Kínai sárkány és Süsü barátságos találkozása

Magyar nemzeti színű és sárga csillagokkal tűzdelt vörös hal kergetőzik a vízben, turulmadár és sárkány kering egymás körül a levegőben, Süsü, a híres egyfejű pedig kínai kollégájával társalog vidáman. Mindez csak néhány elem a Kína a képzeleten túl című pályázat díjazottjainak alkotásairól, amelyek a magyar és kínai kulturális, illetve turisztikai kapcsolatokat igyekeznek megfogalmazni sajátos képzőművészeti eszköztárral és formanyelvvel.

Zana Diána
2020. 09. 29. 10:18
Kína a képzeleten túl kiállítás
20200918 Budapest Kína a képzeleten túl kiállítás megnyitója Fotó: Teknős Miklós TEK Magyar Nemzet Fotó: Teknős Miklós Forrás: Magyar Nemzet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még tavaly ősszel hirdetett pályázatot a Kínai Népköztársaság Kulturális és Turisztikai Minisztériumának Közép-kelet-európai Képviseleti Irodája az ELTE Konfuciusz Intézetével karöltve, a magyar–kínai diplomáciai kapcsolatfelvétel hetvenedik évfordulója alkalmából. A kiválasztott pályamunkák – a koronavírus-járvány miatt – azonban csak nemrég kerülhettek a művészetkedvelő közönség elé a Bartók 1 Galériában. A kiállítótér leginkább csoportos tárlatoknak ad helyet egy-egy téma köré szervezve vagy régiókhoz kötötten. Idén Kelet felé is több alkalommal nyitottak, amely koncepcióba a pályázati anyag tökéletesen beleillett.

Fotók, rézkarcok, tusfestmények, de még egy ékszerzománcból készített kép is található a tárlat gazdag anyagában
Fotó: Teknős Miklós

A két ország kötelékeire reflektáló csaknem száz beérkezett pályaműből kiválasztott harmincegy alkotás nemcsak témában, de a technikai megoldások terén is különleges, illetve sokszínű. A tárlatot bejárva láthatunk fotókat, rézkarcokat, tusfestményeket, de még egy ékszerzománcból készített képet is. Ez utóbbi – Vékony Edit Az erő, amely összeköt minket címet viselő munkája – kiérdemelte a pályázat fődíját, egy kínai utazást, ugyanakkor a második és harmadik helyezettek is értékes jutalommal gazdagodtak az ELTE Konfuciusz Intézet jóvoltából, ahol egy szabadon választott nyelvi vagy tradicionális festészet kurzust választhatnak majd.

Horváth Janisz grafikusművész, tipográfus, kalligráfus a zsűri tagjaként kiemelte: igyekeztek olyan műveket kiválasztani, amelyek egyrészt bemutatják a hazai alkotók kreativitásának sokoldalúságát, másrészt képesek átadni a kínai szellemiség különböző aspektusait. Hogy a kínai és a magyar vizuális kultúra között milyen közös nevezőt találunk? Horváth Janisz szerint mindent is és semmit is, a kérdés inkább az, hogy a nézőnek mit üzennek ezek az alkotások. Az említetteken túl a kiállítás anyagában fellelhető még a tradicionális kínai táj- és virágfestészet, valamint Hugyecz László Sanghajban élő magyar építész hagyatékának képi megjelenítése is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.