Vidnyánszky Attila: A minőségi kultúrából nem szabad engedni

A szabadtéri előadás próbáját is figyelemmel kísérhették a járókelők, az előadást ezúttal is telt házzal és vastapssal jutalmazták a nézők. A debreceni református nagytemplom előtt felállított három színpadon a Nemzeti Színház színművészei, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes, és a helyi amatőr népi táncegyüttesek tagjai (a Debreceni Hajdú Táncegyüttes, a Debreceni Népi Együttes és a Főnix Néptánc Együttes táncosai) Berecz András mesemondóval együtt hozták el a lelki közösségi élményt – adta hírül honlapján a Nemzeti Színház.

Magyar Nemzet
2021. 08. 14. 21:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint írják,  Nemzeti Színház monumentális előadását eddig csaknem ötvenezren látták, a kőszínházon kívül  három szabadtéri helyszínen, Csíksomlyón, Esztergomban és most, Debrecenben.

 

– Óriási munka és felelősség egy krisztusi témát úgy feldolgozni, hogy az érthető, érezhető, egyszerre ragaszkodik a hagyományokhoz, ugyanakkor a mai embert is meg tudja szólítani. És mindezt a magyarság egyik legfontosabb szakrális helyén, a debreceni nagytemplom előtti téren. Azt hiszem, a legfontosabb keresztényi történetünk ezáltal mindenki számára átérezhetővé válik, megélhetővé válik, nézőtér és színpad egy nagy közösséggé olvad össze az előadás alatt – mondta a debreceni bemutatón Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatója, a Csíksomlyói passió rendezője, aki azt is kifejtette, hogy „a minőségi kultúrából nem szabad engedni, a Nemzeti Színháznak feladata, hogy minél több emberhez vigye el a csodálatos magyar kulturális és művészeti kincseket”.

Fotó: Eöri Szabó Zsolt/Nemzeti Színház

A darab társrendezője és koreográfusa, Zsuráfszky Zoltán, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes művészeti igazgatója a helyi amatőr népi táncegyüttesek bevonásával kapcsolatban nyilatkozott: „A közös alkotás öröme, a tudás átadása, a fiatalok bevonása számunkra is pozitív érzés minden helyszínen, és kötelességünk is. Nekik is, nekünk is felemelő élmény, látom rajtuk, és mivel kevés idő van a próbákra, nagyon tisztelem azt a fegyelmezettséget és igyekezetet, amivel felveszik a ritmust és megtanulják a koreográfiát.”

Fotó: Eöri Szabó Zsolt/Nemzeti Színház

A Csíksomlyói passió kérdésfelvetései örök érvényűek. Az előadás három alapra, a csíksomlyói iskoladrámákra, Szőcs Géza passiószövegére és a Berecz András által gyűjtött népénekekre, mesékre épül.

Az eredeti bejegyzés ITT olvasható.

 

Az előadást legközelebb a Nemzeti Színházban lehet megtekinteni szeptember 10-én és október 30-án, Budapesten. 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.