Performing Poland: lengyel előadások a MITEM programjában

Az Artus Kortárs Művészeti Stúdióban mutatkoznak be a MITEM fesztivál meghívására a lengyel Grotowski Institute művészei. Előadásaikat a színházi olimpia programjaként Performing Poland címmel június 9. és 11. között hozzák el Magyarországra. A Performing Poland a Kereszteződések; Nők a performatív művészetekben elnevezésű program keretében jött létre, melynek szervezője Monika Wachowicz; a projektet a wrocławi Jerzy Grotowski Intézet indította el 2021/22-ben.

Magyar Nemzet
Forrás: Szinhaz.org2023. 05. 18. 18:10
Színházi Olimpia
Fotó: Tobiasz Papuczys
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Performing Poland projektje hét eredeti performanszt foglal magába, melyeket a Lengyelországban élő és alkotó művésznők új generációja – performerek, táncosok, színésznők, előadóművészek – talált ki és valósított meg. A színházi olimpiára az Artus Kortárs Művészeti Stúdió színpadára érkező minden előadás olyan problémákkal foglalkozik, amelyekkel leírhatjuk a bennünket körülvevő szociális tér változásainak jelen állapotát, s amely még mindig nem kapta meg végleges formáját, ellenben úgy tűnik, mintha valami meghatározhatatlan, veszélyes irányba sodródna.

Színházi Olimpia
Több előadással érkezik a lengyel performansz társulat a színházi olimpiára. Forrás: Szinhaz.org

 

A valóság és a látszat határán

 

Június 9-én 18 órakor lép színpadra Anna Steller táncos, performer és koreográfus, aki így ír Transportation című előadásáról:

A performansz során a múlt eseményeivel és a jelen helyzetekkel kerülök viszonyba, megpróbálok más szemszögből közelíteni hozzájuk, hogy megtapasztalhassak egy különlegesen egzaltált érzést, egyensúlyozva a valóság és a látszat határán, a transz állapotában, miközben egyszerre vagyok önmagam és lépek párbeszédre a közönséggel. 

 

Négy meztelen performer a színpadon

 

Június 9-én 20 órakor láthatjuk Marcin Herich Négy című előadást, amely színpadi kompozíciók sorozata: négy meztelen női performer, valamint a mozgás, tér, hang és fény együttes hatása határozza meg. A performance két független lengyel színházi társulat, a katowicei Teatr A Part és a gdanski Amareya koprodukciójában született meg a Teatr A Part vezetőjének, Marcin Herichnek a rendezésében.

 

Terítéken a bántalmazás

 

Aurora Lubos június 10-én 18 órakor lép színpadra: a Tettek című előadás a családon belüli erőszak történeteit dolgozza fel; a témában olvasott levelek, valamint a zaklatásokat átélt emberekkel való beszélgetések hatására született meg. Főként a bántalmazás áldozatainak segítő központjaiban tartott művészeti jellegű órákra támaszkodik, amelyeken többnyire nők és gyerekek vettek részt.

 

Milyen egy anatómiaóra?

 

Natalia Chylinska és Katarzyna Pastuszak Anatómia című közös performanszát június 10-én 19.30-kor láthatjuk. Az alkotók egy anatómiaóra közismert kliséit játsszák el. Megkérdőjelezik, mit képes látni a szem, milyen teret lát be a tekintet. Az érzékelést kiterjesztik az érzékeny fülre, egyúttal rögzítik a belső hangképek folyamatait is. Többszólamú anatómia után kutatnak. Az alkotók arra keresik a válasz, hogyan vetíthetjük ki pozícióinkat, és hogyan élhetjük meg önmagunkat – mint embert – nyitott folyamatként.

 

Színházi szeánsz

 

Monika Wachowicz és Jaroslaw Fret Sheol című színházi szeánsza is izgalmas előadásnak ígérkezik június 10-én 21 órakor és június 11-én 20.30-kor. Sheol egyszerre színházi szeánsz és kortárs siratóének a halottakért és az élőhalottakért, a megszületettekért és a meg nem születettekért. Leereszkedés a csend mélységeibe a lélegzet, a hang és a hangzás vékony fonalán át; a csend, amely a mitikus Seolhoz hasonlóan eltakar és bezár, egyfajta fátyollá válik, melyen keresztül semmiféle érzés vagy kép nem tud áthatolni. A Sheol az élet utáni vágyról és az élni akarásról szól. Egy olyan életről, amely teljes akar lenni, és amely mindenre érzékeny, még a tüzet is képes lenne belélegezni. 

 

Üdvözlégy

 

Szintén Aurora Lubos rendezésében június 11-én 19 órakor érkezik az Artusba az Üdvözlégy című előadás. – Érdekel az ember, aki teljes biztonságban tudhatja magát, de nem hajlandó elfogadni másokat, akik háború, konfliktus, elnyomás, halál vagy éhség elől menekülnek. Érdekel, hogy érzi magát valaki a konfliktusok, veszélyek és szenvedések helyzeteiben. És mit érezne a jóllakott, boldog nyugat-európai ember ilyen helyzetekben, vagy mit érezne olyan emberek iránt, akiknek hétköznapi valóság az életért való küzdelem – mondta a rendező.

 

Női sztrájk utóhangjai

 

Mozgásra és szövegtöredékekre épülő performansz mindenki számára befogadható módon. A Morzsák című előadás azt követően született meg, hogy Monika Wachowicz találkozott egy katowicei fogolytábor női fogvatartottjaival, amikor a művésznő első önálló performanszát, a V-t adta elő náluk. Ez az élmény annyira élénken megmaradt Wachowiczban, hogy úgy döntött, újraéli az egészet: ezúttal csendben, ugyanakkor azokat az érzéseket is bekapcsolva a performanszába, amelyeket egy októberi lengyelországi női sztrájk utcai tiltakozásai során tapasztalt. Wachowicz előadását június 11-én 22 órakor láthatjuk.

 

Programok, rekordok, riportok a Kultúrnemzet színházi olimpiai gyűjtőoldalán! Kattintson IDE
 

Borítókép: Jelenetfotó Aurora Lubos Tettek című performanszából (Forrás: Szinhaz.org)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.