Ifjú géniuszok és klasszikus zenekarok a Müpában

A Müpa a kezdetektől küldetésének tekinti, hogy hazánk élvonalbeli szimfonikus zenekarainak koncertjein keresztül engedjen betekintést a klasszikus és kortárs zene eleddig rejtett vagy kevesebb reflektorfényt kapott értékeibe, egyúttal a jövő nagy muzsikusaira irányítsa a figyelmet. A Felfedezések címet viselő koncertsorozat 2022/23-as alkalmain a Szegedi, a MÁV és a Miskolci Szimfonikus Zenekarral, a Győri Filharmonikusokkal, valamint kiemelt érdeklődésre számot tartó, pályájuk elején járó hazai és külföldi tehetségekkel találkozhat a közönség.

Magyar Nemzet
2022. 09. 24. 16:00
null
Fotó: Hirling Bálint
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A sorozat első estjén, a Szegedi Szimfonikus Zenekar hangversenyén egy ritkán hallható, irodalmi ihletettségű gyöngyszem, Robert Schumann Jelenetek Goethe Faustjából című oratorikus kompozíciójának nyitánya hangzik el.

Ugyancsak egy Schumann-mű, az a-moll zongoraverseny és Dvořák hatalmas népszerűségnek örvendő Csellóversenye ad nagyszerű lehetőséget a huszonhét esztendős zongoraművész, Kovács Gergely, illetve a dél-koreai csellóművész, Jeongheon Nam bemutatkozására.

 A Dél-Alföld legjelentősebb zenei együttesét ezen az estén Gyüdi Sándor dirigálja, aki a zenekar művészeti vezetését közel két és fél évtizede látja el.

A Felfedezések novemberi alkalmára nem csupán egy meglehetősen ritkán műsorra kerülő különlegességgel, Prokofjev csellóra és zenekarra írt kései Sinfonia concertantéjával, de egy magyar zeneszerző vadonatúj művének ősbemutatójával is készül a Farkas Róbert vezényelte MÁV Szimfonikusok.

Magyar Valentin zongoraművész                                  Fotó: Kondella Misi

Az ONYX című opusz szerzője Dragony Tímea, akinek más műveit már hallhatta a budapesti, lipcsei, drezdai, frankfurti, amszterdami és madridi publikum, a darab szólistája pedig az a Temesvári Bence, aki tavaly óta a Bécsi Szimfonikusok szólamvezető csellistája. Az est másik szólista vendége a zongorista Magyar Valentin, akinek tehetségére Grieg a-moll versenyművében csodálkozhat rá a közönség.

Temesvári Bence csellóművész                               Fotó: Draskovics Ádám

Noha Dohnányi Ernő nevét intézmények és közterületek viselik, és a szerzőt a magyar zene XX. századi kiválóságai között tartjuk számon, munkássága a nagyközönség körében szinte ismeretlen. Ezt a hiányosságot valamelyest pótolandó a Miskolci Szimfonikus Zenekar koncertjén a komponista 1909-es fisz-moll szvitje csendül fel Liszt Prométheusza és Rahmanyinov I. (c-moll) zongoraversenye mellett.

Az esten nemcsak ez utóbbi remekmű szólistája, a hamburgi születésű, korábban Martha Argerich és Dora Schwarzberg társaságában is pódiumra lépő Anton Gerzenberg, de az est karmestere, a 2021-es llíriai 1. Nemzetközi Karmesterverseny első díját elnyerő Török Levente is a sorozatban felbukkanó ifjú muzsikustitánok sorát bővíti.

Fülbemászó, szuggesztív és lendületes dallamokra számíthat a közönség a sorozat utolsó koncertjén: a Győri Filharmonikusok Weber-, Mendelssohn-, Borogyin- és Prokofjev-művekkel zárják a Felfedezések 2022/23-as évadát.

A felcsendülő Mendelssohn-hegedűverseny szólistája a hegedűművészként és zeneszerzőként egyaránt sikeres Stark János Mátyás lesz, míg Prokofjev III. zongoraversenyét a 2021-es Liszt Zongoraverseny különdíjasa, a grúz Tamta Magradze adja elő.

Stark János Mátyás hegedűművész és zeneszerző                       Fotó: Guido Werner

A koncert dirigense Medveczky Ádám és Ménesi Gergely egykori tanítványa, az együttes vezető karmesteri posztját Berkes Kálmán művészeti vezető mellett huszonöt éves kora óta betöltő Rajna Martin. 

A hangversenyeket 18.30-as kezdettel, Előhang címmel beszélgetések előzik meg, amelyeken az előadásokra jegyet vásárlók a fellépő művészekkel és a műsoron szereplő művekkel ismerkedhetnek meg közelebbről.

 A beszélgetések házigazdája Becze Szilvia.

Borítókép: Kovács Gergely zongoraművész (Fotó: Hirling Bálint)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.