Pannónia szíve bekapcsolódott az ország vérkeringésébe

Harmincöt település felemelkedésének krónikáját foglalja magába a minap megjelent impozáns kiadvány.

Magyar Nemzet
2022. 03. 27. 14:55
null
Nyugdíjasok illusztráció Velencei tó, Budapest Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Harmincöt település felemelkedésének krónikája – ez a minap megjelent impozáns kiadvány alcíme.  Krónika, kevés, ám annál tartalmasabb szöveggel és csodálatos fotókkal a térségről, amelyet Pálffy István 2010-es útikönyvében Pannónia szívének nevezett, s ez lett öt év múlva a vidékfejlesztési program neve – és a mostani kötet fő címe – is. A kormány szándékai találkoztak az itt élők kezdeményezéseivel: közösen dolgozni az emberek boldogulásáért, a közösségek megőrzéséért és gyarapításáért.

Vajda János költészete, Varga Zoltán utánozhatatlan cselei, Etyek bor- és pezsgőkultúrája, Vál középkori templomtornya, a Brunszvik-kastély és Beethoven, az Alcsúti Arborétum, a Puskás Akadémia és a Pancho Aréna, valamint a Tó, ami mifelénk mindig is a Velencei-tavat jelentette. És ez csak néhány dolog azok közül, amiket hazánk e csodaszép vidéke, Pannónia szíve magában rejt.

– szól az olvasóhoz köszöntőjében a térség szülötte, Orbán Viktor miniszterelnök. 

A  kiadvány az elvégzett munkát mutatja be, azt, hogy miként sikerült az elmúlt időszakban bekapcsolni az ország turisztikai, sport- és ipari vérkeringésébe Pannónia szívét.

Hitelességét növeli és Bencsik András főszerkesztőt és csapatát dicséri, hogy a könyv előszavát szintén a térséghez kötődő ember írta. Spányi Antal, székesfehérvári püspök a helyi és az egyházi közösségek szerepét és erejét emeli ki, aminek bizonyítéka a szóban forgó harmincöt település felemelkedésének története is, hiszen:

a könyv lapjai azt bizonyítják, hogy közösséget közös célok tudnak létrehozni, megtartani. De egy közösség születésének és életben maradásának feltétele az, hogy tagjai felelős részt kapjanak a közös feladatok megoldásában. Hiszem, hogy felújított és újonnan kialakított civil és egyházi közösségi terek, a településfejlesztések nemcsak a helyiek, de egész Magyarország megújulását, erősödését és megmaradását szolgálják.

– írja a püspök.

A Pannónia szíve igazi szeretettel, gondossággal írt, fotózott, szerkesztett könyv, az újjászületés valós krónikája, ami végigvezeti az olvasót az egész térségen, első fejezetében a közös, mondhatni általános helyzetet, tényeket, feladatokat taglalva, majd sorra véve a településeket, bemutatva a sajátos helyzetüket és a konkrét eredményeket, visszatekintve történelmükre és előrevetítve a további tennivalókat, célokat és feladatokat. 

Hadd említsünk meg egy érdekességet, nem tudjuk szándékos volt-e, avagy véletlen, mindenesetre különleges. A kötet védőborítójának belsejében az első fülön Berzsenyi Dániel Magyarország, míg a hátulsón Radnóti Miklós Nem tudhatom... című verse olvasható. „Itt hol szőke vizét a Duna rengeti” kezdi költeményét Berzsenyi, „Nagy szárnyadat borítsd ránk virrasztó éji felleg” zárja sajátját Radnót. E két gondolat között egy szívvel írt könyv Pannónia szívéről. S itt ismét a miniszterelnököt érdemes idézni:

Aki elolvassa, rögtön kedvet is kap, hogy körbenézzen Pannónia szívében. Addig is kívánok minden kedves olvasónak hasznos barangolást e könyv lapozgatása közben!

Pannónia szíve – Harmincöt település felemelkedésének krónikája, Artamondo Kiadó, Budapest, 2022

Borítókép: Illusztráció, turisták a Velencei-tó partján (Fotó: Teknős Miklós)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.