Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Ursula von der Leyen egész múltja bűzlik a korrupciós ügyektől

A Von der Leyen vezette Európai Bizottság az elmúlt időszakban is ellenőrizetlenül költötte el az Ukrajnának adott milliárdokat. Ursula von der Leyen bizottsági elnökként botrányt botrányra halmozott, de korábbról is szinte ellepik a korrupciós ügyek.

2024. 06. 17. 15:45
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke 2024. június 16-án részt vesz az ukrajnai békéről szóló csúcsértekezlet plenáris ülésén a Luzern melletti burgenstocki luxusüdülőhelyen 2024. június 16-án.
Fotó: ALESSANDRO DELLA VALLE Forrás: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amikor az Ursula von der Leyen vezette bizottság 2019 decemberében hivatalba lépett, ígéretet tettünk Európának, ígéretet tettünk arra, hogy merészek és ambiciózusak leszünk. Ígéretet tettünk arra, hogy megvalósítjuk az uniós polgárok törekvéseit, és kezeljük a felmerülő kihívásokat. Azóta a bizottság fáradhatatlanul dolgozik azon, hogy elvégezze a munkát, amelyet az európai polgárok rábíztak.

– írja honlapján az Európai Bizottság.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke beszédet mond az ukrajnai békéről szóló csúcstalálkozó záró sajtótájékoztatóján a Luzern melletti bürgenstocki luxusüdülőhelyen 2024. június 16-án (Fotó: AFP/ALESSANDRO DELLA VALLE)

Orbán Viktor azonban arról beszélt, az elmúlt öt év az Európai Unió legkudarcosabb öt éve volt.

Azokat a vezetőket, akik ez idő alatt irányították az EU-t, el kell küldeni

nyilatkozta korábban Havasi Bertalan, Orbán Viktor sajtófőnöke.

A bizottsági elnök kampánycsapata egy emberközeli, hétgyermekes családanyát mutatott a kampány során az Európai Bizottság vezetőjéről, a valóságban azonban Ursula von der Leyen háborúpárti politikus, és a bizottsági elnöksége alatt meghozott, elhibázott szankcióknak egész Európa issza a levét, írtunk erről korábban.

Már védelmi miniszterként leszerepelt

Mielőtt 2019-ben belépett volna az európai politikába, a Brüsszelben született Ursula von der Leyen családi élete hírhedten ismert volt már a német politikában. Angela Merkel kancellár első kabinetjébe 2005-ben családügyi miniszterként került be, majd 2009-ben munkaügyi miniszter lett. A védelmi minisztériumot 2014-ben vette át, működését azonban nagyrészt kudarcként értékelték.

German Defence Minister visits the US
2018. június 20., USA, Washington: Ursula von der Leyen, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) német védelmi miniszterét a repülőtéren köszönti Boris Ruge (c) és Thomas Ernst védelmi attasé (Fotó: dpa Picture-Alliance/AFP/Jens Büttner) 

Ursula von der Leyen a Merkel-kormány védelmi minisztereként a McKinsey német leányvállalatának korábbi vezetőjét, Katrin Sudert nevezte ki fegyverkezési államtitkárnak, aki három év alatt összesen 200 millió euróért vette igénybe tanácsadó cégek, köztük a McKinsey szolgáltatásait, pályázati kiírás nélkül. A Bundestag ekkor egy parlamenti vizsgálóbizottságot állított fel, amely lefoglalta a miniszter két hivatali mobiltelefonját. 

Azonban a rajtuk levő tartalmakat akkor „véletlenül” törölték – ez történt később a Pfizer-ügyben is.

Még védelmi miniszterként az ő nevéhez fűződik egy gyakorlóhajó felújítása is, amelynek az összege az eredetileg tervezett tízmillió euróról végül 135 millió euróra emelkedett. Olcsóbb lett volna egy újat építeni.

A német Szövetségi Számvevőszék akkoriban megállapította, hogy a Von der Leyen vezette minisztérium számos területen pályáztatás nélkül önhatalmúlag döntött a tanácsadói szerződésekről, anélkül, hogy azok költséghatékonyságát ellenőrizték volna

– írt erről akkoriban a Spiegel is.

