Kolozsváron ezzel a színdarabbal ünnepelnek március 15-én

A budapesti Nemzeti Színház és a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház közös produkciója, A helység kalapácsa című vendégelőadás lesz látható március 15-én, szerdán Kolozsváron, Vidnyánszky Attila rendezésében.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 03. 13. 14:35
20221005 Budapest Az Aranyhajú hármasok című drámakötet bemutatójával egybekötött sajtótájékoztatója. Fotó: Mirkó István (MI) Magyar Nemzet képen: Vidnyánszky Attila rendező, a Nemzeti Színház főigazgatója Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az előadás a Petőfi 200 emlékév keretében, Magyarország kolozsvári főkonzulátusával partnerségben érkezik a Kolozsvári Állami Magyar Színházba, a produkciót a stúdióteremben láthatja a közönség – írta közleményében a teátrum.

Emlékeztetnek, hogy A helység kalapácsa Petőfi Sándor első könyve volt, de a költő által hőskölteménynek nevezett mű nem aratott sikert. 

A komikus eposz ugyanis nemcsak a műfaj paródiája akart lenni, hanem a korszak dagályos és cikornyás költészeti divatját és a nemzetieskedést is gúnyolta, ami az ifjú költőtől „pimasz gesztusnak” tűnhetett a kortársak szemében.

Annál sikeresebb lett később – mutatnak rá –, humorára, iróniájára, a szellemes szószaporítások groteszk képeire és a parádés hexameterek álpatetikus hangvételére egyre kíváncsibb lett a közönség.

A közlemény szerint az előadás a mű „minden bája és humora mellett” a beregszászi társulatról is szól, arról, hogy „a színház kapaszkodó, a túlélés eszköze”.

Nem hangoljuk át Petőfi művét, de abból indulunk ki, hogy ennek a társulatnak a tagjai a háború miatt most itt ülnek bőröndjeiken, és nem lehetnek otthon. A színen megjelenő Petőfi az Útilevelek kárpátaljai passzusaiból idéz, és hazagondolunk. Játékos, szabad színházat kínálunk, ezzel az előadással csatlakozva a Petőfi-emlékévhez, amelyben a költő születésének 200. évfordulóját ünnepeljük

 – vallják az előadás alkotói.

Petőfi Sándort ifj. Vidnyánszky Attila alakítja. 

Az előadás rendezője Vidnyánszky Attila, a színpadkép és látvány ifj. Vidnyánszky Attila munkája. Az előadás a BorFolk Zenekar és a Budai Folk Band zenei közreműködésével készült – áll a közleményben.

Borítókép: Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója (Fotó: Mirkó István)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.