időjárás 28°C Ottó 2022. július 2.
logo

Jövő vasárnapig tart az Antikvarium.hu árverése

Magyar Nemzet
2022.05.20. 20:00
Jövő vasárnapig tart az Antikvarium.hu árverése

„Őszi hegedűk fájó zengése és Járkálj csak, halálraítélt!” – egy ritka Krúdy-kötet egyetlen példánya és egy újabb rendkívüli Radnóti kerül aukcióra.

Krúdy Gyula: N. N. – egy szerelem-gyermek című regénye 1922 februárjában az Athenaeum kiadónál jelent meg. A „regényke” szerzői megjelölésű kötet nem tartozik Krúdy Gyula legismertebb kötetei közé, viszont valószínűleg – ennek ellenére – a legjobbak között van. A most kalapács alá kerülő kötetet Krúdy jellegzetes tintaírásával és takarékos szóhasználatával Kárpáti Aurélnak dedikálta. 

Az író, Krúdy Gyula és a címzett, Kárpáti Aurél a Nyugat első generációjához tartoztak. 

Kölcsönösen tisztelték egymást és amikor Krúdy N. N. című regénye 1922 februárjában jelent meg, már egy nappal később meg is jelent róla Kárpáti Aurél kritikája a Pesti Napló február 11-i számában: „Őszi levelek bíboros esője záporozik N. N., a szerelem-gyermek kalandos életregénye fölött, arany-piros halk zenéjű zápor, amelynek andantéjára olyas odafeledkezetten hallgatunk, mint távoli cselló férfias zokogására. Szép, igaz, költői írás N. N. tücsökmesében elmondott története. Talán a legszebb Krúdy Gyula minden eddigi írása között.” Így írt a kritikus.

Krúdy Gyula nem dedikált sokat, megválogatta azokat, akiknek adott könyveiből: Kárpáti Aurél is ezen kevesek közé tartozott. 

A mostani árverés külön érdekessége, hogy az író és újságíró Kárpáti Aurél hagyatékából több érdekesség is szerepel az árverési listán. Így például Osváth Ernő dedikált portréja, amit Máté Olga fotózott és a szerkesztő Kárpáti Aurélnak dedikálta.

Mikronyelven az elitben

Chovanecz Balázs, az Antikvárium.hu tulajdonosa szerint az utolsó könyvesbolt egy antikvárium lesz.

 

A most az online piactérbe kerülő tételek között ismételten ikonikus tétel – a Radnóti-életmű egy újabb kötete.

Radnóti Miklós: Járkálj csak, halálraítélt! Az 1936. november elején megjelent kötet fordulópont volt Radnóti költői pályáján. 

A korai (a szegedi évekkel befejeződő) költői szakaszt lezáró Újhold (1935) után Radnóti költői hangja megváltozott. A kötetcímet – naplójának tanúsága szerint – Gyarmati Fanni javasolta férjének, az ajánlás címzettje pedig Győri Juhász Jenő tanár, műfordító volt. Radnóti kor- és sorstársa a szerzőt még Glatter Miklósként ismerte meg: a húszas években az Izabella utcai Felső-kereskedelmi Iskolában (itt ma az ELTE pszichológia kara székel) Győri Juhász Jenő volt Radnóti franciatanára.

Kapcsolatuk később is megmaradt, majd sorsuk innen tragikus párhuzamossággal alakult: 

Győri Juhászt 1944 áprilisában előbb kényszernyugdíjazták, majd munkatáborba hurcolták, ahol az elszenvedett bántalmazások következtében 1944. november 7-én ő is meghalt – azaz ismertté vált tanítványával szinte napra pontosan egy időben.

A korábbi árverésen több mint félmillió forintért kelt el Radnóti első verseskötetének hasonlóan dedikált példánya.

Az Antikvárium.hu aktuálisan 223 tétele közül ezúttal 144 Első kiadás, 50 Verseskötet, 17 tétel Művészi borítótervvel, 25 tétel Művészi illusztrációkkal, továbbá 22 bibliofil kötet, 52 tétel Híres emberek könyvtárából, valamint 24 tétel a Kéziratok, gépiratok témakörben.

A május 19-én elindult aukció az ismert módon tíz napon keresztül várja az online piactérben a látogatókat – a zárás jövő vasárnap várható.

Borítókép: Radnóti Miklós dedikációja (Forrás: Antikvarium.hu)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.