Kétszáz éve született lánglelkű poétánk, Petőfi Sándor

A kiskőrösiek programjairól és az emlékév országos megemlékezéseiről készítettünk összeállítást.

2023. 01. 02. 6:35
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kétszáz éve, 1823. január elsején született Petőfi Sándor. Kiskőrösön, az evangélikus templomban őrzik az eredeti anyakönyvet, melyben Petrovics Sándorként jegyezték be költőnk születését. A templomtól karnyújtásnyira áll a nádfedeles szülői ház, ahol a bölcsője ringott; a ház ma emlékmúzeum. Az óévbúcsúztató és az újév egyaránt Petőfi Sándorról szólt Kiskőrösön. A lánglelkű poéta kultuszát őrző kiskőrösiek programjairól, az emlékév néhány országos megemlékezéséről és Petőfivel kapcsolatos alkotásról szól összeállításunk.

Minden év szilveszteréjszakáján a kiskőrösi templomban meggyőződhetünk saját szemünkkel is az anyakönyvi bejegyzésről. Ezekben a napokban a költő tiszteletére sereglenek össze az ország minden tájáról, hogy együtt ünnepeljenek a Petőfi-szülőház és -emlékmúzeum által szervezett programokon. Kiskőrösön 2002 óta hagyomány, hogy a Petőfi Sándorral egy napon, január elsején Magyarországon született gyerekek Petőfi-kötetet kapnak ajándékba egyéves korukban. Idén az ünnepre való tekintettel sorszámozott, névre szóló, emléklappal ellátott könyvet kaptak a gyerekek. 

Péntek délután vette kezdetét a kiskőrösi Petőfi-szilveszter programsorozat. Mint honlapjukon írják, a nap fénypontja a kiskőrösi Szilveszter Társulat ünnepi előadása volt a művelődési központban. A társulat A helység kalapácsa című komikus eposzt adta elő. A produkcióban a Szivárvány Néptáncegyüttes és a Kóbor Zengő Együttes is közreműködött. A rendhagyó nyitójelenet után, amelyben a Petőfit megszemélyesítő Bánföldi Szilárd színművész is szerepet kapott, egy fergeteges, zenés-táncos, humorral gazdagon tűzdelt előadást láthattak a nézők, a szünetben pedig az elmúlt évek előadásainak képeiből készült tárlatot is megtekinthették. A darabot Supka Éva rendezte. Január 7-én, szombaton este 18 órakor ismét műsorra tűzik az előadást. A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat szervezésében, a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóságának közreműködésével júniustól egészen decemberig 15 alkalommal eredhettek Petőfi nyomába a túrázás szerelmesei. A térítésmentes túrák helyszíneinek kiválasztásánál elsődleges szempont volt olyan területeket keresni, amelynek környékén egykor Petőfi Sándor is járt, járhatott. A költő verseit is segítségül hívták, hogy a korabeli táj értékeit összevethessék a táj jelenlegi állapotával. Így egyfajta értéktár készült a séták során.

Szeptember elsején vette kezdetét a 2022–2023-as Petőfi Sándor-emlékév a költő születésének 200. évfordulója alkalmából. A kormány kilencmilliárd forinttal támogatja a bicentenáriumi programokat, a vidéki múzeumokat, valamint az irodalmi emlékházak és emlékhelyek fejlesztését. A fővárosi Petőfi Irodalmi Múzeum útjára indította a Petőfi-buszt, amely vándorkiállításként keres fel több mint kétszáz települést itthon és a határokon túl, most januártól pedig új, állandó tárlattal várja a látogatókat. 

– Petőfi sorsa és életpályája magába sűríti mindazt, amit a reformkorban az anyanyelvi kultúra megszületése, érvényesülése, a modern magyar nemzet kialakulása, kulturális intézményeink megerősödése jelentett – fogalmazott korábban Demeter Szilárd. Elmondta, hogy a bicentenáriumon megmutathatják, micsoda értéket képvisel a Kárpát-medencében található több száz magyar múzeum közgyűjteménye, emellett lehetőség lesz a reformkorhoz köthető irodalmi emlékházak és emlékhelyek megújítására is.

Meg kell említenünk a Most vagy soha! című film születését, mely az utóbbi évtizedek egyik legnagyobb filmes vállalkozása. A Lóth Balázs rendezésében, Rákay Philip írói, produceri közreműködésével készülő film forgatása áprilisban kezdődött és nyolcvan napig tartott. Néhány érdekesség: több mint hatezer korhű kosztümöt használtak a felvételek során, sőt a főszereplők ruháiból 4-5 darabot is varrattak a nagyobb igénybevétel miatt és a történet fordulataiból fakadóan. 

A számtalan korabeli hintó, lovas kocsi, cégér, vásári bódé mellett olyan különleges kellékeket is használtak a forgatáson, mint egy 1840-es évekbeli, ritkaságszámba menő nyomdagép vagy egy speciális kialakítású forgótáras pisztoly, ami rendkívül modern fegyvernek számított a forradalom idején. A rendező nyilatkozta korábban, hogy felemelő pillanat volt azokon a helyszíneken forgatni, ahol egykor a forradalmi események zajlottak. A budai Várban Táncsics börtönénél, a Nemzeti Múzeumnál, illetve újrateremteni a korszak miliőjét olyan helyszínek rekonstruálásával, mint a Kincsem Parkban létrehozott Landerer nyomda vagy a fóti díszletvárosban kialakított Pilvax kávéház. Jelenleg az utómunkálatok folynak, a filmet 2024 márciusában láthatja a közönség.

Borítókép: jelenet a Most vagy soha! című filmből (Fotó: Filmintézet/Most vagy soha Produkció)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.