Plágiumbotrány családi szálakkal

Von der Leyennek plágiumbotránya is volt, diplomamunkájában ugyanis gyanús bekezdések szerepelnek. Németországban előfordult már, hogy hasonló okok miatt egy miniszternek le kellett mondania, de Von der Leyen megúszta. Akkoriban arról írtak a lapok, hogy a Von der Leyen család szoros kapcsolatot ápol a hannoveri orvosi karral. Felmerült, hogy az egyetem elfogult volt a plágiumbotrányban.

European elections - Lower Saxony
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke férjével, Heikóval megérkezik egy szavazókörbe a Hannoveri régióban, hogy leadja szavazatát az európai választásokon (Fotó: dpa Picture-Alliance/AFP/Julian Stratenschulte)

Von der Leyen és az ún. háttérhatalom

Ursula von der Leyen korábban meglepően sokszor, összesen négyszer vett részt a globális elit egyik legfontosabb fóruma, a Bilderberg-csoport évente megrendezett összejövetelein, ami vitathatatlanul a globális elittel való „csodálatos barátság” kezdetének tekinthető.

Ursula von der Leyen jobban és erősebben kötődik a globális erőközpontokhoz és személyekhez, mint az európai népekhez és intézményekhez, úgy is mondhatjuk, hogy az ő érdeküket képviseli az európai uniós országok érdekeivel szemben

Ursula von der Leyen (R), az Európai Bizottság elnöke beszédet mond, miközben a WEF alapítója, Klaus Schwab (L) hallgat a Világgazdasági Fórum (WEF) éves ülésén Davosban 2023. január 17-én (Fotó: AFP/ Fabrice Coffrini)

Lapunk korábban írta, hogy a „német jégkirálynő” a London School of Economicsra járt, és akkoriban lett a Fábiánus Társaság tagja lett. A Fábiánus Társaság, amely 1884. január 4-én alakult meg Londonban, kifejezetten globalista célokat tűzött és tűz ki maga elé. Az „új világrend” híve, mely egyfajta globális kormányzásra épül a jövőben, s ez a kormányzás a liberális gazdaság és a diktatúra egyfajta ötvözete lenne.

Ursula von der Leyen hitet tett amúgy a Klaus Schwab vezette Világgazdasági Fórum (WEF) mellett is. Tagja a kuratóriumnak és ott volt 2020-ban azon az ülésen is, ahol az azóta elhíresült Great Reset, a nagy újraindítás terve fogalmazódott meg

mondta korábban lapunknak Fricz Tamás, az Alapjogokért Központ kutatási tanácsadója.

Bizottsági elnökként folytatódtak csak a korrupciós botrányok

A vakcinabeszerzési botrány valószínűleg az EU történetének legnagyobb botránya, amelyben az Európai Ügyészség is vizsgálatot indított.

Ursula von der Leyen szoros kapcsolatban áll a Pfizer főnökével, Albert Bourlával, és a nyilvánosság teljes kikerülésével, mobilüzenetek, sms-ek váltásán keresztül jutottak el egy megállapodásig 2021 áprilisában, amelynek értelmében az Európai Bizottság eddigi legnagyobb gyógyszervásárlásáról állapodott meg a céggel, 1,8 milliárd dózis vakcinát vásárolt 35 milliárd euróért, amelyet természetesen az európai tagállamok, közvetve az európai polgárok pénzéből fizettek ki a Big Pharma cégnek.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke (C), a Pfizer vezérigazgatója, Albert Bourla (L) és Alexander De Croo belga miniszterelnök (R) figyelte, ahogy a dolgozók a fagyasztóból oltódobozokat szállítanak ki a Pfizer amerikai gyógyszergyár puursi gyárában tett látogatásuk során, 2021. április 23-án (Fotó: AFP/John Thys)

Ma már azt is tudjuk, hogy a vásárlás előtt, 2020 decemberében az Európai Bizottság elnökének férje, Heiko von der Leyen az Orgenesis nevű gyógyszergyártó cég igazgatója lett, amely cég – egészen véletlenül – szorosan együttműködik a Pfizerrel. A Pfizer és az Orgenesis legfőbb részvényesei pedig azonosak. Ezek a világ két legnagyobb vagyonkezelő cége, a BlackRock és a Vanguard. A fő részvényes ugyan a két cégnél a második legnagyobb, a Vanguard, de 2021 óta a „gigász”, a BlackRock legnagyobb részvényese a Vanguard. A részvényesek között van még amúgy a Rothschild Investment Corporation, az olasz Orsini család, az amerikai Bush család sőt, a brit királyi család is.

