Az Újvidéki Színház fesztiváldíjas előadása érkezik Kecskemétre

Tolsztoj örök életű mesterművét, a nagyrealizmus talán leghíresebb alkotását, az Anna Kareninát eleveníti meg az Újvidéki Színház a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház nagyszínpadán május 23-án 19 órakor, a 10. színházi olimpia programelemeként. A színmű az ország egyik leglátogatottabb és legtöbbször díjazott produkciója.

Horváth Péter
Forrás: Szinhaz.org2023. 05. 16. 21:20
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Anna Karenina története rövid, ám érzelmileg a forrásig fűtött jelenetekből áll majd össze a közönség előtt, azonban az eredeti regény társadalmi konvenciókat és az orosz polgárságot kritizáló szálai helyett a fatalizmus, a romantikus szál kerül előtérbe. Anna egyfajta női Hamlet-dilemmája nem kisebb, mint a dán királyfié. 

− Két embert szeretek a legjobban a világon: Vronszkijt és a fiamat, Szerjózsát − mondja Anna Karenina. Ám e kettő mindegyike kizárja a másikat. 

Válás és képmutatón elítélő társadalom, végzetes szerelem és sötét tónusú érzelmek festik fel ezt a tablót, amely Béres Márta és Fülöp Tímea váltott szereposztásában több mint húsz fesztiváldíjat hozott az Újvidéki Színháznak az utóbbi két évben. Ezzel az előadással látogat el május 23-án a társulat a színházi olimpiára, ezúttal a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színházba.

színházi olimpia
A díjnyertes produkciót május 23-án láthatja Kecskeméten a közönség (Fotó: Szinhaz.org)

 

Az előadás direktora Dejan Projkovski macedón rendező. Dejan Projkovski 1979-ben született Bitolán. A Nemzeti Színház- és Filmművészeti Akadémián szerzett színházi rendezői diplomát és mesterképzést, „Kr. Safarov” Szófiában. Színházi rendezőként és színészi docensként dolgozik az ESRA Párizsi, Szkopjei, New York-i Audiovizuális Művészeti Egyetemen. Egészen fiatalon kinevezték a Macedón Nemzeti Színház művészeti vezetőjévé, igazgatójává. Addigra már jócskán rendezett olyan, széles körben elismert előadásokat, amelyekkel felkeltette a nemzetközi színházi élet figyelmét is. Hitvallása szerint csakis olyan produkciókat állít színpadra, amelyeket szabad döntéséből fakadóan vállal. Előadásaiban mindig a színház alapjáról, az emberről fogalmazza meg gondolatait.

 

Programok, rekordok, riportok a Kultúrnemzet színházi olimpiai gyűjtőoldalán! Kattintson IDE


Borítókép: Anna Karenina (Fotó: Szinhaz.org)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.