Szentírásos ember, kinek szent az írás

Különleges programra várja az érdeklődőket a byArt és az Art 9Galéria a budapesti Ráday utcában, ma 18 órai kezdettel. Féner Tamás és Haris László „Duett” – Szentírásos ember, kinek szent az írás című kiállításának finisszázsát tartják ezen az estén, majd Fábián László új könyvét mutatják be, melynek címe: Az irodalom mint Nagy Életjáték.

2022. 12. 02. 7:30
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kiállítást Fábián László író zárja, aki az alkotókkal és alkotásaikkal kapcsolatos gondolatait megosztotta lapunkkal: – Féner Tamás és Haris László, két kiválósága a mai magyar fotográfiának különös bemutatkozásra vállalkozott – mondta Fábián László. – Mindketten az íráshoz, a Szentíráshoz, a Szentkönyvhöz fogalmazták meg viszonyukat magának az írásnak a képisége által. Jelesül: mit jelentenek az írásjegyek képi lehetőségként, mit kínál nyomtatott megjelenítési formájuk a fotográfus alkotói személyiségének, kifejezőkészségének. Féner Tamás a héber Biblia, vagyis az Ószövetség nyomtatott „rúnáiból” komponálja meg saját képfelületét, amelyet aztán jellegzetes konstruktivitással „szerkezetesít”, azaz formál fotókompozícióvá. 

 

Haris László a vizsolyi biblia aspektusából közelít a témához, annyiban talán tárgyszerűbben, hogy maga a könyv is képi témája szakrális környezetben. Persze, a szakralitás mindkettejük munkáját jellemzi; nemkülönben az ihletett személyiség önkifejezése, (szent)írásélménye, azaz képeik témájaként – foglalta össze az író.

Pillanatkép a Szentírásos ember, kinek szent az írás című kiállításról (Fotó: Szlabey Zoltán)

 

A finisszázs után Fábián László Az irodalom mint Nagy Életjáték című kötetét mutatja be Alexa Károly irodalomtörténész. 

A könyvéről így ír az író: „Rendkívüli módon foglalkoztat az irodalmi mű (általánosabban: a műalkotás) viszonya a valósághoz, dolgozataim egyik központi fogalma: a valóságosság éppen ennek a viszonynak a pontosabb megközelítését célozza (bevallottan Magritte jeles szólása – ez nem egy pipa a pipa rajzára utalva – logikájának megfelelően), és ez a határozott gondolat végig ott motoszkál az egyes írásokban. Kétségtelen, az írónak lehet olyasféle látomása is, amely a saját pályájának alakulását mutatja föl figyelmeztetőleg: óvakodj helyzeted túlbecsülésétől, az írói siker nem föltétlenül a tehetség, még csak nem is a teljesítmény függvénye, hanem – miként már céloztam rá – az úgynevezett irodalmi életben elfoglalt státusával, a mindenkori divatokkal, a politikai klientúra-küzdelmekkel, egyszóval: irodalmon kívüli dolgokkal magyarázható. Mi több, zajos közönségsikert várni színvonalas írói teljesítménytől – balgaság. A szokványos önvigasztalás, miszerint majd az utókor igazságot szolgáltat, hasonlóképpen lázálom.” 

 

A fotókiállítást a Magyar Művészeti Akadémia támogatta.

Borítókép: Szentírásos ember, kinek szent az írás című kiállítás  (Fotó: Szlabey Zoltán)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.