Egy kis Bécs Budán

A Trombitás úti Pikler-villa a bécsi szecesszió budapesti építészeti emléke, amely valódi összművészeti alkotás volt. Teljes építészeti és belsőépítészeti kialakítása, sőt kertjének kompozíciója is Josef Hoffmann elgondolásai nyomán és az általa alapított iparművészeti vállalkozás, a Wiener Werkstätte közreműködésével készült. A külső megjelenésében egyszerű nyaraló csodás belső tereiről korabeli fotók, tervek és fennmaradt tárgyak árulkodnak. A neves jogászprofesszor, Pikler Gyula 1909-re felépült Trombitás úti nyaralójának belső terei meglepően változatosak voltak: a legapróbb részletekig és a legnagyobb gondossággal megtervezett lakótereit dekoratív falfestések, textíliák, színesen festett bútorok és különleges világítótestek kavalkádja jellemezte. Madármintás falfestése, világos bútorai, csillogó lámpái, vidám, világos tónusú enteriőrje ma is különlegesek.

2022. 06. 30. 7:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Ráth György-villában, az Iparművészeti Múzeum Egy kis Bécs Budán címen megnyílt tárlaton az osztrák Museum für angewandte Kunst archívumából és hazai magángyűjteményekből kölcsönzött fotók és egykori berendezési tárgyak mesélnek e kivételes épület egykori szépségéről. A világhírű osztrák alkotó, Josef Hoffmann a 20. század egyik legnagyobb hatású művész­egyénisége volt. Sokoldalúsága lenyűgöző: kitűnő építész, designer, az ornamentika virtuóza, lebilincselő oktató és eredményes vállalkozó volt egy személyben. Akár épületeket, enteriőröket, akár egyedi, kézműves dísztárgyakat vagy tömeggyártásra szánt használati tárgyakat tervezett, minden feladatot műalkotásként kezelt – olvasható Horányi Éva kurátor ismertetőjében. A történeti stílusokat mellőző, a funkciót előtérbe helyező és a formai tisztaságot finom dekorativitással ötvöző szemléletével új esztétikai minőséget teremtett, amely kiindulópontja lett a tárgykultúra reformját hozó modern törekvéseknek. Több mint hatvan évet felölelő alkotói pályája során utánozhatatlan ízléssel és átgondoltsággal létrehozott elegáns alkotásait ma már az építészet és iparművészet csúcsteljesítményeiként értékeljük. Tárgyait az általa alapított Wiener Werkstätte, az azóta világhírűvé vált iparművészeti vállalkozása gyártotta le. A Pikler-villa vélhetőleg összes berendezési tárgya a mára már legendássá vált Wiener Werkstätte műhelyeiben készült.
A megnyitón a vendégeket Jékely Zsombor főigazgató-helyettes köszöntötte, a kiállítást Rainald Franz, a bécsi Iparművészeti Múzeum (MAK – Museum für angewandte Kunst) kurátora nyitotta meg. A megnyitó után Horányi Éva művészettörténész tartott kurátori tárlatvezetést az érdeklődőknek.
A bécsi szecesszió emblematikus alakja, Josef Hoffmann tervei alapján felépült Pikler-villáról szóló időszaki kiállítás szeptember végéig látogatható.

Borítókép: A századelő hangulatát idéző műsor nyitotta meg a kiállítást (Fotó: A szerző felvétele)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.