Megújult Walter Rózsi, a híres operaénekes villája

Épített örökségünk megőrzése nélkül a nemzeti kultúra megóvása elképzelhetetlen – hangsúlyozta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter ma a Walter Rózsi-villa ünnepélyes átadásán. A május 18-án megnyíló épület a főváros legújabb kulturális helyszíne a Városliget vonzáskörzetében, amely elsősorban építészeti kiállításoknak és programoknak ad helyet.

2022. 03. 29. 15:05
null
20220328 Budapest Walter Rozsi villa átadás Fotó: Mirkó István Magyar Nemzet Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A híres operaénekes, Walter Rózsi és családja számára 1936-ban tervezett villa felújítását 2020 őszén kezdték meg Kokas László építész tervei szerint, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) finanszírozásában, a Laki Zrt. kivitelezésében. A szinte teljesen elpusztult részleteket és belső tereket falkutatási munkák és korabeli fotográfiák alapján sikerült helyreállítani. A projekt az MMA fenntartásában működő Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ (MÉM–MDK) végleges elhelyezését célzó beruházás első ütemeként valósult meg.

Nagy szükség van arra, hogy jobban értsük az építészetet, a korábbi idők mesterműveit és a mestereket. Meg kell érteni, hogy az építészetben mi a korszellem, amely múlékony, és mi az, ami évszázadok múltán is kiállja az idők próbáját. Épített örökségünk megőrzése nélkül a nemzeti kultúra megóvása elképzelhetetlen

– hangsúlyozta az ünnepélyes átadón Gulyás Gergely. Hozzátette: a kormány 2010 óta nagy horderejű kulturális vállalkozásokat vitt sikerre, és ezzel a világ figyelmét is felkeltette. Példaként említette a Liget-projekt részeként megvalósult Magyar Zene Házát, a Zeneakadémia, az Operaház felújítását, az Eiffel Műhelyház megvalósulását, a Budavári Palotában zajló építkezéseket, valamint a kastély- és várprogramot.

Vashegyi György, az MMA elnöke kiemelte, hogy

a Magyar Építészeti Múzeum az egész Kárpát-medence legjelentősebb építészeti közgyűjteménye, amely a magyar építészet meghatározó alkotóinak, alkotásainak, dokumentumainak felkutatásával, gyűjtésével, kezelésével, illetve a magyar örökségvédelem intézményi szintű archiválásával foglalkozik.

A múzeum jelenleg ideiglenes telephelyen, az angyalföldi Jász utcában működik.

 

Vashegyi György lapunknak elmondta, hogy az MMA a magyar művészet nagyon széles spektrumát fogja át, amelyben az építészet központi helyet foglal el. Hiszen az intézményt Makovecz Imre építész, a magyar organikus építészet megteremtője alapította.

Elődömnek, Fekete György elnök úrnak nagyon fontos volt a Magyar Építészeti Múzeum ügye, amely több mint ötven éve létező intézmény hatalmas gyűjteménnyel, ám saját épület és kiállítóhely nélkül

– idézte fel Vashegyi György. Mint rámutatott, a magyar kormány döntése értelmében az MMA-hoz került az egykori BM-kórház épületegyüttese azzal a céllal, hogy itt valósuljon meg a MÉM–MDK végleges elhelyezésére szolgáló beruházás. Az 1936-os épület az első, Magyarországon közpénzből felújított modernista villa, amely elvezet bennünket a Magyar Építészeti Múzeum méltó újraalkotásához.

Almássy Kornél és Vashegyi György. Fotó: Mirkó István

Almássy Kornél, a MÉM–MDK igazgatója arról beszélt, hogy a most felújított villa szomszédságában majdan megvalósuló épületegyüttes, az Építészet Ligete a magyar építészeti kultúra páratlan kincsestárát, közel 1,3 millió dokumentumot, tervrajzot, fotót, bútort fog tudni bemutatni.

A villát a magyar modern építészet kiemelkedő alakja, Fischer József építész tervezte, a munkában nagy szerepet játszott Pécsi Eszter, az első magyar statikus mérnöknő, Fischer felesége, aki az épület vasbeton szerkezetéért felelt. A lapostetős villa alaprajza a modernista villákra jellemző sémát követ: a földszinten kiszolgálóterek, házmesteri lakás, garázs, az első emeleten lakószoba, ebédlő, fogadószoba, a legfelső szinten hálószobák, gyerekszoba és fürdőszobák kaptak helyet. A ház egyik különlegessége az udvarról látható kerti lépcső, amelyen az első emeleti teraszról közelíthető meg a kert. A lépcsőt valamikor 1949 után elbontották, a mostani helyreállításkor azonban visszaépült, rekonstruálva ezzel az épület eredeti kerti homlokzatát.

A felújított villa kiállítások mellett tárlatvezetéseknek, előadásoknak és kisebb koncerteknek is helyet ad.

A május 18-tól látogatható Színtér és lakótér című tárlat a két világháború közötti építészetre, az otthon és a lakhatás témájára fókuszál, valamint a MÉM–MDK gazdag anyagára épít.
 

Borítókép: Gulyás Gergely miniszter a Walter Rózsi-villa ünnepélyes átadásán (Fotó: Mirkó István)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.