Darvasi László az Artisjus Irodalmi Nagydíjasa

Darvasi László kapja idén az Artisjus Irodalmi Nagydíjat Az év légiutas-kísérője című novelláskötetéért, valamint teljes írói életművéért – közölte a szerzői jogvédő iroda egyesület szerdán.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 05. 31. 14:30
Karnok Csaba
20221027 Szeged Darvasi László (képen) novelláskötetének bemutatója Bíró-Balogh Tamás irodalomtörténésszel a Somogyi-könyvtárban. Fotó: Karnok Csaba (KC) – Délmagyarország (DM) Fotó: Karnok Csaba
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Artisjus Egyesület 2006-ban hozta létre az Artisjus Irodalmi Díjakat. Az elismerés célja az előző év egy kiemelkedő, különösen értékes alkotásának jutalmazása, a további díjak pedig ösztönzésül szolgálnak a tehetségüket már bizonyított művészek munkájához. A díjazottakról irodalomtörténészekből és írókból álló bizottság dönt, a testületben idén Báthori Csaba, Bazsányi Sándor, Grecsó Krisztián, Margócsy István, Reményi József Tamás, Szilágyi Zsófia és Szörényi László vett részt.

Az Artisjus Irodalmi Nagydíjat Az év légiutas-kísérője című novelláskötetéért, valamint teljes írói életművéért kiérdemlő Darvasi László babérkoszorús és József Attila-díjas író 1962-ben született, a szegedi Juhász Gyula Tanárképző Főiskola magyar–történelem szakának elvégzése után tanárként dolgozott. 

A rendszerváltás idején a Délmagyarország című szegedi napilap munkatársa volt, részt vett a Pompeji című irodalmi folyóirat megalapításában. Az Élet és Irodalomnak 1993 óta főmunkatársa, írói álneve Szív Ernő. Műveit több nyelvre lefordították, többek között Brücke-, Rotary- és Tisma-díjjal is kitüntették. 

Az Artisjus-nagydíjas kötet nemcsak mutatja a ma magyar valóságát, de szagolja, érzi, öleli és érti is. A novellákat mesterdaraboknak nevezi a könyv kiadója, és a kiadás évében hatvanéves szerző valóban semmit sem bízott a véletlenre. Nincs olyan elem, mondat, szó, névelő, aminek ne lenne jelentése vagy jelentősége később. Az év légiutas-kísérője dermesztően nagy próza, a mindenkori magyar novellatermésben is alapvetés, és kijelöli szerzője helyét a kortárs magyar irodalom élvonalában

– írta laudációjában Grecsó Krisztián.

 A fődíjas mellett Visky András, Babics Imre, Herczog Noémi és Bene Sándor vehet át elismerést egy-egy kötetéért, négy kategóriában. Alapítása óta összesen 84 költő és író kapott Artisjus-díjat.

Borítókép: Darvasi László (Fotó: Karnok Csaba)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.