Élő közvetítés
Spanyolország
ÉLŐ
Németország

Az európaiak többsége nem hisz abban, hogy Ukrajna győzni fog a csatatéren

Egy közvélemény-kutatás szerint a legtöbb európai úgy véli, hogy a háború tárgyalások útján fog véget érni. Úgy tűnik az embereknek elegük van a vérontásból.

Forrás: Unian2024. 07. 03. 10:23
Egy mentő pihen egy lerombolt lakóépület mellett egy rakétatámadást követően az orosz ellenőrzés alatt álló ukrajnai Luhanszkban 2024. június 7-én. Fotó: STRINGER Forrás: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Míg az ukránok többsége úgy véli, hogy Kijev meg fogja nyerni a háborút az orosz csapatokkal szemben, az európaiak szkeptikusabbak, írja az ukrán Unian.

Protest In Solidarity With Ukraine In Krakow, Poland
Az Ukrajnával való szolidaritás napi demonstrációja a lengyelországi krakkói orosz főkonzulátus előtt 2024. március 25-én (Fotó: NurPhoto/AFP/Beata Zawrzel)

A Politico szerint ezt bizonyítja a Külkapcsolatok Európai Tanácsa (ECFR) szerdán közzétett tanulmánya, melyben 14 uniós ország polgárait kérdezték meg arról, hogy mit gondolnak az ukrajnai konfliktusról.

Kiderült, az európaiak inkább úgy vélik, hogy Ukrajna nem fogja legyőzni Oroszországot a csatatéren – a megkérdezettek mintegy harmada-fele úgy gondolja, hogy a háború tárgyalásos rendezéssel fog végződni, míg a válaszadók 31 százaléka orosz győzelmet tart valószínűnek.

A megkérdezett uniós országok közül csak Észtországban volt magasabb – 38 százalék – azoknak a válaszadóknak az aránya, akik szerint Ukrajna győzni fog.

Ezzel szemben az ukránok többsége (58 százalék) továbbra is bízik abban, hogy csapataik győzni tudnak, és továbbra is számíthatnak nemzetközi szövetségeseik támogatására. Az ukránok mindössze egy százaléka hisz abban, hogy Oroszország megnyeri a háborút, míg 30 százalékuk a tárgyalásos rendezést tartja a legvalószínűbb eredménynek.

A NATO vezetői nem valószínű, hogy a tagállamok lakossága körében „támogatásra találnak a csapatok bevetéséhez”. Az ezt az ötletet támogatók aránya mindössze négy és 22 százalék között mozog a különböző országokban.

Az Ukrán Fegyveres Erők őrmestere, az orosz–ukrán háború résztvevője, Valerij Kucserenko (30) megöleli legfiatalabb lányát, Olekszandrát (2) a „Protez Foundation” jótékonysági alapítvány műhelyében, Kijevben 2024. április 2-án (Fotó: AFP/Anatolii Stepanov)

A védelmi kiadásokkal kapcsolatban az derült ki, hogy a legtöbb ország ellenzi a hozzájárulások növelését, kivéve Lengyelországot (ahol 53 százalék támogatja ezt), Észtországot (45 százalék), Svédországot (41 százalék) és Németországot (40 százalék).

A megkérdezett európaiak megosztottak abban a kérdésben is, hogy milyen előnyökkel járna Ukrajna uniós csatlakozása. A leginkább támogató országok Portugália, Észtország, Svédország, Spanyolország és Lengyelország, míg a legszkeptikusabbak e téren Németország, Bulgária, a Cseh Köztársaság és Franciaország – írja a Politico. A felmérés azonban nem terjedt ki minden országra.

Az ukránok közel kétharmada azonban (64 százalék) úgy véli, hogy az uniós tagság ugyanolyan fontos országuk jövője szempontjából, mint a NATO-tagság.

Borítókép: Egy mentő pihen egy lerombolt lakóépület mellett egy rakétatámadást követően az orosz ellenőrzés alatt álló ukrajnai Luhanszkban 2024. június 7-én (Fotó: AFP/Stringer)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.