Ékszert találtak a lovagkirály sírjánál

Újabb régészeti leletek kerültek elő a Temes megyei Egres ciszterci monostorának romjainál folyó ásatáson, ahol 2016 óta nemzetközi kutatócsoport keresi II. András magyar király és felesége, Jolánta királyné sírját. Közép-Európa egyetlen keresztes hadjáratát vezető lovagkirályát, az Aranybulla kibocsátóját saját akarata szerint temették el a III. Béla által alapított rendházban.

Gurzó K.
2022. 07. 30. 7:35
null
Egres, 2019. augusztus 28. A II. András magyar király temetkezési helyéül szolgáló ciszter kolostor régészeti feltárása a bánsági Egresen (Igris) 2019. augusztus 28-án. MTI/Rosta Tibor Fotó: Rosta Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több érme és egy díszes gyűrű is előkerült az egresi ciszterci monostortemplom szentélyfejeinek előterében, ahol a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Régészettudományi Intézete (PPKE RI) és a temesvári Bánsági Nemzeti Múzeum magyar és szíriai archeológushallgatók közreműködésével folytatja II. András magyar király és felesége, Jolánta királyné temetkezési helyének feltárását.
A korábbi években annak a korai Árpád-kori templomnak az alapozását találták meg, amelyet valószínűleg a monostor építésekor bontottak el. A bánsági múzeum régészei idén a templom nyugati végét érték el, így pontos kép alkotható a hajdani egyházi épület valós kiterjedéséről. 

Mivel a feltárt sírok egy része még ehhez a templomhoz tartozott, kétségtelen, hogy a XII. század végi királyi monostoralapítást megelőzően már létezett a település.
 

A kutatási programot bemutató nagyszabású kiállítás szeptemberben nyílik meg a temesvári Bánsági Nemzeti Múzeumban, a rendhagyó alaprajzú monostortemplom építési periódusairól szóló tudományos publikáció pedig hamarosan nyomtatásban is megjelenik. A régészeti kutatás eddigi eredményeit már ismerteti egy kétnyelvű tárlat az ásatás egresi bázisán, ahol számos digitális rekonstrukció is megtekinthető.
A következő ásatási szezonig a hangsúly a leletek feldolgozásán és a természettudományos vizsgálatokon lesz, olvasható a régészeti program Facebook-oldalán, ahol utalnak arra, hogy a középkori Kárpát-medence egyik legfontosabb monostoráról van szó. 

A III. Béla által alapított rendház évtizedekig kiemelt királyi támogatásban részesült, az ország egyik legfontosabb ciszterci központjaként tartották számon. 

A kun háborúk idején itt őrizték a koronát, a mohácsi csata után Szapolyai János erőddé alakította, 1551-ben oszmánok dúlták fel. II. András maga választotta temetkezési helyéül.


A teljesen eltemetett, föld alatti templom romjait 2013-ban geofizikai felméréssel lokalizálta a nemzetközi kutatócsoport. A régészeti feltárás 2016-ban kezdődött, ez 2019-től magyar részről a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával és a Jolánta Kulturális Egyesület koordinálásával, de a magyar állam megbízásából, az Árpád-ház program keretében és annak pénzügyi biztosításával zajlik.
Román részről a temesvári Bánsági Nemzeti Múzeum biztosította a szükséges erőforrásokat és a helyi szakértőket. A magyar felet a PPKE RI hallgatói és oktatói mellett a Magyar Nemzeti Múzeum Mátyás Király Múzeuma, az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat, a Ferenczy Múzeum, a Janus Pannonius Múzeum, a Hansági Múzeum és a Magyarságkutató Intézet munkatársai is szerepet vállaltak a kutatásban.
Az ásatás első szakasza a templom azon részeinek feltárására összpontosult, ahová a királyt és a királynét temették, de az ettől délre eső kolostor területének egy részét is érintette. A lelőhely mellett álló régészeti bázist, amely látogatható, a 2017-ben alapított Jolánta Kulturális Egyesület hozta létre.

Borítókép: Az ásatási helyszín (Fotó: MTI/Rosta Tibor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.