgatása újabb bizonyíték arra, hogy komolytalan minden jogállamisági vizsgálat, azokat kizárólag a jobboldali kormányok elleni politikai zsarolóeszközként használják. – Ha pedig elvbarátaik valóban rombolják a jogállamot, azt tétlenül nézik. Kiállunk lengyel barátaink mellett, és elítéljük a Tusk-kormány jogellenes lépéseit – zárta elemzését Szikra Levente.

Borítókép: Ellenzéki tüntetők tiltakoznak a varsói elnöki palotánál, amelyben az este folyamán letartóztatták Mariusz Kaminski volt belügyminisztert és Maciej Wasik volt belügyminiszter-helyettest (Fotó: MTI/EPA-PAP/Radek Pietruszka)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.