Meghalt Kertész Lajos zongoraművész

Egész életében vallotta, hogy mindent Istennek köszönhet, utolsó napján még Bachot gyakorolt.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI, HAON2023. 01. 31. 17:00
Kertész Lajos zongoraművész Forrás: Kodály Filharmónia Debrecen Közhasznú Nonprofit Kft.
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Életének 98. évében elhunyt Kertész Lajos zongoraművész, a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Zenetanárképző Intézetének tanára, református teológus, a Magyar Kodály Társaság alapító tagja – tájékoztatta az MTI-t a debreceni Kodály Filharmónia.

Kertész Lajos 1925-ben született Gyulán, református kántor-tanító családban. A Debreceni Teológiai Akadémián végezte tanulmányait 1943 és 1948 között. A zongorázást teológusévei alatt is olyan sikerrel folytatta a Debreceni Zenedében, hogy kétszer is első helyezést ért el az országos ifjúsági zongoraversenyen. Így 1949-ben már lelkipásztorként felvételt nyert a Zeneakadémiára.

Első diplomája és hitét megvallani mindig kész magatartása az érvényesülés számos kapuját bezárta előtte, de ebből a hátrányból ő erényt és ajándékot formált – mindenekelőtt zenei nevelő munkája és tanítványai javára

– olvasható a közleményben.

Pályafutása alatt többek között olyan kiváló tanítványai voltak, mint Bánfalvi Béla hegedűművész, Delley József zongoraművész, Dobozy Borbála csembalóművész, Elekes Zsuzsa orgonaművész, Eredics Gábor, a Kossuth-díjas Vujicsics Együttes vezetője, Homor Zsuzsanna zongoraművész, Járdányi Gergely nagybőgőművész, Joó Árpád karmester, Kassai István zongoraművész, Keönch Boldizsár énekművész, Németh Tamás zongoraművész, Papp Gyula rockzenész, Rédai József zongoraművész és Somogyi-Tóth Dániel orgonaművész, karmester.

Mindeközben észrevétlenül, magától értődő természetességgel vált az őt körülvevő intézmény és a tanári közösség mértékadó lelki vezetőjévé, számos kollégájának támaszává. A halálát megelőző napon még Bachot gyakorolt – írja róla a Hajdú-Bihar Vármegyei Hírportál. Emlékeztetnek: Kertész Lajos egész életében azt vallotta, hogy mindent Istennek köszönhet, és gazdag pályájának minden áldásos eredménye ennek a köszönetnek a bizonyságtételévé vált.

A január 28-án elhunyt Kertész Lajost többek között a Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszttel, Németh László-díjjal, Trefort Ágoston-díjjal, a Művészeti Életpálya Elismerése díjjal, valamint Szenczi Molnár Albert-díjjal ismerték el.

Borítókép: Kertész Lajos zongoraművész (Forrás: Kodály Filharmónia Debrecen Közhasznú Nonprofit Kft.)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.