Berettyán Nándor: „A Csíksomlyói passió egy híd, amellyel egymáshoz kapcsolódhatunk”

– A zajban megtalálni Krisztust. Ilyen érzete volt a május 26-i előadásnak – mondta a Szent István Bazilika előtt megtartott Csíksomlyói passió című színdarab után a Jézust alakító Berettyán Nándor a Magyar Nemzetnek. A Nemzeti Színház és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes felemelő hangulatú, nagyszabású előadására több ezer néző volt kíváncsi.

Szilléry Éva
2023. 05. 27. 11:30
null
Fotó: Schumy Csaba [email protected] +3630964; Schumy Csaba [email protected] +36309645813
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megtalálni Krisztust a körülöttünk lévő zsongásban 

 

– Itt vagyunk a bazilikánál, mindenhol turisták, zsongás és buli körülöttünk, de ezek között valahogy meg kellene találnunk Krisztust – mondta a Jézust megformáló Berettyán Nándor az előadás után a Magyar Nemzetnek, idézve a szövegkönyv

a zajban megtalálni Krisztust

kezdetű sorait. 

A Csíksmlyói passió a bazilikánál
A Csíksomlyói passió a krisztusi szeretettel hidat teremthet (Fotó: Schumy Csaba )

A művész elmondta, hogy számára milyen megható volt, amikor a nyilvános főpróbán egy ázsiai család ült le a téren és figyelte a készülő előadást – Az, hogy egy muszlim család végignézte a főpróbát, számomra különleges élményt jelentett.

Ekkor jön rá az ember, hogy nem a különbözőségek ellenében, hanem azokkal együtt tudunk kapcsolódni egymáshoz.

Ezekkel a hidakkal, mint ami most az előadásban is megtestesült, közeledhetünk egymáshoz – fogalmazott.

Mintegy kétezer ember volt kíváncsi a Vidnyánszky Attila által rendezett előadásra, a Szent István Bazilika előtt és a nézőtér körül is sok százan álltak tegnap, amikor több állomása után Budapesten is szabadtéren játszottuk a Csíksomlyói passiót. A Krisztus utolsó napjait felidéző előadás apropója a pünkösd, a Szentlélek kiáradásának ünnepe volt.

 

Magyarország csaknem két hónapja a nemzetközi színházi élet központja, a 10. Nemzetközi Színházi Olimpia programsorozata adott lehetőséget a nagyszabású produkciónak. 

Külön ereje volt az előadásnak, hogy néhány héttel ezelőtt Ferenc pápával itt, a Szent István Bazilika előtti téren találkozott több ezer ember, és kivetítőn nézhették az egyházfő és a megszentelt életű személyek találkozóját. A budapesti előadásra sokan jöttek Székelyföldről olyan nézők is, akikre Csíksomlyón megrendítő erővel hatott az előadás.
 

 

Az anyai szeretet és Péter imája


– Nagyon megragadott rejtett részleteiben is az előadás: 

ezt a sokrétűséget az időben történő ugrálásokat, párhuzamos egymásra épülő és visszaható eseményeket nem érteni kell, hanem érezni

– szólalt meg a nézők soraiból Szűcs László. – Nekem nem a végén, hanem közben volt az a katartikus élményem, amit egy előadástól általában várunk. Az ima és a felajánlás ragadott meg, amit Péter mondott valahol a darab kétharmadánál – mondta lapunknak a néző, aki ajándéknak élte meg, hogy megnézhette az előadást, már csak azért is, mert előzetesen nem regisztrált, mégis be tudott jutni rá.

A fiát elveszítő anya mélységes fájdalmának bemutatása, vergődése érintette meg Hajnal Bernadett háromgyermekes édesanyát. – Nagyon mély volt az a párbeszéd, amit Mária (Tóth Aguszta) és Jézus ismételnek arról, hogy mi fog történni az üldöztetés napjaiban a Megváltóval.
 

A Csíksomlyói passióban Mária tusája
Mária szerepében Tóth Aguszta  (Fotó: Schumy Csaba)

Az anyai szeretet mindent felülmúló energiája fakadt ki az asszonyból

és a tehetetlensége, hogy a fiát akkor is sajátjának tekinti, ha egyébként tudja, hogy az Isten fia. Fizikai valójában éli meg ezt a veszteséget – fogalmazott.

A passió 2018-ban talált haza Csíksomlyóra, akkor, bemutatása után egy évvel huszonötezer ember gyűlt össze, hogy megnézze a darabot. Az erdélyi megérkezésről Lukácsy György társszerzőként könyvet írt. – A Gondviselő jelenléte és az összefogás életre szóló élményt jelentett. Napokon keresztül esőfelhő ült felettünk, ami az előadás közben szép lassan megkerülte a Csíksomlyói nyerget. A Szent István Bazilika előtt külön ereje van ennek az előadásnak, úgy gondolom, hogy többször kellene szakrális tartalmú, nagy előadásokat vinni a legnagyobb templomunk elé – tette hozzá.

A Csíksomlyói passió a bazilikánál
Több rétegben szólal meg a bibliai történet  (Fotó: Schumy Csaba)


Csíksomlyón többen segíteni akartak a kereszthordozásban Berettyán Nándornak, erről az élményről már a színészt kérdeztük.

– A nézők között hoztam le hosszan a keresztet a nyeregben, egy méterre tőlük, akik jöttek hozzám, megérintettek, és megkérdezték, hogy segíthetnek-e a kereszthordozásban. Nagyon furcsa helyzet volt, mert egyszerre volt megható és zavarba ejtő a jelenlétük, hiszen nem utasíthattam vissza őket, de közben nem léphettem ki a szerepemből sem. Minden helyszín elsősorban a nézői erejével teremt maradandót. Budapesten, a főváros legnagyobb temploma előtt a krisztusi szeretetről beszélni nagyon különleges találkozás – mondta a színész. Hangos ovációt váltott ki pár nézőből a jelennek kiáltó krisztusi hang: a

Keresztények, segítsetek rajtam

a darab vége felé.

De nem ez volt az egyetlen mozzanata az előadásnak, ami a jelenben éberségre szólította a nézőt. 

Vidnyánszky Attila rendezésén keresztül újra megélhetjük, milyen nagy szükség van ma az isteni szeretet erejében való összetartozásra.

A május 26-i, budapesti előadás egy új megérkezés erejével hatott.

 

Programok, rekordok, riportok a Kultúrnemzet színházi olimpiai gyűjtőoldalán! Kattintson IDE

 

Borítókép: Jelenet az előadásból (Fotó: Schumy Csaba)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.