A főváros hibázott a független színházak támogatásának ügyében

A baloldali média a független színházak kivéreztetésével vádolja a kormányt: szerintük érthetetlenül kevés pénzt szánnak a terület 70-80 pályázójának. Pedig a probléma gyökere, hogy a főváros törvénytelen helyzetet idézett elő, ezzel problémák lavináját indította el, amelyet – a panaszáradat hatására – a Kulturális és Innovációs Minisztérium nyakába varrna a baloldali média.

Magyar Nemzet
2023. 05. 25. 20:50
Forrás: Wikipédia
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormányzat célja továbbra is az értékteremtő előadó-művészeti szervezetek támogatása. A nemzetstratégiai szempontokat előtérbe helyező társadalmi értékrend a tágabb értelemben vett kultúra nemzetmegtartó erejében gyökerezik. Kulturális, művészeti értékeink gondozása nemzetünk jövőjének fundamentuma. Magyarország rendkívül gazdag tehetségekben, értéket teremtő alkotóközösségekben. Az államnak alaptörvényben foglalt feladata és kötelessége a nemzeti örökségünket továbbadó kultúra támogatása, gazdagítása és megőrzése.

Az elmúlt négy évben a pandémia nehézségei miatt a kultúra területén megsokszorozódott a támogatások fontossága. A jelenlegi helyzetben, az elhúzódó ukrán háború és a migráció okozta civilizációs válságban a magyarság kulturális identitásának a megerősítése, a magyar kultúra védelme került a kulturális kormányzat fókuszába. A kulturális ágazat a már meglévő, világszínvonalú magyar kulturális infrastruktúra válságálló üzemeltetésére koncentrál. A minisztérium minden olyan pályázatot kiírt az idei évben is, amit az évnek ebben a szakaszában ki szoktak írni. Ugyanakkor az a céljuk, hogy válságállóbbá tegyék és optimalizálják intézményeik működését, finanszírozási rendszerét. Hogy megszülethessen egy ágazatspecifikus támogatási rendszer, amelyben az előadó-művészet részére fenntartott támogatásokból csak és kizárólag az előadó-művészeti terület részesülhessen. Ennek érdekében további egyeztetések várhatóak az érintett szervezetek és a minisztérium képviselői között.

A jelenlegi problémák gyökere, hogy a minősítéssel nem rendelkező, Budapest fővárosi színházi- és táncművészeti előadó-művészeti szervezetek szakmai programjának megvalósítási és működési támogatását értékelő fővárosi kuratórium megszegte a közös működtetési megállapodásban foglaltakat és saját ügyrendjét is. Túllépte a hatáskörét, ennek eredményeként érvénytelen döntési javaslatot terjesztett elő.

 Annak ellenére tették ezt, hogy a kuratóriumi ülésen a minisztérium munkatársa felhívta a figyelmüket arra, hogy ezzel akadályozzák a pályázat lefolytatását és ellehetetlenítik azt, hogy a kultúráért és innovációért felelős miniszter április 30-ig kihirdethesse a döntést. Tehát tiltakozásuk miatt a döntések meghozatala, a kihirdetés és a kifizetések megakadtak. A tárcavezetőnek a keze pedig meg van kötve, hiszen a főváros, a kormány és a minisztérium által 2020 áprilisában megkötött megállapodás (a fővárosi önkormányzat fenntartásában lévő színházak közös működtetéséről) értelmében a miniszter vállalja, hogy a szakmai kuratórium javaslatától a támogatói döntések meghozatalakor nem tér el. A kultúráért felelős államtitkár levélben jelezte a történteket Karácsony Gergely főpolgármesternek. Egyeztetésük eredményeként – bár a kuratórium hibájából határidőn túl – az előadó-művészeti szervezetek érdekében sikerült közös álláspontot kialakítaniuk: a kuratórium döntésében szereplő összegeket arányosítják az idei évben rendelkezésre álló keretösszeghez és így hamarosan kihirdethetőek lesznek a pályázat eredményei.

Borítókép: színházi maszk (Fotó: Wikipédia)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.