Megnyitották a felújított Kunffy-emlékmúzeumot

A kultúráért és innovációért felelős miniszter elismerését fejezte ki Varga Péter Pál professzor családjának, amely megalapította a Kunffy Lajos Emlékmúzeum Nonprofit Kft.-t, és biztosította a pénzügyi hátteret a felújításhoz.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 08. 11. 21:10
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A magyar történelemben sosem volt olyan időszak, amikor olyan gazdag lett volna az ország, hogy mindent az állam tudott volna biztosítani. Kellenek az olyan értelmes, jómódú, magabíró emberek, akik egy-egy közösség egy-egy ügyének az élére állnak – mondta Csák János.

A múzeumban kiállított gyűjtemény tulajdonosa a kaposvári Rippl-Rónai Múzeum. Ábrahám Levente igazgató az épület felújítását és a működtető nonprofit társaság további terveit követendő múzeumátalakítási modellnek nevezte.

Fontosnak tartotta, hogy a kft. további projektjei is megvalósuljanak; ezek között a műterem felújítása, egy kiállítótér megvalósítása is szerepel, közösségi, kulturális programokkal.

Megjegyezte, csaknem negyvenéves múzeumi pályafutása során még nem találkozott ilyen példával, hogy egy család így támogassa a magyar kultúrát.

Kunffy Lajosról szólva kiemelte, nagy veszteségek érték a művészt – megjárta a gettót is a származása miatt, több száz festményét elrabolták, később elvették a vagyonát, a megélhetését, korlátozták alkotói szabadságát –, mégis derűs és optimista tudott maradni. Jelenleg 303 leltári számon őriz a Rippl-Rónai Múzeum tőle különféle relikviákat, festményeket, köztük világszinten ismert képeket – mondta.

Varga Péter Pál gerincsebész professzor a megnyitó ünnepségen köszönetet mondott a támogatóknak, az együttműködőknek, köztünk Somogytúr és a közeli települések önkormányzatának.

– Amit mi a feleségemmel megértettünk az első pillanatban, hogy sanyarú sorsa van a múzeumnak, amelynek fenntartása óriási probléma egy kistelepülés számára – beszélt a kezdetekről.

Elmondta, a családi nonprofit kft.-hez a gyerekekkel is egyeztetve létrehoztak egy pénzügyi alapot, amelyből egy év alatt felújították az emlékmúzeum épületét, azt modern múzeumi technikával ellátva.

Hozzátette: a folytatás, a Kunffy kulturális projekt nem csak a festőről szól majd: az emlékmúzeum a környék hét-nyolc településének egyfajta kulturális központjaként fog működni, zenés, prózai, szakmai, művészettörténeti programokkal, ősztől tavaszig. Szeretnék a térség gyerekeit is bevonni egy múzeumedukációs programba – jelezte, és beszámolt többféle kiadvány tervéről is.

– Ez nem csak a pénzről szól. Rengeteg ember segítette, támogatta ezt az ügyet – hangsúlyozta Varga Péter Pál. Megjegyezte, hogy a családja nem dúsgazdag, bár tehetősnek számít a magyar viszonyok között, ezt hosszú évek kemény munkájával érték el, a világ egyik vezető gerincgyógyászati intézményét létrehozva.

A régi nemesi kúriából kialakított emlékmúzeum másfél hektáros parkja a helyi önkormányzat tulajdona. A helyhatóság hamarosan pályázatot nyújt be a park megújításáért és egy közösségi tér kialakításáért, együttműködve a Kunffy Lajos Emlékmúzeum Nonprofit Kft.-vel – közölte Takács János, Somogytúr polgármestere az MTI-vel.

Az emlékmúzeum mintegy száz festménnyel, a hajdani művészotthon eredeti bútoraival és relikviáival várja a látogatókat.

Borítókép: A múzeum (Fotó: MTI/Varga György)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.