A lengyel és a magyar népmesék világa

A szervező InArt Alapítvány célja, hogy modellt kínáljon és elősegítse az innovatív tanulást, tanítást. A projekt egy időben valósul meg Magyarországon és Lengyelországban.

Kis Erzsébet
2019. 02. 08. 10:05
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kiváló lehetőség a Mesebeli országok oktatási és művészeti projekt, amely a három–tizenöt éves gyerekeket, szüleiket és tanáraikat szólítja meg, és remek ötletekkel teszi jelenvalóvá a lengyel és a magyar népmesék világát. A szervező InArt Alapítvány célja, hogy modellt kínáljon és elősegítse az innovatív tanulást, tanítást. A projekt egy időben valósul meg Magyarországon és Lengyelországban.

Mesebeli országok címmel az Art Quarter Budapest kiállítótérben ma 18 órakor interaktív tárlat nyílik lengyel és magyar művészek közreműködésével. Ezen egyaránt főszereplő a könyv, a bútor és a képzőművészeti alkotás, ugyanis a gyerekek szabadon nézegethetik a könyveket, kipróbálhatják a különleges játékszereket és berendezési tárgyakat, amelyek tervezését a mesék, a folklór és a természet inspirálta.

Az alkimista szobája (Pawel Pawlak illusztrációja)

A fesztivál részeként lengyel és magyar illusztrátorok, iparművészek és írók február végéig művészeti és irodalmi műhelymunkákat vezetnek: például Álarcos mesék címmel holnap 10 órától a budapesti Lengyel Intézetben Marianna Jagoda illusztrátor hét-kilencéveseknek tart kézműves-foglalkozást, népmesékből inspirálódva maszkokat és álarcokat készítenek; 15 órától pedig Szerkesszük együtt a Csodaceruzát! címmel Sándor Csilla, a Csodaceruza gyermekirodalmi folyóirat főszerkesztője irányításával öt–tizenkét évesek ismerkedhetnek meg a szerkesztőségi munkával, írók, illusztrátorok, képszerkesztők lehetnek. A rendezvényhez iskolai foglalkozások is kötődnek, közös meseolvasást tartanak, a rajzpályázat pedig több mint kétszáz gyereket inspirált alkotásra.

A rendezvény honlapján, a Wonderlandfestival.hu oldalon nemcsak az ingyenes programokra való regisztrációt lehet intézni, hanem a kiállításon részt vevő művészeket is meg lehet ismerni. Kürti Andrea Kolozsváron élő szabadúszó illusztrátorról például megtudhatjuk, hogy ideje nagy részét a rajzasztal mellett tölti, és elképzelt világokat alkot, szabadidejében pedig Virginia Woolf­ot és Senecát olvas, rögbimeccset néz vagy az erdőbe menekül a város zajától. Mint kiderül, az illusztrátorpáros, Anita Andrzejewska fényképész, utazó és Andrzej Pilichowski-Ragno fényképész, polonista az illusztrációk készítéséhez roncstelepen talált tárgyakat használ fel, elromlott óraművekből, drótocskákból teremt új világot.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.