Gulyás Gábor: Kivételesen jó színházat láthattunk

Olyan színpadi látványelemeket használ Alessandro Serra, ami magyar előadásban ritkán látható. Komplett előadást tervez: díszletet, zenei betéteket, jelmezt, fényt és dramaturgiát. Számomra minden hiteles volt az előadásában – mondta a Magyar Nemzet érdeklődésére Gulyás Gábor esztéta, filozófus. Azzal a kérdéssel szólítottuk meg Gulyás Gábort, mondja el, melyik előadás az eddigi legmaradandóbb élménye a 10. színházi olimpia programjából.

Szilléry Éva
2023. 05. 16. 20:45
Gulyás Gábor, Színházi Olimpia
Gulyás Gábor, Színházi Olimpia Forrás: Gulyás Gábor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Nem ritka, hogy egy rendező megtervezi a díszletét a darabnak, de hogy a zenei betéteket, a jelmezeket, sőt még a dramaturgiát is maga jegyzi, az szokatlan dolog – fogalmazott lapunk megkeresésére Gulyás Gábor esztéta, filozófus, aki már több mint tíz előadást látott eddig a 10. nemzetközi színházi olimpián.

Gulyás Gábor, Színházi Olimpia
„Magyarországon ilyen látványvilággal nem találkozhatunk színházban” (Fotó: Gulyás Gábor)


Elmondta, az egyik kedvenc Shakespeare-darabja A vihar. Peter Brook rendezésében közel egy éve látta az előadást Velencében, amely az azóta meghalt, neves rendező egyfajta búcsúajándéka volt. 


– Megrendített, amit a szabadság megéléséről, az összetartozásról és a távozásról Brook ott megfogalmazott. Koncepciójában hasonló számomra Alessandro Serra rendezése is, a Teatro Stabile di Torino – TeatroNazionale előadásában. Az ő rendezési felfogásában nincsenek főszereplők, ezáltal mellékszereplők sincsenek, és ha megfigyeljük, az arcok sokszor nincsenek megvilágítva. Egy fantasztikus tánccal indította az előadást, de azt nézve még nem tudhattuk, hogy a valódi expozíció később lesz.

A vihar, Alessandro Serra
Szinte mindent a rendező tervezett (Fotó: Mitem)


Mint mondta, az igazi üzenete a műnek az abszurd harc. Mindenki egy olyan hatalomért harcol, aminek valójában semmi értelme nincsen, mert a kopár szigetet mindig a természet uralja. 

Egy abszurd játékot láttunk, a hatalomért meginduló furcsa, értelmetlen harcot minden szinten.

– Serra előadásában minden hiteles volt, de a néző nem tévesztheti szem elől azt sem, hogy mindaz, ami a szigeten zajlik, valójában egy varázslatos játék, színház. Prospero itt nem rendező, hanem igazából színész. Élvezetes és látványos, kivételesen jó színházat láthattunk – fogalmazott. 

 

Programok, rekordok, riportok a Kultúrnemzet színházi olimpiai gyűjtőoldalán! Kattintson IDE
 

Borítókép: Gulyás Gábor portré (Forrás: Gulyás Gábor Facebook-oldala)

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.