Kiállításokkal ünneplik Lengyelországban a magyar kultúra napját

Magyarországon számos program várja az érdeklődőket, a Magyar Nemzet az ünnephez kapcsolódó sorozatot indított.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 01. 20. 11:40
Tadeusz Rózewicz
Forrás: Facebook
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tárlat nyílik vasárnap a lengyelországi Wroclawban Tadeusz Rózewicz lengyel költő magyar kapcsolatairól, valamint látható lesz az Építs nekem hajlékot! Magyar közösségek zsinagógái című vándorkiállítás is a magyar kultúra napja alkalmából.  A tárlatnak a wroclawi Fehér Gólya zsinagóga ad helyet január 29-ig, majd március 15-ig az Ossolineumban tekinthető meg.

– Kevesen tudják, hogy Tadeusz Rózewicz, a XX. századi lengyel irodalom egyik legnagyobb alakja több szállal kötődött Magyarországhoz, nemcsak a műfordítóin keresztül és az általa lengyelre fordított magyar versek miatt, de azért is, mert az 1950-es évek elején maga is hosszabb időt töltött Magyarországon – mondta Keresztes Gáspár polonista, műfordító, aki a tárlat koncepcióját az Ossolineum nevű híres wroclawi könyvgyűjtemény szakértőivel közösen álmodta meg. 

Kifejtette: a tematikus kiállítás Rózewicz magyarországi tartózkodását idézi fel, ismerteti az ott született írásait, műfordításait és magyaros témájú verseit. A Rózewicz-művek magyar fordítóinak portréin, a legfontosabb megjelenéseken, a verses- és prózaköteteken kívül külön figyelmet fordít a színházi bemutatókra is – részletezte, hozzátéve: a zárótabló bemutatja a költő magyar tisztelője, Pilinszky János Rózewiczhez írott egyik levelét is. 

Beszélt arról is, hogy a hat nagy tablóból álló tárlaton megtekinthetők az Ossolineumban található reprodukciók, családi fényképek, levelek, jegyzetek, kéziratok, valamint magyarországi archívumok dokumentumai is. Ezek között több olyan darab van, amit eddig sehol sem láthatott a közönség – emelte ki.

A kiállítást az Ossolineum és Malgorzata Rózewicz, a költő unokája kezdeményezésére állították össze a magyar Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet, az Országos Széchényi Könyvtár és a wroclawi magyar konzulátus  közreműködésével, a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásával.

A Rózewicz-tárlattal párhuzamosan nyíló, az Építs nekem hajlékot! Magyar közösségek zsinagógái című vándorkiállítás a zsinagógaépítészeti műfaj sajátosságait, az építtető közösségeket mutatja be. A tárlatot a Magyar Művészeti Akadémia és a Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ hívta életre a Liszt Intézet közreműködésével.

Szombaton a Wroclawi Egyetem barokk dísztermében a Három nemzet karácsonya: magyar, ukrán és lengyel karácsonyi énekek című produkciójával Angelika Korszynska-Górny, kárpátaljai ukrán–magyar családból származó, Varsóban élő énekesnő lép fel. A vasárnapi kiállításmegnyitók előtt Daniel Rosenfeld budapesti kántor zsidó vallási és népdalokat ad elő és sófáron játszik. A koncerteket a wroclawi Lengyel–Magyar Baráti Társaság és a varsói Liszt Intézet támogatásával rendezik, a szombati produkció a Lengyelországi Ukránok Szövetségének helyi szervezete közreműködésével valósul meg.

A magyar kultúra napja alkalmából a Magyar Nemzet sorozatot indított, amelyben lesz szó Sík Sándor Regös énekéről, Móricz Tündérkertjéről, Madách Tragédiájáról, Csáth Gézáról, Méhes Györgyről, illetve arról is, hogyan bukkant munkatársunk Almásy László nyomára a Szahara kellős közepén, továbbá arról, hogyan és miképpen őrzik nyelvüket és kultúrájukat a Nyugatra szakadt magyarok.

Ahogy arról korábban lapunk is beszámolt, január 22-én lesz kétszáz éve, hogy Kölcsey Ferenc letisztázta a Himnusz kéziratát Szatmárcsekén. A jubileumhoz kötődve A Himnusz 200 – Egy vers kétszáz élete című zenés irodalmi előadáson Juhász Anna irodalmár beszélget Becze Szilviával, a Bartók rádió kiemelt szerkesztő-műsorvezetőjével a versről, a kapcsolódó zeneműveket pedig a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarának művészei adják elő a Várkert Bazárban. Az eseményen Nagy Tímea olimpiai bajnok és Szervét Tibor színművész működik közre. Emellett országszerte irodalmi előadások, kiállítások, koncertek, vetítések és színházi előadások várják az érdeklődőket a magyar kultúra napján.

Borítókép: Tadeusz Rózewicz lengyel költő (Forrás: Facebook)
   
   
    

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.