Nem emberien, hanem istenien isteni

A legnagyobb keresztény ünnepre, a húsvétra való lelki felkészülést segíti az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő és a MANK Nonprofit Kft. Staféta elnevezésű programsorozatának legújabb kiállítása, amely Sándor Antal festő- és szobrászművész alkotásait mutatja be.

Zana Diána
2022. 04. 09. 10:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sándor Antal számos köztéri munkája megtalálható többek között az egri bazilika előtt és városában, Zsámbékon, de Párizsban – ahol tanulmányait is folytatta –, illetve Wiesloch városában is. Életét és művészetét a kezdetektől fogva meghatározta az otthonról hozott, mély keresztény hit. 

A kiállítótérben körbetekintve többsé­gében vallásos témájú alkotások néznek vissza ránk, 

Jézus Krisztus fájdalmas tekintetével vagy a Madonna törékeny alakjával találkozunk.
– A Feltámadás, hit – zene, teremtés című tárlat nemcsak a jelenre, hanem a jövőre is tekint. 

Azokat az utakat tárja fel, melyeken keresztül a lélek harmóniája, nyugalma helyreállhat, amelyek a szakrális értékek újraértékeléséhez vezethetnek el mindnyájunkat 

– üzente Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere Monszpart Zsolt, az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő (Emet) főigazgatója tolmácsolásában.

Monszpart Zsolt, az Emet főigazgatója a Staféta című kiállítás megnyitóján Fotó: Magyar Nemzet / Havran Zoltán

– Európában ma számos nemzet elveszítette identitását, nem törődik saját kultúrájával, múltjával, hagyományaival. Azonban rengeteg alkalommal bebizonyosodott már a világtörténelemben, hogy egy nép valódi erejét és megmaradását nem a pillanatnyi hatalom határozza meg – hangzottak a miniszter szavai, amelyek így folytatódtak: a magyar kultúra pártatlanságát az adja, hogy egyedülálló művészetünk szerves összhangban van a magyar nép lelkével múltjával, hagyományaival, hitvilágával, a Kárpát-medence természeti szépségével. Kásler Miklós üzenete szerint ennek az összhangnak köszönhető, hogy a világon mindenhol felismerik a sajátos magyar kultúra elemeit.
– Sándor Antal tárlatán Isten, ember, teremtés és megváltás harmóniá­jával találkozunk – fejtette ki Kiss-Rigó László, a Szeged–csanádi Egyházmegye püspöke, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy az igazi művészet az, melynek befogadása jobbá teszi az embert.
– Amennyiben ezt a kiállítást nyitott szívvel tekintjük meg, jobb emberekké válhatunk. 

Az alkotásokon keresztül rácsodálkozhatunk arra a dinamikus harmóniára, amely mindannyiunkat inspirálhat a transzcendencia élményét adva – mondta.
Szatlóczkyné Gajdóczki Zsuzsanna kultúrtörténész, a kiállítás kurátora egyenesen evangelizációként jellemezte a tárlatot, a művészt pedig a legzsámbékibb magyar–európai szobrászként mutatta be, akinek alkotásai küzdelmes harmóniában szerveződtek, hogy a remény katedrálisát alapozzák a lélekben.
– A műveivel való találkozás során mindig a szellem ünnepén érezhetjük magunkat, szobraiban nem egysze­rűen az emberien istenivel, hanem az iste­nien istenivel küszködik – fejtette ki a kultúrtörténész, aki szerint 

Sándor Antal otthonosan mozog a klasszikus és a modern kifejezés területén egyaránt, ugyanakkor az európai művészet évezredes formakincsére támaszkodva munkálkodik, amelyet úgy újít meg, hogy közben nem feledkezik meg a hagyományos gyökerekről sem. 

Sajátos vizuális nyelvezetével és jelképrendszerével a felejtés ellen küzd: szakrális alkotásai vallási elvek és törekvések, amelyek a társadalmi emlékezet működését segítik.
A Sándor Antal festő- és szobrászművész alkotásait felvonultató, Feltámadás, hit – zene, teremtés című tárlat június 7-ig látható az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő székházában.

Borítókép: Sándor Antal (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.