Megérkeztek a Hadik-huszárok

A Hadik a megtörtént eseményekhez hűen idézi fel Berlin 1757-es elfoglalásával és a város megsarcolásával végződő merész huszárcsínyt. A nagyszabású, látványos produkció ma debütáló hivatalos plakátja le is leplezi a nevezetes rajtaütés mögött álló főbb történelmi személyek filmbeli megformálóit. Ezen a küldetésnek szabad utat adó Mária Terézia királynőt alakító Horváth Lili, a címszereplő bőrébe bújó Trill Zsolt és a főhős mellett tűzön-vízen át kitartó bajtársat, Gvadányi Józsefet életre keltő Molnár Áron látható. Valamint helyet kapott mellettük Szabó Győző, aki ezúttal a szász gyalogosok élén, Ried ezredes szerepében segíti a huszárokat. Az alkotást március 9-től vetítik a hazai mozikban.

Magyar Nemzet
2023. 01. 12. 15:30
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ahhoz, hogy valóban hiteles feldolgozás születhessen a Hadik András és regimentje világraszóló haditettéről a forgatást alapos, mindenre kiterjedő kutatómunka előzte meg. Ez nemcsak az események pontos feltérképezésére terjedt ki, hanem a korabeli miliő, mindennapi élet aprólékos megismerésére is.

Semmi olyan nem kerülhetett bele a filmbe, ami nem abból az időszakból származott, amikor a történet játszódik. Igaz volt ez az épített díszletekre, városképre, udvari belsőkre ugyanúgy, mint a szereplők megjelenésére, vagy az őket körülvevő eszközökre, használati tárgyakra, beleértve a fegyvereket is.

Ehhez a munkához sok segítséget, támpontot, szakmai hátteret biztosított a stábnak Csikány Tamás, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, illetve Lázár Balázs hadtörténész, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum bécsi kirendeltségének kutatója.

Az alkotók külön gondot fordítottak a kamera elé lépő színészek kosztümjeire, amelyeket egyenként terveztek meg és gyártottak le a felvételekhez. Katonai szakértők segítségével rekonstruálták az uniformisokat, amelyeket a porosz, az osztrák, a szász, a magyar katonák, tisztek viseltek. Mind közül a huszárruhák elkészítése okozta számukra a legnagyobb kihívást, mert az 1757-es kék mundér más volt a száz évvel később, a szabadságharc idején hordott változatnál, amely azóta is, mint az egyetlen valódi huszáröltözet él a hazai köztudatban.

Viszont nem csak a ruha tette huszárrá a színészeket.

A Hadik című film plakátja. Fotó: Vertigo Média Kft.

Trill Zsolt, Molnár Áron, Szalma Tamás és a többi katona szereplő a forgatás előtt rengeteg vívóleckét vett, lovagolni tanult és számtalan harci, akció koreográfiát sajátított el, hogy a filmben sodró lendületű, látványos, izgalmas csata- és ostromjelenetekkel, kardpárbajokkal nyűgözzék le a nézőket. 

Olyanokkal, amelyeket magyar kalandfilmben eddig még nem láthattak.

A Hadik a Nemzeti Filmintézet támogatásával a B&L Line gyártásában készült, producere Nagy Endre (56 csepp vér, A rózsa éneke). A film rendezője Szikora János neves színházi és filmrendező (Kaméliás hölgy, Ítélet és kegyelem), technikai rendezője Dyga Zsombor (Aranyélet, Köntörfalak). A film akciójelenetei megtervezésében a hollywoodi kaszkadőrszakértő, Steve Dent (Robin Hood, Az ember gyermeke, Amerika kapitány) és Gulyás Kiss Zoltán működött közre. A film operatőre Győri Márk, korosztálya kiemelkedő művésze (Víkend, Varga Katalin  balladája, Hétköznapi kudarcok).
A Hadikot március 9-től nézhetik meg a mozikban a Vertigo Média forgalmazásában.

Borítókép: Facebook/Hadik

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.