Következő mérkőzések
Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Vitézy László: Az újságírók fele rólunk jelentett

A filmszakma kiszolgáltatottságáról a Kádár-rendszer idején, a filmművészet újító mozgalmairól is beszélt Vitézy László filmrendező, akinek munkásságát idén Kossuth-díjjal ismerték el.

Szilléry Éva
2023. 05. 07. 12:08
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Mi nem egy elfuserált nemzedék voltunk hanem egy átvert nemzedék, amelynek tagjaként én úgy gondoltam, hogy nem olyannal próbálkozom, amit betiltanak, hanem én is átverem őket” –  fogalmazott az idén Kossuth-díjas filmrendező Vitézy László az Origónak adott videóinterjúban. A filmgyártás lehetőségeiről, a filmesek kiszolgáltatottságáról szólva azt monda: 

Olyan filmet kellett csinálni, ami nemhogy elégedetlen a világgal, amiben élünk, hanem a megváltoztatásáért kiált.

Úgy véli, ha érdemes filmet csinálni, akkor csak olyat érdemes, amit nem lehet, ami valamiért akadályba ütközik.
Később arról is beszél: 

Engem a lelki térképek mindig is jobban izgattak, mint a valóság-panorámák. Természetes, hogy az egyén csak úgy érdekes, ha tükröződik benne a világ, amiben él.

A Kádár- rendszer kulturális életéről pedig így nyilatkozik: 

Aczélék kialakítottak egy sajátos kritikai rendszert. […] Én azért is utáltam fesztiválokra járni mert egy repülőgépnyi emberből kettő rendező volt, a többi mind újságíró, annak a fele pedig jelentett rólunk. Mindenki aki ebbe a szakmába bekerült ki volt szolgáltatva, de erre csak később jött rá.

A korszak kulturális élményvilágát felölelő beszélgetést az Origó tette közzé.

Borítókép: Vitézy László az Origónak adott videóinterjút (Fotó: Origó)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.