A kényelem keleti, a társaság nyugati volt Szegeden

Három napon át tartott a gyereknapi móka Szegeden a Kövér Béla Bábszínház szervezésében. A 10. színházi olimpia vendégeként Olaszországból és Portugáliából vásári bábjátékosok, Spanyolországból élő óramű, Csehországból óriáshalak érkeztek a Tengerhab Gyereknapra.

Koós Kata
2023. 05. 29. 12:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Langaléta Garabonciásokkal startolt el pénteken délelőtt a Kövér Béla Bábszínház háromnapos gyermekünnepe. A Tengerhab gyereknap idén a színházi olimpiai programsorozat, s azon belül is a Bábművészeti Világtalálkozó részeként valósult meg, és a szegedi társulat a nemzetközi bábosok színe-javát vendégül hívta a napfény városába.

szegedi bábszínház
A Bábművészeti Világtalálkozóra számos külföldi művész érkezett Szegedre (Fotó: Karnok Csaba)

 

Gólyalábas produkció, bábsimogató és pantomimelőadás

 

A gólyalábas nyitóprodukció megalapozta a vidám hangulatot, amely az egész fesztivál során töretlenül kitartott. A Langaléta Garabonciások a pünkösd apropóján rögvest pünkösdi királyt és királynét is választottak, a szerencsés kislányt és kisfiút meg is lovagoltatták hórihorgas paripáikon. 
A keleti kényelemről és a nyugati társaságról egyaránt gondoskodtak a szervezők, a Móra Ferenc parkot pihe-puha párnákkal tarkított kölyökparadicsommá változtatták. A pénteki második fellépő Portugáliából érkezett Szegedre, José Manuel Valbom Gil a hazánkban közismert és -kedvelt Vitéz László figurájához hasonló Dom Roberto kalandjaival örvendeztette meg a gyerekeket vásári bábjátékában.

szegedi bábszínház
A bábé volt a főszerep a Tengerhab gyereknapon (Fotó: Karnok Csaba)


A házigazda társulat bábsimogatóval, bábkészítési lehetőséggel, zeneszőnyeggel, bábelőadással, a közönségkedvenc produkciók slágereit felvonultató bábkoncertekkel, a legkisebbeket a Csöppségek színházával várta a hétvégén. Kitelepült többek között Kádár Ferkó fotószínháza és rengeteg játékkal a Tekergő tér, valamint a katalán Guixot de 8 kerékpáralkatrészekből épített, mechanikus játszótere is.

A nyitónap leglátványosabb attrakciója Spanyolországból érkezett Szegedre. A Company la Tal társulat Carillo című pantomimelőadását tekinthette meg a népes közönség. Talán mindenkinek ismerős az „Így ketyeg az óra, tik-tak jár, benne egy manócska kalapál” kezdetű gyerekdal. A katalán trió gigantikus óraművében azonban nem egy, hanem három manó lakott, és korántsem egyszerűen kalapáltak. Olajoztak, incselkedtek, szerelembe estek, sőt párviadalokat is vívtak puskával, óriáskalapáccsal, bokszkesztyűvel.

 

Tűzmadarak a napfény városában 


A második nap legnagyobb attrakciója a Ausztráliában felnőtt Tom Greder által megálmodott Panorama Kino és a Tűzmadarak Freak Fusion Cabaret-ja volt. 

A különleges, 360 fokban forgó moziban a valóságot öltöztette új köntösbe a nemzetközi csapat, Tom Greder mellett két magyar, egy francia és egy katalán előadóművész. A különböző tematikájú filmek a Móra parkban forogtak, a színészek maguk a fesztiválozók voltak. Fergeteges táncos partit csaptak, majd turistaként barangoltak a parkban, később szabadtéri játékokkal szórakoztatták a mozi közönségét.

A Tűzmadarak társulata vidám és meghökkentő mutatványokkal kápráztatta el a fesztiválozókat. A Tim Burton világát idéző újcirkuszi show-ban légtornász angyalt, zsonglőr- és artistamutatványokat, égő karikásostor-csattogtatást, és lélegzetelállító bohócszámot is megtekinthetett a nagyérdemű. Utóbbi során az előadóművész önkéntes segítője Nagy Péter súlyemelő olimpikon volt, az ő segítségével mászott fel több mint két méter nyeregmagasságú egykerekűjére az artista.

 

Vasárnapi kavalkád: időgép és óriás halbábok
 

Vasárnap délelőtt Nápolyból érkezett a fesztiválra a vásári bábjáték. Irene Vecchia időgépével 500 esztendővel repítette vissza közönségét az időben, ahol a komisz Pulcinella keveredett kacagtató, ritmusos és harcos kalandokba. 

A délkeleti bábszínházi triola harmadik tematikus blokkja Kemény Henrik emlékére a Szervusztok, pajtikák! címet kapta, így természetesen Vitéz László sem hiányozhatott a műsorfolyamból.

 A legendás bábfigurát Takács Dani bábművész keltette éltre. A fesztivál az Art Prom V. O. S. A. óriás halbábjaival zárult vasárnap este.

 

Programok, rekordok, riportok a Kultúrnemzet színházi olimpiai gyűjtőoldalán! Kattintson IDE

Borítókép: Az Art Prom V. O. S. A. óriáshalai és a Kövér Béla Bábszínház óriáspontya a Tengerhab gyereknapon (Fotó: A szerző felvétele)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.