Európai vezetők sem fogadják el Nicolás Maduro újraválasztását

Több EP-képviselő nyilatkozatot írt alá, amelyben kijelentették, hogy nem ismerik el Nicolás Maduro újraválasztását. A voksolás eredménye zűrzavart és káoszt okozott Venezuelában.

Forrás: Brussels Signal2024. 07. 31. 13:56
MADURO MOROS, Nicolás; MACHADO, María Corina
Edmundo González Urrutia, az ellenzéki összefogás, a Venezuelai Egység (Unidad Venezuela) elnökjelöltje (j) és Maria Corina Machado ellenzéki vezetõ sajtótájékoztatót tart az elnökválasztás másnapján Caracasban, 2024. július 29-én. Machado szerint bizonyítani tudják, hogy õk nyertek a választásokon, szemben a Nemzeti Választási Tanács által kihirdetett végeredménnyel, miszerint Nicolás Maduro hivatalban lévõ venezuelai elnököt a szavazatok 51 százalékával újraválasztották az ország élére, aki így már a harmadik ciklusát kezdheti meg államfőként. Fotó: Manuel Diaz
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, Venezuelában a hivatalban levő elnököt, Nicolás Madurót a szavazatok 51 százalékával újraválasztották az ország élére, bár korábban több exit poll is ellenzéki győzelmet vetített előre, azaz Maduro ellenfele, Edmundo González Urrutia kellett volna legyen a befutó.

Az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) és a Hazafiak Európáért (PfE) európai parlamenti képviselői nyilatkozatot írtak alá, amelyben elutasítják a venezuelai választási tanács által bejelentett eredményeket, amelyek hivatalosan is Nicolás Maduro győzelmét mondták ki, közölte a Brussels Signal. 

Az aláírók között szerepelt Alexander Jungbluth az Alternatíva Németországért (AfD) pártból, Győri Enikő a Fidesz részéről és Carlo Fidanza, az Olaszország Fivérei párt képviselője is.

A nyilatkozat az ellenzéki jelöltet, Edmundo González Urrutiát ismerte el a július 28-i venezuelai szavazás „megkérdőjelezhetetlen győztesének” és „megválasztott elnökének”.

A spanyol VOX párt 27 európai és latin-amerikai ország 307 parlamenti képviselőjét és köztisztviselőjét mozgósította, hogy elutasítsák a hivatalos választási eredményt. A 307 aláíró „nem fogja legitimálni az eredményt”, mert az „egy hatalmas csalás terméke” – olvasható a közleményben. Továbbá „sürgős felhívást intéznek minden demokratikus erőhöz és kormányhoz, hogy ne ismerjék el a hamis eredményeket”.

Alig néhány órával a nyilatkozat közzététele után Maduro azzal vádolta meg a VOX elnökét, Santiago Abascalt, hogy „fasiszta puccsot” próbál kitervelni ellene Jair Bolsonaro volt brazil elnökkel.

Július 28-án este Maduro az argentin elnököt, Javier Mileit is sértésekkel illette, „ostobának” és „diktátornak” nevezve őt. Másnapi sajtótájékoztatóján Maduro tovább fokozta a feszültséget, „nácifasiszta szociopatának” nevezve Mileit. Milei volt az egyik első vezető a világon, aki „csalásként” jellemezte a választási eredményt. 

A baloldali Gabriel Boric chilei elnök „nehezen hihetőnek” nevezte az eredményeket, és „teljes átláthatóságot” követelt.

A venezuelai helyzet diplomáciai válságot váltott ki a térség egyes részein. Maduro kiutasította Venezuelából Chile, valamint Argentína, Costa Rica, Ecuador, Guatemala, Paraguay, Uruguay, Peru és Panama diplomatáit. Panama már korábban felfüggesztette a diplomáciai kapcsolatokat az országgal.

Az elmúlt napokban tüntetők tömegei vonultak az utcákra Caracasban és Venezuela más nagyvárosaiban is, egy ember meghalt a zavargásokban.

A szavazási jegyzőkönyvek nyilvánosságra hozataláig és ellenőrzéséig a már kihirdetett venezuelai választási eredmények nem ismerhetők el – jelentette ki szerdán Hanoiban az uniós külügyi és biztonságpolitikai főképviselő, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy az ellenzék által nyilvánosságra hozott adatok egészen eltérő eredményt mutatnak, mint a venezuelai Nemzeti Választási Tanács (CNE) által bejelentett számok.

Josep Borrell előző nap, az interneten is közzétett közleményében azt írta: az Európai Unió sürgeti a venezuelai Nemzeti Választási Tanácsot, hogy biztosítson azonnali hozzáférést az összes szavazóhelyiség szavazási jegyzőkönyvéhez. Hangsúlyozta: egy demokráciában a választási eredményeknek ellenőrizhetőnek kell lenniük ahhoz, hogy elismerhetők legyenek.

Megismétlem, hogy a venezuelai hatóságoknak a szavazóhelyiségek jegyzőkönyveinek független ellenőrzésével szavatolniuk kell a folyamat átláthatóságát és integritását

– fogalmazott a vietnámi látogatáson tartózkodó politikus.

Az Európai Unió felszólítja a venezuelai Nemzeti Választási Tanácsot, hogy haladéktalanul biztosítson hozzáférést valamennyi szavazóhelyiség szavazási nyilvántartásához. Amíg a hatóságok nem teszik közzé a jegyzőkönyveket és nem ellenőrzik azokat, a bejelentett eredmények nem ismerhetők fel – jelentette ki Borrell.

Szavai szerint Venezuela népe évek óta példátlan gazdasági, politikai és társadalmi válságtól szenved. Az EU mindig is kiállt amellett, hogy a válságból kivezető út a választásokon keresztül vezet, és – mint az uniós főképviselő hangsúlyozta – „továbbra is ez a megoldás”.

Ezekben a nehéz időkben fontos, hogy a tüntetések és tiltakozások békések legyenek. A biztonsági erőknek biztosítaniuk kell az emberi jogok teljes körű tiszteletben tartását, különös tekintettel a tiltakozás és a gyülekezés szabadságára – tette hozzá közleményében az uniós diplomácia vezetője.

Borítókép: Edmundo González Urrutia, az ellenzéki összefogás, a Venezuelai Egység (Unidad Venezuela) elnökjelöltje (j) és Maria Corina Machado ellenzéki vezető sajtótájékoztatót tart az elnökválasztás másnapján Caracasban, 2024. július 29-én (Fotó: MTI/EPA/EFE/Manuel Diaz)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.