Fókuszban a kamarazene

Koncertekkel, kiállításokkal, tárlatvezetésekkel, ismeretterjesztő előadásokkal emlékeznek Tátrai Vilmos hegedűművész életművére születésének 110. évfordulóján a 2022–23-as szezonban. A sikereinek egykori színhelyein megvalósuló jubileumi programsorozat október 10-én ingyenes kamarakoncerttel kezdődik a Radnóti Művelődési Központban.

Munkatársunktól
2022. 09. 26. 9:03
null
Forrás: MTVA Archívum
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tátrai Vilmos hegedűművész a XX. századi magyar zenei élet meghatározó egyénisége – „egyszemélyes intézménye” – volt. Életműve a háborúval és szenvedésekkel, újrakezdésekkel és igaz­ságtalan mellőzésekkel teli korszak művészsorsát szimbolizálja. 

Mindezek ellenére oly módon a zsigereiben volt a hazája, hogy meg sem fordult a fejében, hogy ne ebben a hazában tevékenykedjen, még akkor sem, ha ez nem mindig volt olyan könnyű

 – mondja Batta András zenetörténész. Pályája csúcsán a korszak legnagyobb muzsikusai közé emelkedett, olyan világhírű művészekkel koncertezett, mint például Pablo Casals, Zubin Mehta, Doráti Antal, Ferencsik János, Kobajasi Kenicsiró, Igor Sztravinszkij, Yehudi Menuhin, Leonard Bernstein, Szvjatoszlav Richter, Fischer Annie és még sokan mások. A Magyar Állami Hangversenyzenekar legendás koncertmestereként, a Tátrai-vonósnégyes és a Magyar Kamarazenekar alapítójaként hatalmas sikerrel szerepelt a hazai és a világ nagy koncerttermeiben és fesztiváljain. 

A Tátrai-kvartett a XX. század második felének nemzetközi viszonylatban egyik legjelentősebb együttese lett, repertoárja felölelte a teljes klasszikus-romantikus kvartettirodalmat. Kodály Zoltán és Bartók Béla műveinek ősbemutatóit is beleértve alig akad jelentős magyar zeneszerző ebből az időszakból, aki nem komponált volna művet a világhírű együttes számára

 – idézi fel Batta András. Tátrai Vilmos a Zeneakadémia kiemelkedő egyéniségű professzora volt. A XX. századi magyar zenei élet egyik meghatározó művészeként egész életével a magyar zenei élet hazai és nemzetközi elismerésén fáradozott.
 

Azon kevesek közé tartozott, akik Bartók Béla közvetlen munkatársaival muzsikálhattak, s akik Kodály Zoltán jelenlété­ben játszhatták lemezre a szerző mű­veit. Hihetetlennek tűnik, de nevéhez közel négyezer hangverseny, több mint ezer zenemű és legalább háromszáz hanglemezfelvétel előadása, ezen belül megközelítőleg száz magyar mű ősbemutatója és ugyanennyi külföldi zenedarab első előadása, valamint kottapubliká­ciók és tanulmányok közzététele fűződik. 

A Kossuth-díjas hegedűművész születésének 110. évfordulója, a Tátrai-vonósnégyes 75. és a Magyar Kamarazenekar megalakulásának 65. évfordulója alkalmából megrendezett koncerten neves előadók közreműködésével idézik meg a kamarazenélés fénykorát. A 19 órakor kezdődő esten Székely Anna Lilla hegedűművésznek és a Junior Prima-díjas tehetségekből álló Korossy Kvartett művészeinek egyedi interpretációját hallgathatja meg a közönség.

Borítókép: Tátrai Vilmos legendás vonósnégyese: Tátrai Vilmos, Várkonyi István, Banda Ede, Konrád György (Fotó: MTVA Archívum)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.