Brüsszel tartós háborúra rendezkedik be

A megváltozott geopolitikai és gazdasági környezet miatt az Európai Unió új prioritási listájának tervezete teljesen más dolgokra helyezi a hangsúlyt, mint a korábbi 2019-es dokumentum. A nagy kiadási tételekkel járó zöldátállást és környezetvédelmet szinte alig említik a dokumentumban. Ehelyett kulcskérdést jelentenek a védelmi kiadások, a gazdasági kihívások és az illegális migráció kezelése.

2024. 04. 12. 7:18
A tagállamok zászlói az Európai Tanács brüsszeli épületében 2024. március 20-án, a kétnapos uniós csúcstalálkozó kezdete előtti napon. Fotó: MTI/AP/Virginia Mayo
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az évtized hátralévő részére vonatkozó, kiszivárgott uniós prioritási lista már csak egyszer említi a környezetvédelmet, de annál nagyobb hangsúlyt fektet a védelmi kiadásokra – írja a brüsszeli Politico. Az ötévente összeállított dokumentum az újonnan hivatalba lépő brüsszeli uniós végrehajtó szervnek, az Európai Bizottságnak nyújt iránymutatást. Mint részletezi a lap, a dokumentum tele van a védelemre, a biztonságra és a migrációra való utalásokkal. Az éghajlatváltozásról alig esik szó, a természet és a biológiai sokféleség egyáltalán nem szerepel benne.

A Charles Michel által elnökölt Európai Tanács teljesen más prioritásokat jelölt ki az EU számára. Brüsszel egy tartós háborúra rendezkedik be. (Fotó: AFP)
A Charles Michel által elnökölt Európai Tanács teljesen más prioritásokat jelölt ki az EU számára. Brüsszel egy tartós háborúra rendezkedik be. Fotó: AFP

A tervezet Charles Michel, az Európai Tanács elnöke és az általa képviselt állam- és kormányfők közötti több hónapos tárgyalások eredménye, de a dokumentum még változhat, mielőtt az uniós vezetők a júniusi európai parlamenti választások után jóváhagyják.

 Ezek az újonnan megjelent sarkalatos pontok jelentős különbséget mutatnak a korábbi, 2019-es stratégiai menetrendhez képest.

Akkor az uniós vezetők, amikor felvázolták az elképzeléseiket, az éghajlatváltozást helyezték a középpontba, mintegy egzisztenciális fenyegetésnek nevezve a kérdéskört. A blokk négy legfontosabb prioritása között szerepelt egy klímasemleges, zöld, igazságos és szociális Európa felépítése.

A lap kiemeli, hogy a korábbi iránymutatás nyomán az Európai Unió rengeteg zöldintézkedést fogadott el. Közben viszont megváltozott a geopolitikai helyzet a kínai és amerikai versengés miatt, továbbá Ukrajna orosz inváziója és a migráció miatti növekvő aggodalom miatt stratégia változást irányoznak elő.

Ennek eredményeként a dokumentum első része teljes egészében a külpolitikára, a védelemre, az uniós bővítésre és az illegális migráció elleni küzdelemre összpontosít.

Mint írja a lap, a dokumentumban szereplő, Egy virágzó és versenyképes Európa című rész megemlíti az éghajlatváltozást, de az csak utószóként szerepel benne. Emiatt pedig a zöldcsoportok fel vannak háborodva, hiszen egy szóval sem szerepel a zöld szó, továbbá semmi utalás nincs az Európai zöldmegállapodásra, a Green Dealre, melynek kitűzött célja az, hogy az EU 2050-re klímasemlegessé váljon.

A korábbi dokumentumhoz képest a mezőgazdasággal kapcsolatosan retorikán és célkitűzéseken valamelyest enyhítettek a gazdatüntetések és az elkeseredett gazdák miatt, továbbá a bizottság az elmúlt időszakban megpróbálta az európai zöldmegállapodást vállalkozásbarát szemszögből átformálni. Ennek eredményeként pedig a bizottság úgy döntött, hogy a tiltakozó gazdák megnyugtatására enyhíti a mezőgazdasági támogatások igénybevételének környezetvédelmi feltételeit.  Mint a lap kiemeli, a nemzeti vezetők nem kényszeríthetik arra az Európai Bizottságot, hogy ezt a menetrendet kövesse, de az elmúlt hónapokban hasonló kottából játszottak.

Az új dokumentum tükrében pedig jól látható, hogy Brüsszel is egy tartós háborúra rendezkedik be az új prioritások kijelölésével.

 

Borítókép: A tagállamok zászlói az Európai Tanács brüsszeli épületében 2024. március 20-án, a kétnapos uniós csúcstalálkozó kezdete előtti napon
(Fotó: MTI/AP/Virginia Mayo)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.