Segélykoncert a törökországi és szíriai földrengés károsultjainak támogatására

A hazai zenei élet válogatott műfajainak kiválóságai fogtak össze a Misztrál együttes kezdeményezésére, hogy pénzadományt gyűjtsenek a törökországi és szíriai földrengés károsultjainak megsegítésére. Március 22-én, szerdán 19 órakor a Hagyományok Háza színháztermében tartanak segélykoncertet, „Együtt, értük!” címmel, melyen a világzene, énekelt versek, régizene és más műfajok jól ismert előadói lépnek föl.

2023. 03. 18. 10:38
A segélykoncert a Misztrál együttes ötlete volt.
Forrás: misztral.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Valamennyiünket lesújtott az esemény híre: földrengés Törökországban, Szíriában. Láttuk a borzasztó képsorokat, halljuk az adatokat a halottakról, a fedél nélkül maradottakról. Mi, a világzene, énekelt versek, régizene képviselői Heinczinger Mika megszólítására úgy gondoltuk, tennünk kell valamit, ami segíthet. Mi mást tehetnénk, muzsikálunk, jótékonysági koncertet adunk a károsultak, sokat szenvedők javára.” – olvassuk a Kaláka együttes oldalán.

A segélykoncert egyik fellépője a Kaláka együttes. .
A segélykoncert egyik fellépője a Kaláka együttes. Fotó: kalaka.hu

A segélykoncert fellépői 

Sokan csatlakoztak, a segélykoncert közreműködőinek névsora magáért beszél. Fellépők: Berecz András, a Bokros Trió, Ferenczi György és az Első Pesti Rackák, Kaláka, Kobza Vajk, Krulik Zoltán és Bede Sári (Makám), Miqueu Montanaro, Misztrál, Musica Historica, Petrás Mária, Pál István „Szalonna”, Róka Szabolcs és Róka Bálint, Sebestyén Márta, Sebő együttes, Tázló együttes, Tolcsvay Béla, Török Tilla Folk Experience és a Vujicsics együttes. Megkerestük Heinczinger Mikát, a Misztrál együttes zenészét, hogy a koncert részleteiről kérdezzük. – Lélekrezdülésből indult az egész – kezdte a zenész, – látván azt a nagy pusztítást, ami végbement a térségben és látva azt az összefogást, ahogy a világ minden tájáról érkeztek a katasztrófaelhárítók, a kutyás mentőalakulatok, hogy mentsék a menthetőt. Az első hetekben minden figyelem rájuk irányult, aztán annyi minden történik mindenkivel, hogy feledésbe merülnek ezek a tragédiák. Ezért gondoltuk mi, muzsikusok, a népzenészek, a régizenészek és a verséneklők nagy családja, hogy egy segélykoncertet hívunk össze. 

Közös együtt rezgés

Meg akarjuk szólítani az embereket egy közös együtt zengésre, együtt rezgésre. Mi úgy tudunk segíteni, hogy a fellépők közül senki sem kér tiszteletdíjat, mindenki szívből-lélekből jön el muzsikálni. Így tudjuk megszólítani az embereket, akik szeretnének segíteni és megtehetik, hogy megveszik a támogató jegyet, eljönnek a koncertre és megmutatjuk így is azt az egységet, ami a segítségnyújtásban a magyarokat mindig is jellemzte. A koncertet blokkokra tagoljuk, négy-öt együttes fog egy-egy blokkban szerepelni. A zenei paletta nagyon változatos, de minden egyes blokkban megszólal majd egy török vagy egy szír dallam, amit onnan gyűjtöttek. Vannak a régizenészeink, akik korabeli dallamokkal dolgoznak, népzenészek, akik a török és szír népzenével is foglalkoznak. Minden blokkban szerepel tehát egy-egy autentikus dallam és minden együttes hozza azt a műfajt, amivel foglalkozik. A verséneklők előadásában pedig Kányádi Sándortól kezdve Janus Pannoniuson át Petőfi Sándor verseit is hallhatjuk majd – foglalta össze Heinczinger Mika.

A koncert társszervezője az Ökumenikus Segélyszervezet. Közleményükben leírták, hogy munkatársaik több mint egy hónappal a természeti katasztrófa után is a törökországi földrengés által legsúlyosabban érintett Hatay tartományban dolgoznak. A magyar segélyszervezet és nemzetközi partnerszervezeteinek a felmérései egyaránt azt mutatják, hogy a szükségletek továbbra is óriásiak, több mint egymillióan élnek átmeneti szállásokon, az ő ellátásuk továbbra is napi szintű kihívás. Rengeteg a felügyelet nélküli gyermek, nincs iskola és nincs oktatás sem. A helyzet a régió fővárosában, Antakyában a legsúlyosabb, hiszen itt az épületek 90 százaléka lakhatatlanná vált, a még álló épületek pedig tovább sérülnek az azóta is folyamatos utórengések következtében. Támogatói jegyek tízezer, húszezer és ötvenezer forint értékben válthatók online a www.kalakazenebolt.hu weboldalon. A jegyeladásból befolyt összeget az Ökumenikus Segélyszervezet földrengés károsultjait támogató segélyprogramjára fordítják. A rendezvényen lehetőség lesz beszélgetni a karitatív szervezet munkatársaival és önkénteseivel, akik képekkel, videókkal mutatják be a humanitárius segélyprogram részleteit. 

Borítókép: A Misztrál együttes kezdeményezte a segélykoncert létrejöttét (Forrás: misztral.hu)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.