Eltemették Benkő Samut

Ma vettek végső búcsut az életének 94. évében elhunyt Benkő Samu Széchenyi-díjas erdélyi művelődésrtörténésztől a kolozsvári Házsongárdi temetőben.

Magyar Nemzet
2022. 01. 15. 20:52
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Benkő Samu művelődéstörténész, esszéíró, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, a Magyar Tudományos Akadémia külső tagja, a Bolyai-kutatás kiemelkedő alakja, az Erdélyi Múzeum-Egyesület elnöke tavaly december 21-én hunyt el. 

Benkő Samut a kolozsvári Házsongárdi temetőben református szertartás szerint helyezték örök nyugalomra. A temetésre Bertha Zoltán írt gyönyörű megemlékezést, amelyet az Akadémia és a Magyar Írószövetség nevében, kérésükre Karácsonyi Zsolt, a Helikon főszerkesztője olvasott fel.

Voltak, vannak, lesznek – mert kell, hogy mindig legyenek – az erdélyi és az egyetemes magyar kultúrának olyan szellemóriásai, akik »égtartó« emberekként, Sütő András szavával »omló egek alatt« is segítenek fenntartani nemzetlétünk és nemzetlelkünk elidegeníthetetlen, teljes értékvilágát. A tudós gondolkodó, az akadémikus, a művelődéstörténész, a filológus, a tudományszervező, a szerkesztő, az Erdélyi Múzeum-Egyesületet, a legendás Téka-kiadványsorozatot (és még mi mindent!) vezéregyéniségként fémjelző Benkő Samu is éppen ilyen formátumú, halhatatlan írástudó személyisége a transzszilván és az oszthatatlan egész magyar szellemiségnek.

Ezzel a nemes összefoglalóval kezdődött a búcsúbeszéd, amely a továbbiakban kitért arra, hogy Benkő Samu 

szakavatottság és ihletettség tökéletes harmóniáját képviselve elevenítette elénk a Székelyföld, Erdély (benne a szülőföldjeként szeretett és megrajzolt „Murokország”), a kora újkori és az azutáni Magyarország történelmének és kultúrhistóriájának olyannyi sorsmeghatározó folyamatát, részletét, eseményét, alakját.

Szilágyi Domokos, Németh László, Czine Mihály Benkő Samut munkásságát méltató idézetekkel folytatódott a búcsúbeszéd, majd Benkő Samu – akinek induló egyetemi tanárságát az ötvenes évek diktatúrája kegyetlenül derékba törte – hitvallásának idézésével:

»itt, ezen a földön, a történelmileg rendelt körülmények között áldozatot vállalva, a tudományt szolgálni a ma jobbra fordítása és fiaink valamicskével is biztatóbb holnapja érdekében. Ennél kevesebbre nem vállalkozhatunk!« Mert csakis így »lesz olyan Magyarország, amelyre a világ minden szegletéből tisztelettel lehet tekinteni«

 – zárta a beszédet a felolvasó.

Bertha Zoltán Benkő Samut méltató teljes búcsúbeszédét a Magyar Napló februári számában olvashatják majd.

Borítókép: Benkő Samu portréja (Fotó: Magyar Művészeti Akadémia)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.