időjárás 8°C Auguszta 2023. március 29.
logo
Bemutatták az Aranybulla kiadásának 800. évfordulója alkalmából megjelenő impozáns kiadványt

Megjelent az Árpádok országa című kötet

Magyar Nemzet
2022.12.15. 20:30 2022.12.15. 20:52
Megjelent az Árpádok országa című kötet

Bemutatták a Ritoók Ágnes és Simonyi Erika által szerkesztett, 29 tanulmányból álló Árpádok országa – Tanulmányok és katalógus című reprezentatív kötetet, mely a Magyar Nemzeti Múzeum, a Magyar Nemzeti Levéltár, a Magyar Tudományos Akadémia és az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat együttműködésével valósult meg.

Árpádok országa – Tanulmányok és katalógus című kiadvány mai budapesti könyvbemutatóján L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) főigazgatója kiemelte, hogy a kötet létrejöttével a tudományos intézmények együttműködését tudják demonstrálni, ugyanis a kiadvány a Magyar Nemzeti Múzeum, a Magyar Nemzeti Levéltár, a Magyar Tudományos Akadémia és az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat együttműködésével valósult meg.

A könyvnek erénye az, hogy a tudományos igényességgel megírt, magas színvonalú tanulmányokat értékes, színvonalas illusztrációs anyag teszi teljessé, ezáltal nemcsak tartalmában, de küllemében is megragadja az olvasót. A szerzők többsége olyan nyelvet használ tudományos munkássága során, amely a nagyközönség számára is befogadhatóvá teszi az olvasmányt 

— mondta L. Simon László.

A Magyar Nemzeti Múzeum dolgozik az állandó kiállítása megújításán, amelynek megvalósulásához többéves előkészületre van szükség. Az Árpádok országa című kötet sorvezetőként is fog szolgálni a korszerű, vizualitásában a mai kor igényeihez illeszkedő tárlat Árpád-korra vonatkozó részeire – fogalmazott a főigazgató.

A magyarságkutatás területe elsőrendű terület az MNM számára, ezért az intézmény a kutatások élvonalába kíván kerülni. Az Árpádok országa című kötet létrejötte a garancia arra, hogy az intézmény tudományosan megkérdőjelezhetetlen, orientáló erejű és komoly szakmai konszenzusteremtő erővel bír

  — emelte ki L. Simon László.
 

A könyv 29 nagyobb tanulmányból áll, amelyek a IX. századi előzményektől az utolsó Árpád-házi uralkodóig mutatják be a Magyar Királyság történetét. A tanulmányokat az adott témához kötődő tárgyi emlékanyag katalógusa követi. 

Az Árpádokhoz köthető, a nagyközönség által már ismert tárgyi emlékanyag mellett a legfrissebb ásatási leletek, térképek, alaprajzok kalauzolják át az olvasót a korszakon. Az Árpádok évszázadainak történeti áttekintését követően a X–XIII. századi központokkal ismerkedhet meg az olvasó. Az Árpád-kori Magyar Királyság teljes keresztmetszetét adó tanulmányok bemutatják többek között a korszak várépítészetét, a hazai városok kialakulását, valamint a hétköznapi élet tárgyi anyagát. A kötetben helyet kaptak a nyugatról érkező hospesek, a zsidók és a keletről érkező muszlimok, besenyők, kunok és jászok is.
 

Az eseményen szintén ismertették a tíz tanulmányból álló, az ELKH és az Árpád-ház program támogatásával kiadott Andreae II regis Hungariae decretum anni 1222 bulla aurea roboratum című kötetet is. A könyv többek között a magyar politikai gondolkodás történetét a X. század végétől a középkor végéig, az Aranybulla idején bekövetkezett társadalmi változásokat, valamint a Földnélküli János angol király által kiadott Magna Charta Libertatum kiadásának történetét mutatja be.

Az Árpádok országa című kötet mától kapható a Magyar Nemzeti Múzeum boltjában, valamint megrendelhető az MNM honlapján is.


 

Borítókép: A könyv borítója (Fotó: MNM)

Ami összeköt

Kordokumentum készült a magyar kultúra meghatározó szereplőivel.

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.