A világhírű torokénekesek ismét Magyarországon koncerteznek

A Huun-Huur-Tu világhírű torokénekesei, az izraeli Omer Klein dzsesszzongorista és triója vagy a cseh–amerikai Marta Töpferová egyedi hangú dalszerző-énekes Milokraj nevű formációja is szerepel a Fonó Budai Zeneház novemberi műsorán.

Magyar Nemzet
2021. 10. 30. 16:58
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Huun-Huur-Tu már többször fellépett a Fonóban, ezúttal november 7-én lesznek láthatók és hallhatók.  Az együttes a hagyományos tuvai torokénekstílus legismertebb képviselője: a különleges énektechnika során egy énekes egyszerre két-három hangot is megszólaltat. 1992-ben alakultak Oroszország autonóm köztársaságában, Tuvában, a mongol határ közelében, ahol a türk–mongol nyelvet beszélő tuvinok dalaiban központi szerepet játszik a természet, a környezet, az állatok. 

A Huun-Huur-Tu a régi dalokat és dallamokat saját készítésű, hagyományos hangszerek kíséretében, eklektikus hangszereléssel adja elő.

Sayan Bapa lapunknak elmondta, hogy szeretnek Magyarországon fellépni, mert úgy érzik, hogy az itteni közönség tiszteli őket, és valamelyest ismeri vagy átérzi a történelmüket is. 

A szovjet időkben nagyjából felszámolták a nomád életmódunkat. De a gyökereink megmaradtak. A sámánokat is üldözték, és bár kevesebben vannak, valamiért most is megszületnek, vagy – és ezt nem csak ránk értem – megszületik egy tehetséges zenész, felébred egy egész nemzedék, amely visszatalál a hagyományokhoz és nem hagyja veszni azokat. Sokszor kivágják a törzset, de a gyökerekig nem jutnak el. Ha nem vágják ki teljesen a gyökereket, akkor valahol, valamikor az emberek így is, úgy is felébrednek.

– mondta a zenekar alapító tagja. Az énekesükkel készült interjúnkat ITT olvashatják.

 

Marta Töpferová generációja egyik legegyedibb hangú énekes-dalszerzője. A Csehországból származó, fiatal korában az Egyesült Államokba vándorolt Töpferovát közép-európai zenei öröksége (megzenésítette számos cseh költő műveit) mellett a latin-amerikai zene is meghatározza. November 12-én Marta Töpferová és a Milokraj egy este ad koncertet a Cimbalom Brothersszel, amely – akárcsak az énekesnő – lemezével felkerült a nemzetközi világzenei toplistára.

A zongorista Omer Klein Tel-Aviv után Bostonban, majd New Yorkban tanult, itt a helyi dzsesszélet meghatározó alakjává vált, jelenleg Németországban él. 2018-ban a német Grammynek nevezett Echo-díjat nyerte el Sleepwalkers című albumával. A Fonóba november 13-án triójával érkezik legutóbbi albumukkal, a Radio Mediterannal. 

Idén ünnepli megalakulása tizedik évfordulóját Rosonczy-Kovács Mihály hegedűs zenekara, a FolkEmbassy. November 30-án kétrészes koncertjük első felében válogatás hangzik el a formáció külföldön bemutatott tematikus műsorából, a második részben pedig új lemezüket mutatják be, amelynek címe: 

Báthory–Balassi–Bem–Balatonboglár – népzenével és régizenével a magyar–lengyel barátságról.

A Krulik Zoltán által alapított Makám számos megújulást ért meg az évtizedek alatt, ma is az egyik legtermékenyebb zenekar, szinte évente új albummal. Lovász Irén, Palya Bea, Szalóki Ági, Bognár Szilvia is volt a Makám énekes szólistája, november 26-án Magyar Bori lép velük színpadra a Fonóban. Ugyanezen az estén a délszláv tamburazenét virtuózan, saját stílusára formálva játszó Söndörgő is fellép.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.