A Jókai Mórról készült első dokumentumfilm az M5 műsorán

Az Egy asszonyi hajszál című dokumentumfilmet hétfőn 21 óra 5 perckor mutatja be az M5 csatorna. Ez az első dokumentumfilm, amely Jókai Mórról készült. A film életrajzi adatok alapján mutatja be Jókai Mór magánéletének nőkapcsolatait, házasságait és az írónők pályáját segítő vállalásait. Regénybeli nőalakjain keresztül nem csupán írói munkásságát ismerhetjük meg, hanem viszonyulását a kor jelentős és évtizedekig kiható irodalmi nővitáihoz.

Magyar Nemzet
2022. 07. 10. 19:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A film bemutatja, hogy Jókai nem csupán elvi alapon állt szembe Gyulai Pál kritikus és más szerkesztők, írók azon széles körben hangoztatott és sokak által elfogadott nézeteivel, hogy a nők fizikailag és szellemileg sem alkalmasak az írói létre, hanem maga tevőlegesen is segítette, tekintélyével támogatta őket.

A korabeli feleségideállal és társadalmi elvárásokkal szemben Jókai Mór művésznőt vett feleségül. 

Laborfalvi Róza a realista magyar színjátszás úttörője volt, aki kiemelkedő drámai színésznőként beírta magát a magyar színháztörténetbe. Színjátszását 1859-es visszavonulásáig töretlen siker koronázta, sokat dicsértek előadásmódját, mélyzengésű hangját, alakját és kifejező tekintetét. Házasságuk nagy botrányt kavart, az író családja és barátai is nehezen törődtek bele a kapcsolatba, mert 

Laborfalvi Rózának volt egy házasságon kívül született, akkor 12 éves kislánya, Benke Róza, akit egyedül nevelt. 

 

Németh Kriszta Laborfalvi Róza szerepében

Szokatlannak számított a korban lánya apjával, az ünnepelt színész Lendvay Mártonnal való jó kapcsolata is, és az sem segítette megítélését, hogy nyolc évvel volt idősebb Jókainál.

Turi Bálint, mint Jókai Mór

A film rávilágít, hogy Jókai diákkora óta szigorú napirend szerint élt, s ezt az életvitelt élete végéig megtartotta. Tehetségén felül ez volt a kulcsa annak az óriási terjedelmű életműnek, amelyet képes volt létrehozni. 

Kora hajnalban kelt, 6 órától 10 óráig írta meg a napi penzumát, s a nap hátralevő felében igen sokszínű tevékenységet végzett a kertészkedéstől a csillagvizsgálatig.

Jókai sokszínű írói palettája is része a film tematikájának, amely megmutatja a különböző lehetséges és működő női életstratégiákat is, s ezek kihatását a férfi-női kapcsolatokra. Regényeiben Jókai nem hallgatja el a férfi-női kapcsolatok intimitását, s olykor tabudöntögető módon szól a párkapcsolatok szerves részét képező erotikáról, annak női és férfiaspektusú megélésének lehetőségeiről.

1886-ban meghalt Laborfalvi Róza. 1897-ben ismerkedett meg az akkor 18 éves Nagy Bellával,

aki pártfogását kérte színészi pályájához, s aki szavalatával elbűvölte az írót. Jókai környezete és a közvélemény helytelenítette kapcsolatukat, ennek ellenére 1899-ben, két évvel megismerkedésük után házasságot kötöttek. E második házasság körülményeit is nagyon színesen mutatja be a film.

Szabó Mihály, rendező-operatőr

Az Egy asszonyi hajszál rendező-operatőre Szabó Mihály, forgatókönyvíró-szerkesztője Erős Kinga, játsszák: Németh Kriszta, Turi Bálint, a film szakértői: Hansági Ágnes és Margócsy István.

asas
Erős Kinga, szerkesztő-forgatókönyvíró Fotó: Vadócz Dávid

Borítókép: Jókai Mór Adolf Dauthage fotóján (Forrás: Wikipédia)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.