időjárás 27°C Ábrahám 2022. augusztus 16.
logo
A szecesszió emblematikus alakjának tereit formázzák

Egy kis Bécs Budán

Bényei Adrienn
2022.06.30. 07:08 2022.07.01. 09:34
Egy kis Bécs Budán

A Trombitás úti Pikler-villa a bécsi szecesszió budapesti építészeti emléke, amely valódi összművészeti alkotás volt. Teljes építészeti és belsőépítészeti kialakítása, sőt kertjének kompozíciója is Josef Hoffmann elgondolásai nyomán és az általa alapított iparművészeti vállalkozás, a Wiener Werkstätte közreműködésével készült. A külső megjelenésében egyszerű nyaraló csodás belső tereiről korabeli fotók, tervek és fennmaradt tárgyak árulkodnak. A neves jogászprofesszor, Pikler Gyula 1909-re felépült Trombitás úti nyaralójának belső terei meglepően változatosak voltak: a legapróbb részletekig és a legnagyobb gondossággal megtervezett lakótereit dekoratív falfestések, textíliák, színesen festett bútorok és különleges világítótestek kavalkádja jellemezte. Madármintás falfestése, világos bútorai, csillogó lámpái, vidám, világos tónusú enteriőrje ma is különlegesek.

A Ráth György-villában, az Iparművészeti Múzeum Egy kis Bécs Budán címen megnyílt tárlaton az osztrák Museum für angewandte Kunst archívumából és hazai magángyűjteményekből kölcsönzött fotók és egykori berendezési tárgyak mesélnek e kivételes épület egykori szépségéről. A világhírű osztrák alkotó, Josef Hoffmann a 20. század egyik legnagyobb hatású művész­egyénisége volt. Sokoldalúsága lenyűgöző: kitűnő építész, designer, az ornamentika virtuóza, lebilincselő oktató és eredményes vállalkozó volt egy személyben. Akár épületeket, enteriőröket, akár egyedi, kézműves dísztárgyakat vagy tömeggyártásra szánt használati tárgyakat tervezett, minden feladatot műalkotásként kezelt – olvasható Horányi Éva kurátor ismertetőjében. A történeti stílusokat mellőző, a funkciót előtérbe helyező és a formai tisztaságot finom dekorativitással ötvöző szemléletével új esztétikai minőséget teremtett, amely kiindulópontja lett a tárgykultúra reformját hozó modern törekvéseknek. Több mint hatvan évet felölelő alkotói pályája során utánozhatatlan ízléssel és átgondoltsággal létrehozott elegáns alkotásait ma már az építészet és iparművészet csúcsteljesítményeiként értékeljük. Tárgyait az általa alapított Wiener Werkstätte, az azóta világhírűvé vált iparművészeti vállalkozása gyártotta le. A Pikler-villa vélhetőleg összes berendezési tárgya a mára már legendássá vált Wiener Werkstätte műhelyeiben készült.
A megnyitón a vendégeket Jékely Zsombor főigazgató-helyettes köszöntötte, a kiállítást Rainald Franz, a bécsi Iparművészeti Múzeum (MAK – Museum für angewandte Kunst) kurátora nyitotta meg. A megnyitó után Horányi Éva művészettörténész tartott kurátori tárlatvezetést az érdeklődőknek.
A bécsi szecesszió emblematikus alakja, Josef Hoffmann tervei alapján felépült Pikler-villáról szóló időszaki kiállítás szeptember végéig látogatható.

Borítókép: A századelő hangulatát idéző műsor nyitotta meg a kiállítást (Fotó: A szerző felvétele)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.