A Káli Klasszik a Balaton-felvidékre viszi el az újszerű kulturális élményt

Július 27. és 30. között első alkalommal rendezik meg a Káli klasszik fesztivált & Nyári Akadémiát a Balaton-felvidék több településén. Fejes Krisztina zongoraművész, a Fejes Művészeti Akadémia Egyesület alapítója és a Káli klasszik megálmodója a mai sajtótájékoztatón elmondta, hogy a négynapos, ingyenes fesztiválon nemcsak klasszikus zenével várják a közönséget, hanem képzőművészeti kiállítással, fúvós térzenével és Bősze Ádám érdekes előadásával.

2023. 06. 29. 18:30
Káli Klasszik
Forrás: 4K Media Studio
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Káli klasszik fesztivál & Nyári Akadémia célja, hogy a klasszikus zenét kimozdítsa a nagyvárosi közegből, a koncerttermekből, s egy új, inspiratív környezetbe helyezze. Az Opera Zongorateremben tartott mai sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a fiatal, neves művészek által előadott bensőséges hangulatú koncertek, művészeti előadások, programok és a Balaton-felvidék atmoszférája képes arra, hogy újszerű és minőségi kulturális élményt nyújtson.

Káli Klasszik
A Káli klasszik sajtótájékoztatóján a programokat is ismertették. Forrás: 4K Media Studio

Fejes Krisztina elmondta, hogy egy álma vált valóra a Káli klasszik fesztivállal & Nyári Akadémiával, mert amikor a barátaival 2020-ban megalapította a Fejes Művészeti Akadémia Egyesületet, akkor a koncepció része volt egy fesztivál létrehozása is. Mint felidézte, az egyesület megalakulása óta számos partnerkapcsolatot létesítettek erdélyi líceumokkal, rengeteg hangszerpark fejlesztés, mesterkurzusok és koncert is megvalósult.

Tavaly júliusában megszerveztük első minifesztiválunkat, a GernyeFestet Erdélyben, a gernyeszegi Teleki-kastélyban, ennek folytatása a Káli klasszik, amelynek a Balaton-felvidéki települések – Káptalantóti, Ábrahámhegy, Kékkút és Badacsonytomaj – adnak otthont

– emelte ki Fejes Krisztina, aki azt is elmondta, hogy a Káli klasszik gondolata már 2021-ben felvetődött, amikor egy-egy új Kawai zongorát adott át Káptalantótiban, majd Ábrahámhegyen.

Az eseményen elhangzott, hogy a Káli klasszikot hagyományteremtő szándékkal rendezik meg, s a helyi emberekhez is szeretnének szólni. 

Fejes Krisztina a programokat ismertetve elmondta: nemcsak klasszikus zenével várják a közönséget, hanem képzőművészeti kiállítással, fúvós térzenével és Bősze Ádám érdekes előadásával.

A Káli klasszik fesztiválon & Nyári Akadémián azok a növendékek mutatkoznak be, akiket az elmúlt években fedeztünk fel. Közel száz művész, négy együttes és tizennégy diák vesz részt az eseményen

– tette hozzá.

Polgár Éva zongoraművész arról beszélt, hogy az általuk nyújtott program egyedülálló Magyarországon, gondosan válogatják ki azokat a fiatalokat, akik részt vesznek a programban. Mint mondta, a 

Káli klasszik mesterkurzusai és programjai is ingyenesek.

 A jövőben pedig további lehetőségekkel, hazai és nemzetközi ösztöndíjakkal, programokkal segítik a növendékeket. Ehhez társulnak a partnerintézményeik Spanyolországtól az Amerikai Egyesült Államokig. 

Polgár Éva rámutatott, hogy a liszti, bartóki, kodályi, dohnányi tradíciókra építenek, amelyeket a XXI. század kívánalmaival, társítsanak. Hiszen az oktatáshoz hozzátartozik a portfólióépítés, karrier-tanácsadás is.

Vikman Pál, a Veszprém–Balaton 2023 Európa kulturális fővárosa komolyzenei programmenedzsere arra hívta fel a figyelmet, hogy az akusztikus zene élménye szinte kiveszett a világból, s a Káli klasszik épp ezt hozza vissza.

Kodály Zoltán mondta azt, hogy a zene nem szórakozásra való. Én hozzáteszem: nem csak szórakozásra való. Mert a zene sokkal többre képes, mint amire ma a tömegek használják. És minden ilyen fesztivál ezt a szemléletet erősíti

– hangsúlyozta, majd hozzátette: az, hogy eljut a minőségi élőzene a kis településekre, közösségteremtő erővel is bír.

A Káli klasszik fesztivál & Nyári Akadémia részletes programját ide kattintva érhetik el.

Zenei hagyományok és innováció

A Fejes Művészeti Akadémia Egyesület a magyar zenei hagyományokat innovatív oktatási módszerrel ötvözi, ezáltal a hazai és határon túli tehetséggondozást a mai igények szerint valósítja meg mesterkurzusok, koncertek és összművészeti fesztiválok formájában. Az egyesület célja a hazai, és a határon túli fiatal tehetségek gondozása, képzése, és szociális támogatása. A Fejes Művészeti Akadémia arra törekszik, hogy minél több tehetség kibontakozását és pályaorientációját segítse a hazai és nemzetközi művészeti életben egyaránt, továbbá, hogy a tehetségképzés valamennyi területén hosszútávú támogatást tudjon biztosítani a fiataloknak. A mesterkurzusok, koncertek és zenei fesztiválok mellett tanulmányi ösztöndíjrendszert dolgoz ki, a folyamatosan bővülő mecénás és baráti kör bevonásával. Ez a társadalmi szerepvállalás teszi lehetővé azt, hogy a kultúraszeretők aktívan részt vegyenek a következő generáció életében és értékteremtésében.

Borítókép: A Káli klasszik sajtótájékoztatójának résztvevői (Forrás: 4K Media Studio)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.