A Magyar Elektra végre célba ért Nagyváradon

A Covid-járvány kezdetekor készült el a debreceni Csokonai Színház a darabbal, két nap múlva vitték volna el a nagyváradi Szigligeti Színház nézőinek.

Gőz József Miklós
2021. 05. 27. 10:36
null
Fotó: Vigh Laszlo Miklos
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nemcsak a könyveknek van meg a maguk sorsa, hanem a színdaraboknak is… A Covid-járvány kezdetekor készült el a debreceni Csokonai Színház a darabbal, két nap múlva vitték volna el a nagyváradi Szigligeti Színház nézőinek, amikor közbejöttek a korlátozások. Eltelt több mint egy év, s a nagyváradiak május 23-án végre láthatták Bornemissza Péter Magyar Elektráját Szabó K. István rendezésében. A címszerepet Tolnai Hella, Klütaimnesztrát pedig Ráckevei Anna alakította.

Jelenet az előadásból
Fotó: Vigh László Miklós

De mit is várjunk a sorstól egy sorstragédia esetében? Hiszen Bornemisza Péter egy görög sorstragédiát ültetett, pontosabban dolgozott át, miközben görög eredetiből lefordította azt. (S nem latinból, mint korábban gondolták.) A mű terjedelme csaknem kétszeresre nőtt, ami szintén azt bizonyítja, hogy nem egyszerű fordításról van szó. Bornemisza ugyanis a görög tragédiából keresztény erkölcsdrámát alkotott. Azzal a tanulsággal, hogy az elkövetett bűnöket mindig követi az isteni büntetés.

A Magyar Elektrát többször is korszerűsítették. Legismertebb változata Móricz Zsigmond nevéhez fűződik, ő adta neki mai címét is 1929-ben. A bemutatója két évvel később volt a Nemzeti Színházban.

A debreceniek előadása egy kriptában zajlik, Agamemnón koporsója emlékezteti a szereplőket az elkövetett bűnre, amelynek megtorlására érkezett – noha nem tud róla – Oresztész (Rózsa László), s amely bűnnek Elektra (Tolnai Hella) évek óta a lázában ég.

A nagyváradi előadás, amelyet a Festum Varadinum kulturális eseménysorozat részeként mutattak be, példaértékű. Ugyanis egy határ menti együttműködéssel jött létre, amelynek köszönhetően valósult meg az ottani színház felújítása, és halad az 2022-es befejezés felé a debreceni új játszóhely, a Csokonai Fórum.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.