A bizottság elnöke az átláthatósági szabályokra fittyet hányva az európai állampolgárok pénzéből pár sms-váltás után 1,8 milliárd adag vakcinát vásárolt a Pfizertől 35 milliárd dollárért.

A 19,5 eurós ár önmagában elképesztően magas, az önköltségi ár ugyanis még a Pfizer szerint is csak 5,9 euró volt.

Talán erre is célozhatott Martin Sonneborn EP-képviselő – aki egyébként Von der Leyen honfitársa –, aki azt mondta róla tömören: „híján van minden erkölcsnek”.

Az uniós intézmények természetesen megpróbálták eltussolni az ügyet. 2023. január 11-én az EP Covid–19 bizottsága arra jutott, felszólítja a bizottság elnökét, hogy jelenjen meg az Európai Parlament előtt a gyanús körülmények között történt vakcinabeszerzés kapcsán. A koronavírus elleni vakcinák beszerzését vizsgáló EP különbizottsági eljárása sem hozott több eredményt, ráadásul tényfeltárás helyett titoktartásra kellett felesküdniük az ebben szerepet vállaló EP-képviselőknek.

Ursula von der Leyen azonban nem zavartatta magát, 2023 májusában újabb szerződést kötött a Pfizerrel a jövőbeni vakcinaszállításról.

Görögöt fogott

A hétgyermekes családanya a világmegváltás mellett szereti a földies dolgokat is. Ursula von der Leyen az Európai Bizottság elnökeként 2023-ban Kiriákosz Micotakisz görög kormányfő krétai nyaralójában vakációzott, amely sokak szerint teljesen összeférhetetlen a pozíciójával. 

Görögország miniszterelnöke, Kiriákosz Micotakisz (L) köszönti az Európai Bizottság elnökét, Ursula von der Leyent (C), amint 2024. április 18-án az Európai Tanács brüsszeli központjában tartott kerekasztal-találkozóra érkeznek. (Fotó: AFP/Kenzo Tribouillard)

Ennek kapcsán bírálták is sokan, hogy az Európai Unió hallgat a Görögországot érintő kényes politikai kérdésekben – írta a Politico. A bizottság akkor megvédte Von der Leyen utazását, mondván, hogy az egy magánkirándulás volt, és betartotta a bizottság irányelveit.

A Pieper-ügy

Von der Leyen ötéves ciklusa végére is jutott korrupciós ügy. Ez év tavaszán az Európai Bizottság elnöke annak ellenére egy német konzervatív képviselőt nevezett ki egy jövedelmező uniós pozícióba, hogy a pozícióért zajló versengésben két másik jelölt is magasabb pontszámot ért el nála. A bizottság elnökét sokan részrehajlással vádolták, és az európai parlamenti képviselők több mint fele megszavazta, hogy a testület pályáztassa újra a pozíciót.

Az egyre erősödő kritikákra reagálva még az első hivatali napja előtt lemondott az Ursula von der Leyen bizottsági elnök által szabálytalanul kinevezett európai uniós megbízott, Markus Pieper. A német EP-képviselő azzal vádolja Thierry Breton francia uniós biztost, hogy pártpolitikai okokból fúrta meg a kinevezését.

Még 2018-ban azt írták a lapok, úgy tűnik, Ursula von der Leyen német védelmi miniszterként túlél minden ügyet hivatalában és ebbéli képességei miatt a kancellári posztra is esélyesnek tartották. Az Európai Bizottság elnökeként 2019 óta minden bizonnyal  még jobban kifizetődő Ursula von der Leyen politikai tevékenysége. 

Korábban a V4NA hírügynökség is megmutatta, hogy hol élnek az európai uniós intézmények legfontosabb személyei, akik luxusban élve befolyásolják az átlagember mindennapjait. Szintén a V4NA írt arról is, hogy átláthatóságot követelnek a brüsszeli bürokraták, de saját vagyonukról nem szívesen nyilatkoznak.

Ursula von der Leyen német kancellár ugyan nem lett, de az Európai Bizottság elnöki posztján úgy tűnik, tovább folytatta gyanús üzelmeit, sőt a következő ciklusra is bejelentkezett.

Borítókép: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke 2024. június 16-án részt vesz az ukrajnai békéről szóló csúcsértekezlet plenáris ülésén a Luzern melletti burgenstocki luxusüdülőhelyen 2024. június 16-án (Fotó: MTI)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.