időjárás 18°C Róbert 2023. június 7.
logo
A világ egyik legnagyobb kulturális eseménye 2023-ban a 10. színházi olimpia lesz

Színházi Olimpia: A Duna fölött is átkel majd a maszk

Molnár Nikolett
2023.03.27. 21:11 2023.05.09. 19:48
Színházi Olimpia: A Duna fölött is átkel majd a maszk

Nemsokára útjára indul az év legnagyobb színházi eseménye, a 10. Nemzetközi Színházi Olimpia. A fesztivál több tucat helyszínen színesíti majd a hazai színházi életet, így téve a programsorozatot az egész ország kulturális ünnepévé. A Nemzeti Színházban már­cius 27-én megtartott sajtótájékoztatón a szervezők beszámoltak az eseménysorozat április 15-i ünnepélyes megnyitójáról és a különleges projektekről, amelyek kísérik majd.

Az olimpiai programsorozat kulturális találkozások sora: 58 országból 400 társulat 7500 fellépővel érkezik. Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatója, a fesztivál művészeti vezetője a Színházi Olimpia esszenciáját és feladatát így foglalja össze: „Azokat a hidakat, amelyeket a politika lerombol, közös szenvedélyünk, a színház révén kötelességünk a lelkekben újraépíteni.” A magyarországi Színházi Olimpia több szempontból is egyedülálló: nemcsak időtartamát és a programok, helyszínek számát tekintve, de sokszínűségében is különleges. Az olimpiák történetében először csatlakozik a cirkuszművészet, a táncművészet, a bábszínházi műfaj, az ifjúsági és gyermekszínházi előadások sora.

színházi olimpia
10. Színházi Olimpia Fotó: Nemzeti Színház

 

A tradicionális színházi maszk az április 15-i színházi olimpia nyitóeseményére érkezik Magyarországra

 

A sajtótájékoztató egyik apropóját a március 27-i színházi világnap adta, amelyben az olimpiaalapító görög rendezőóriás, Theodórosz Terzopulosz tradicionális színházi tragédiamaszkkal ajándékozta meg a Nemzeti Színházat. Az ünnepélyes átadás a görög Epidaurosz­ban, az ókori amfiteátrumban történt. A maszkot a fia­tal színészgeneráció két képviselője, Sipos Ilka és Juhász Péter vette át.

 A két fiatal a Szent István Egyetem Rippl-Rónai Művészeti Karának harmadéves hallgatói Vidnyánszky Attila, Zalán János és Varga Zsuzsa osztályában. A görög művész a beszédét így zárta: 

Szívből gratulálok a magyar Nemzeti Színháznak és a szervezőknek ahhoz a lendületes, sokrétű és egyetemes programhoz, amely felébreszti azokat az igazságokat, amelyeket csak a nagy színházi művészet tud nyújtani.

Az átadást követően a maszk „útnak indul”, és egy európai utazás keretében meglátogat a színházi olimpia résztvevői közül néhány művészt, kalandjait a színházi olimpia weboldalán és közösségi csatornáin is követhetjük majd. A tradicionális színházi maszk az április 15-i nyitóeseményre érkezik Magyarországra, ahol a Duna fölött is átkel majd egy lélegzetelállító produkcióban.

Nem túlzás ekként hivatkozni a Fővárosi Nagycirkusz produkciójára, amellyel a 10. Nemzetközi Színházi Olimpiá­hoz és Budapest egyesítésének 150. évfordulójához csatlakozik a cirkusz világnapja alkalmából, amely 2023-ban szintén április 15-ére esik. Az olimpia megnyitóján a Duna felett kifeszített drótkötélen egyensúlyozva sétál át a folyó egyik partjáról a másikra ifj. Simet László artistaművész. Az egyedülálló Átmentem című produkciót az Erzsébet és a Szabadság hídról és a rakpartról lehet majd megtekinteni. A Fekete Péter által rendezett projekt arra hívja fel a figyelmet, hogy melyek azok az alapértékek, amelyeket át kell menteni és átadni a következő generációknak.

A cirkuszművészeti világszám mellett színházművészeti fiesztává változnak Budapest utcái és a Nemzeti Színház. Az április 15-i ünnepélyes megnyitó 14 órakor zászlófelvonással kezdődik a Bajor Gizi parkban, amelyet különböző programok követnek: koncertekkel, tematikus játékokkal, amatőr színházi produkciókkal és további utcaszínházi performanszokkal várják az érdeklődőket, egészen 22 óráig. A fellépők között lesz a Magyar Nemzeti Táncegyüttes, Földes László Hobo, a Kossuth-díjas Szarka Tamás és zenekara, valamint az SZFE zenekara. Az utcaszínházi műfajt több mint 20 társulat képviseli majd szerte Európából, ebből nyolc magyar. Programjukban óriásbábok sokszínű arzenálja, vásári játékok és gólyalábasok szerepelnek, de begördül majd a Karzat Színház gőzöse is.

Az önálló fesztiválnak is beillő április 15-i esemény egyik fő attrakciója a Karzat Színház társulatának munkája: Pál Kálmán igazgató és munkatársai egy 25 méter hosszú bárka építésén dolgoznak. Mindez azonban nemcsak egy képzőművészeti installáció, hanem egy nem mindennapi utcaszínházi produkció központi eleme is. A bárka közösségi performansszá válik, ugyanis mielőtt elindulna célállomása, a Nemzeti Színház felé, fedélzetére várja a Színházi Olimpia összes hazai befogadó színházának képviselőjét, hogy közösen bocsássák útjára a 10. Színházi Olimpia szimbólumát.

Borítókép: A görög rendezőóriás, Theodórosz Terzopulosz ajándéka a Nemzeti Színháznak Epidauroszban (Forrás: Nemzeti Színház)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.