A színész Bereményi Géza

„Belőlem valaki útra vált / Útra a jobbik részem / Kiment belőlem, itt hagyott / Csak úgy észrevétlen” – énekli a Bereményi kalapja című film egyik jelenetében Ónodi Eszter és Bereményi Géza egy Cseh Tamás-emlékesten. A nézőben pedig a filmnézés közben sorra jönnek elő a különleges szövetségben alkotó Cseh–Bereményi-párossal és dalaikkal kapcsolatos emlékek. Sok más emlék is felsejlik, mert a film zenével, Cseh Tamás-klipekkel, filmrészletekkel, archív felvételekkel és sok baráttal rajzolja meg Bereményi Géza portréját. A legendás dalszövegíró, filmrendező és szépíró portréját, aki dalszövegei mellett novelláival, forgatókönyveivel, színdarabjaival, filmrendezéseivel, az utóbbi években pedig a Magyar Copperfield című regényével is a legnagyobbak közé emelkedett. Ebben a filmben színészként látjuk, saját életének epizódjait játssza.

2022. 09. 20. 6:56
null
Fotó: Kováts Zsófi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az író a Puskin moziban, a sajtóvetítés után elmondta, igyekezett olyan alázattal dolgozni, ahogy azoktól a jelentős színészektől látta, akiket korábban rendezett a filmjeiben. A forgatásra így emlékszik: életében először vállalt el színészi feladatot: önmagát kellett eljátszania a rendező instrukciói szerint.

 

Beállítottak a jelenetekbe, mondták, alakítsam, ki vagyok én, mondjam, amit a szereplő mondana. Aztán egy másik helyzetben tegyek úgy, mintha ott se volna a kamera, az operatőr alkalmazkodni fog, ahogyan majd én is. Azt se tudtam a végén, ki voltam, vagyok, és vissza se nézhettem önmagamat. Az a rendező dolga volt. Nem élveztem, de nem is roskadoztam a felelősség súlya alatt. Nem volt nehéz, de könnyű sem. Színészet

– sorolta.
A portréfilmben Tóth Barnabás kíséri végig Bereményi Gézát élete fontos mozzanatain. A fiatal színész-rendezőt mint egykori gyerekszínészét avatja be titkaiba, aki tízévesen az Eldorádó című filmjében épp a gyerek Bereményi Gézát alakította. Beszélgetnek múltról, gyökerekről, barátságokról, névváltoztatásokról, történelemről és filmekről. 

A film egyik jellegzetessége az a hat videóklip, amelyekben az alkotók újonnan forgatott fikciós jeleneteket kevertek össze régi híradófelvételekkel – Budapest ostroma, ’56-os harcok, balatoni hippik – és kultikus játékfilmek – Eldorádó, Megáll az idő, Csapd le, csacsi, Made in Hungária – jeleneteivel.

A múlt és a jelen, a fikció és a valóság egymásra vetítése Bereményi munkásságát, szemléletét hivatott illusztrálni. Papp Gábor Zsigmond, a film rendezője egyik nyilatkozatában mondta, hogy alkotótársaival sokat gondolkoztak azon, miként lehetne arányosan megjeleníteni Bereményi Géza ötvenéves munkásságának különböző területeit és közben hitelesen bemutatni az alkotót. Úgy döntöttek, hogy a szerző önéletrajzi ihletésű, Cseh Tamás által előadott dalai köré szerveződik a film, ezek alapján mutatja be életének egy-egy fontos állomását.

Azt akartuk, hogy Cseh Tamás-dalokból viszonylag több kerüljön be a filmbe, mert azok a dalszövegek is Bereményiről szólnak, miközben meghatározó generációs élménnyé váltak

– emelte ki a rendező.

A filmbe bekerültek olyan jelenetek is, amelyben Bereményi Géza a Halott Pénz énekesével, Járai Márkkal dolgozik együtt egy új dalon. Így dalszövegírás közben is láthatjuk a mestert. – A munkamódszerük rímel arra, ahogy Bereményi Géza Cseh Tamással dolgozott, ezért szerettünk volna megmutatni belőle valamennyit – mondta a rendező, hozzátéve: a dalszerzés közben mindketten ki tudták kapcsolni azt, hogy kamerák veszik körül őket és teljesen belehevültek az alkotásba, ezért nagyon őszinte pillanat lett. Plusz született egy slágergyanús szerzemény, az Álomember. 

Forgattak a Balatonnál is Bereményi Géza baráti körével, köztük Bagó Bertalan, Cserhalmi György, Cserna-Szabó András, Gödrös Frigyes, Jánossy Lajos, Járai Márk, Sőth Sándor és CanTogay. Egy-egy találó mondatuk is elhangzik a filmben Bereményi Gézáról.

 – Semmilyen rendszerrel nem kötött kompromisszumot – mondja Sőth Sándor. – Könnyes szemmel tud nézni egy jelenetet, és abszolút szeretetet áraszt maga körül – vélekedik Cserhalmi György. – Elemi hitelesség árad belőle – hangsúlyozza Cserna-Szabó András. Herner ­Dániel, a film producere kiemelte: ezzel a mozival sikerült az idősebb korosztályt egy-egy pillanatra visszavarázsolnunk a fiatalságába, a fiatalokkal pedig olyan pillanatokat megismertetni, amelyekért érdemes volt élni a XX. században.

A Bereményi kalapja a Magyar Mozgókép Fesztiválon debütált, ahol három kategóriában – legjobb egész estés dokumentumfilm, legjobb rendező, legjobb vágó – is Magyar Mozgókép-díjra jelölték. 

A film szeptember 22-től látható a mozikban.

Borítókép: Bereményi Géza a filmben (Fotó: Kováts Zsófi)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.