Még lehet jelentkezni a Vonós varázs versenyre

Különleges komolyzenei versenyt hirdetett a Symphonia Alapítvány, a Vonós varázs verseny célja a tehetséggondozás mellett a gyermekek nevelése, a zene és a közösség szerepének erősítése a diákok életében. A jelentkezéseket online formában április 14-ig várják.

Magyar Nemzet
2023. 03. 17. 14:00
Vonós varázs verseny
Forrás: Facebook
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tizenegy esztendeje működő Symphonia Alapítvány által meghirdetett Vonós varázs verseny a nehéz sorsú gyermekek számára nyújt kitörési lehetőséget.

Vonós varázs verseny
A Vonós varázs verseny a nehéz sorsú gyermekeknek nyújt segítséget. Forrás: Szimfónia program – Symphonia Alapfokú Művészeti Iskola Facebook-oldala

A Szimfónia program egyik alapköve a közös muzsikálás öröme, amely a magyar környezetben alkalmazva gyakran az egyetlen kitörési pont is a mélyszegénységben élő tanulóink számára

– mondta Kupper András, az alapítvány kuratóriumának elnöke.

A Vonós varázs verseny minden alapfokú művészeti iskolában tanuló gyermek számára nyitott. Elsősorban vonósok jelentkezését várják, 6–22 éves kor között, minimum két-, maximum tizenhárom fős felállásban. A verseny első szakasza és a jelentkezés online zajlik, a Vonós varázs oldalán található jelentkezési lap segítségével, melyet április 14-ig lehet elküldeni.

A Symphonia Alapítvány épp azért szervezi meg a Vonós varázst, mert az oktatási rendszerünk is ezen alapszik. 

A fő cél, hogy a gyerekek együtt zenéljenek, tapasztalják meg, mennyi mindent ad a közös zenélés öröme, nemcsak zenészként, hanem emberként is.

Ez a verseny kiváló alkalom arra, hogy a gyerekek találkozzanak, más iskolák tanulóit megismerjék, akár megtapasztalják, meddig lehet eljutni a muzsikálással, miközben a tanáraik is láthatják, a különböző technikák merre vezetnek

– erről már Váradi Zoltán, a verseny fő szervezője, a Symphonia Alapfokú Művészeti Iskola vonós szakmai igazgató-helyettese beszélt.

A Vonós varázs legjobb együttesei az online első szakasz után a vetélkedés döntőjébe jutnak, melyet május 6-án a Miskolci Egyetem Bartók Béla Zeneművészeti Intézetében tartanak.

A Vonós varázs verseny zsűrijében neves művészek kaptak helyet

A fellépő ifjakat a magyar komolyzenei élet nemzetközileg is elismert szakembereiből álló zsűri értékeli majd: Kokas Katalin Liszt Ferenc-díjas hegedűművész, érdemes művész, a zsűri elnöke; Arnóth Balázs kamaraművész, egyetemi docens; Becze Szilvia szerkesztő-műsorvezető, újságíró, zenész; Dubóczky Gergely karmester; Madarász Iván Erkel-, Bartók–Pásztory- és Kossuth-díjas zeneszerző, akik mind nagy örömmel mondtak igent a felkérésre.

A verseny döntőjében a tapasztalatszerzés és a szakmai elismerés mellett számos díjat is kiosztanak majd, többek közt a Bartók rádióban, a Magyar Zene Házában és a Miskolci Nemzeti Színházban kapnak fellépési lehetőséget a legjobbak.

A Vonós varázs verseny a Nemzeti tehetség program részeként, a Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatásával valósul meg.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Szimfónia program – Symphonia Alapfokú Művészeti Iskola)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.